Spread the love


Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου καθιερώθηκε το 1994, με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και τιμάται κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου.

Την ημερομηνία αυτή το 1919 και κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα και άρχισε τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας σε βάρος του ποντιακού ελληνισμού, στο πλαίσιο του Απελευθερωτικού Αγώνα των Τούρκων.

Ανάμεσα στις 200.000 με 350.000 είναι οι Ελληνoπόντιοι που εξολοθρεύτηκαν από τους Νεότουρκους κατά την περίοδο 1916-1923.

Με την ευκαιρία της θλιβερής επετείου της Γενοκτονίας των Ποντίων, η Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακών Σωματείων οργάνωσε το Σαββατοκύριακο εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν κατάθεση στεφάνων στο Ελληνο-Αυστραλιανό Μνημείο Πεσόντων (Hellenic Memorial Foundation) το Σάββατο από όπου και το φωτογραφικό στιγμιότυπο του Κ. Ντεβέ, και επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό καθεδρικό ναό Αγίου την Κυριακή καθώς και ομιλία του καθηγητή κ. Παναγιώτη Διαμάντη, στην Ποντιακή Κοινότητα Μελβούρνης την ίδια μέρα από όπου και το φωτογραφικό στιγμιότυπο.

Πηγή: neoskosmos.com



Spread the love