Spread the love


Ο δήμαρχος Bill Reilich και το δημοτικό συμβούλιο της πόλης Greece, της βόρειας Νέας Υόρκης. καλωσόρισαν την Παρασκευή, 15 Απριλίου τον Ελληνα Υφυπουργό Επικρατείας Τέρενς Κουίκ. για μια διπλωματική τελετή παρουσίασης, προς τιμή του λαού και της πόλης Greece. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του δήμου, η ιστορική επίσκεψη του κ. Κουίκ σηματοδοτεί την πρώτη διπλωματική επίσκεψη του ελληνικού έθνους στην πόλη, από την ίδρυσή της το 1822.

Η επίσκεψη του Τέρενς Κουίκ ήταν αποτέλεσμα συντονισμού μεταξύ του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου και του Δήμου Greece,  σε μια προσπάθεια από μέρους της ελληνικής κυβέρνηση και του Εθνικού Συμβουλίου να τιμήσουν την πόλη, που έλαβε το όνομά της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του αγώνα της για την ανεξαρτησία από την οθωμανική τουρκική αυτοκρατορία, το 1821.

«Η σημερινή ιστορική επίσκεψη του κ. Κουίκ είναι η πρώτη μεταξύ της πόλης μας και το έθνους της Ελλάδας», δήλωσε ο δήμαρχος Reilich. «Πριν 195 χρόνια, το 1821, ο λαός της Ελλάδας ξεκίνησε τον αγώνα του για ανεξαρτησία και ελευθερία από την Οθωμανική τουρκική αυτοκρατορία. Η ιδέα της απελευθέρωσης και της ελευθερίας δεν ήταν άγνωστη στους ιδρυτές της πόλης μας, πολλοί από τους οποίους κάποτε πολέμησαν για την ανεξαρτησία και την ελευθερία, στη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης. Αυτός ο ανθρώπινος αγώνας για την ανεξαρτησία ήταν κάτι που θαυμάστηκε από τους ιδρυτές της πόλης μας. Και ως ένδειξη της στήριξης και του σεβασμού προς το λαό της Ελλάδας, υιοθέτησαν το όνομα Ελλάδα, ως δικό μας. Η σημερινή τελετή υπογραμμίζει την αμοιβαία μας ελευθερίας και οι μελλοντικές γενιές θα κοιτάζουν πίσω στη σημερινή μέρα, ως ένα παράδειγμα σεβασμού και τιμής μεταξύ της πόλης μας και του ελληνικού έθνους».

Στις 22 Μαρτίου 1822 η πολιτειακή Βουλή και Γερουσία της Νέας Υόρκης ενέκριναν ψήφισμα επιτρέποντας την ίδρυση της πόλης Greece, η οποία χτίστηκε έξω από την πόλη Gates. Οι ιδρυτές της πόλης της έδωσαν το όνομα της Ελλάδα, προς τιμή του ελληνικού έθνους. Έχοντας αγωνιστεί και τελικά κερδίζει την ανεξαρτησία μας το 1781, πολλοί Αμερικανοί ήταν συμπαθητικοί στην ελληνική υπόθεση για την ελευθερία,

«Εκ μέρους του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη και το σεβασμό μας προς τους κατοίκους της Πόλης Greece και τους ιδρυτές της, για την υιοθέτηση του ονόματος του έθνους μας ως δικό σας”, είπε ο υφυπουργός Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ.

«Σήμερα γιορτάζουμε την 194η επέτειο της ονομασίας της πόλης Greece. Η σημασία της εκδήλωσης αυτής είναι η αμοιβαία κατανόηση μας, που τόσο η ελευθερία και η απελευθέρωση είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του κάθε έθνους. Είμαι περήφανος που είχα αυτή την ευκαιρία και να μοιραστώ με τους κατοίκους της πόλης αυτή την ιστορική μέρα», κατέληξε.

ΜΗΝΥΜΑ ΤΣΙΠΡΑ

Με ιδιαίτερη χαρά, σας απευθύνομαι στέλνοντας ένα μήνυμα φιλίας μεταξύ των λαών της Ελλάδας και της Αμερικής. Η επίσκεψη του Υπουργού κ. Τέρενς Κουίκ στην πόλη Ελλάδα των Ηνωμένων Πολιτειών μου δίνει την ευκαιρία να τονίσω την ιστορική σημασία και φυσική ομορφιά της πόλης σας, ενός τόπου – σύμβολο των στενών δεσμών που ενώνουν τους δύο λαούς μας.

Είμαι υπερήφανος, όπως και όλοι οι Έλληνες, που μία πόλη με το όνομα Ελλάδα βρίσκεται στην Αμερική. Οι ιδρυτές της Ελλάδας, ως γνήσιοι Φιλέλληνες, εμπνεύστηκαν από τα μηνύματα της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και της ελληνικής επανάστασης. Πάνω απ’ όλα, η Ελληνική Επανάσταση και η ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους υπήρξαν καρπός του Διαφωτισμού, της αναζήτησης της ελευθερίας, της ισότητας και την κοινωνικής δικαιοσύνης ενάντια σε απολυταρχικά και αναχρονιστικά καθεστώτα. Η Ελληνική Επανάσταση βασίστηκε στις ίδιες κοινές αξίες που αποπνέουν τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας και το Αμερικανικό Σύνταγμα. Ο αμερικανικός αγώνας για ελευθερία και δημοκρατία αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση για τους Έλληνες που μάχονταν για την ανεξαρτησία τους.

Οι σημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, η Ευρώπη και η Διεθνής Κοινότητα, κάνουν το μήνυμα για δημοκρατία και αλληλεγγύη να αντηχεί πιο επίκαιρο από ποτέ. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Όπως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ελληνικός λαός έχει επιδείξει έμπρακτα αλληλεγγύη και φιλοξενία,  παρά το γεγονός ότι είναι αντιμέτωπος με μία έντονη οικονομική και μία, δίχως προηγούμενο, μεταναστευτική κρίση.

Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, εσείς οι πολίτες της Ελλάδας συμβολίζεται μία γέφυρα συνεργασίας και αλληλοβοήθειας που ενώνει τον αμερικανικό και ελληνικό λαό.

Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι θερμά ειρήνη και ευημερία.

Αλέξης Τσίπρας”

Από το Greeknewsonline.com



Spread the love