Spread the love


Ο ναός είχε λειτουργηθεί τον Φεβρουάριο, και όσοι πήγαν μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην επίσημη επίσκεψη του στην Σμύρνη έπαθαν σοκ.

Η εκκλησία που αποτέλεσε τον τόπο προστασίας χιλιάδων Ρωμιών της χερσονήσου της Ερυθραίας κατά τον διωγμό, έναν αιώνα μετά λειτούργησε ξανά τον περασμένο Φεβρουάριο, με δεκάδες προσκυνητές από τη Χίο να αψηφούν τα μποφόρ και να συμμετέχουν σε μία δεδομένη ιστορικά σημαντική στιγμή για τον εναπομείναντα ελληνισμό της Μικράς Ασίας.

agios xaralabos tsesme 13

«Το Υπουργείο Πολιτισμού της Άγκυρας εκδίδει άδειες Εκκλησιαστικών Λειτουργιών σε ευκτήριους οίκους οι οποίοι χρησιμοποιούνται ως πολιτιστικά κέντρα σε διάφορα σημεία της Μικράς Ασίας, σύμφωνα με έναν κατάλογο. Στον κατάλογο αυτό δεν υπάρχει ο Ναός του Αγίου Χαραλάμπους της Κρἠνης (Τσεσμέ) και ως εκ τούτου δεν εδόθη άδεια» αναφέρει στην επίσημη απάντησή του το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

agios xaralabos tsesme 11

Τραπέζια με διάφορα εμπορεύματα προς πώληση είδαν έκπληκτοι μέσα ναό του Αγίου Χαραλάμπους στην Κρήνη (Τσεσμέ) όσοι βρέθηκαν στην περιοχή της Σμύρνης τις περασμένες μέρες με αφορμή την εκεί περιοδεία του οικουμενικού πατριάρχη.

agios xaralabos tsesme 1

Ο ναός του Αγίου Χαραλάμπους, σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής, αποπερατώθηκε το 1832, χτισμένος πάνω σε παλαιότερο κτίσμα που καταστράφηκε το 1821.

agios xaralabos tsesme 8

Πρόκειται για έναν πελώριο μητροπολιτικό ναό, που μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή άλλαξε διαρρύθμιση καθώς κατεδαφίστηκε ο εξωνάρθηκας και έμεινε στο κενό η δυτική πρόσοψη του κυρίως ναού με τις τρεις εισόδους.

agios xaralabos tsesme 4

Από το 1992 στέγαζε τον Πολιτιστικό Οργανισμό του δήμου Τσεσμέ, ενώ πριν από λίγα χρόνια πραγματοποιήθηκαν σημαντικές εργασίες αποκατάστασής του. Στις 10 του περασμένου Φεβρουαρίου ο ναός λειτουργήθηκε -για πρώτη φορά μετά το 1922- από τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο.

agios xaralabos tsesme 13 agios xaralabos tsesme 12 agios xaralabos tsesme 10 agios xaralabos tsesme 9 agios xaralabos tsesme 7 agios xaralabos tsesme 6 agios xaralabos tsesme 5 agios xaralabos tsesme 3 agios xaralabos tsesme 2

Πηγή: mignatiou.com



Spread the love