Spread the love


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η έκθεση του αγιογράφου Μιλτιάδη Β. Αφεντούλη, με τίτλο «Εμμένοντας στην παραδοσιακή Βυζαντινή τέχνη», η οποία έλαβε χώρα το απόγευμα της Κυριακής στο Αρχιεπισκοπικό Κέντρο στην Αστόρια.

Eίχε έντονο διδακτικό χαρακτήρα, διότι οι εκπρόσωποι των οργανωμένων φορέων και των Γραμμάτων και Τεχνών είχαν τη δυνατότητα να μάθουν περισσότερα για τη ζωή και το έργο του καλλιτέχνη, για τα μυστικά της Βυζαντινής τέχνης, καθώς επίσης και για τον ρόλο της UNESCO.
Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του προέδρου του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, Ιωάννη Μαρωνίτη.
Τον συντονισμό και την παρουσίαση της εκδήλωσης είχε αναλάβει η διευθύντρια Τύπου του Ομίλου, Δέσποινα Αφεντούλη.
Αναφερόμενη στην καλλιτεχνική πορεία του αγιογράφου, προέβαλε βίντεο, συνοδευόμενο με ήχους του διεθνούς φήμης μουσικού Chris Spheeris, στο οποίο παρουσιάζεται η προσωπική σχέση του καλλιτέχνη με την τέχνη της Βυζαντινής Αγιογραφίας, από τα πρώτα χρόνια της ζωής του -στο εργαστήρι του αγιογράφου και πατέρα του Βασιλείου- έως σήμερα. Ακολούθησε η προβολή βίντεο με κοινωνικές δράσεις του Ομίλου.
Ο κ. Μαρωνίτης τόνισε ότι «ο κ. Αφεντούλης είναι μια μοναδική περίπτωση εικαστικού και ερευνητού συνάμα, που αναλύει και προβάλλει τη Βυζαντινή Αγιογραφία, με μοναδικές δημιουργίες. Θεωρούμε καθήκον μας να αγκαλιάσουμε αυτή την προσπάθεια, διότι έτσι πιστεύουμε ότι προσφέρουμε εθνικό έργο, αφού η δουλειά του κ. Αφεντούλη είναι πρέσβης της Ελλάδος και της τεράστιας πολιτισμικής μας κληρονομιάς σε διεθνές επίπεδο.
Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζουμε να συμμετέχει ο κ. Αφεντούλης σε ομαδική έκθεση στη Ρουμανία και τη Ρωσία φέτος το καλοκαίρι και στην Κίνα το 2017».
Ως ένδειξη αναγνώρισης του έργου του κ. Αφεντούλη, ο κ. Μαρωνίτης του απέδωσε έπαινο για την «αφοσίωσή του στη Βυζαντινή τέχνη και τη διάδοσή της σε διεθνές επίπεδο», ενώ κάλεσε τη βουλευτή Β’ Πειραιώς και πρόεδρο Ομάδας Φιλίας της ελληνικής Βουλής με τις ΗΠΑ, Εύη Καρακώστα, και τον γενικό πρόξενο της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, πρέσβη Βασίλη Φιλίππου, για την απονομή.
Η κ. Καρακώστα υπογράμμισε ότι η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς έχουν εξαιρετική σημασία για τη διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας και δραστηριότητες, όπως η συγκεκριμένη εικαστική έκθεση, συμβάλλουν καθοριστικά προς αυτήν την κατεύθυνση: «Με τον κ. Αφεντούλη είχαμε γνωριστεί σε άλλη εικαστική έκθεση στην Ελλάδα πριν καιρό και χαίρομαι που, μέσα από την παραδοσιακή βυζαντινή τέχνη, διαπρέπει και στο εξωτερικό. Αλλες χώρες είναι ισχυρές οικονομικά, η Ελλάδα όμως, έχει πολλά να δώσει μέσα από τον πολιτισμό και ο κ. Αφεντούλης διαδίδει τον Βυζαντινό πολιτισμό στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και όχι μόνο».
Ο πρέσβης κ. Φιλίππου συνεχάρη τον κ. Αφεντούλη «για την πολυσχιδή παρουσία του στα θρησκευτικά δρώμενα, για την αγάπη του προς την Ορθοδοξία, για την αγάπη του προς τον Χριστό» και του ευχήθηκε καλή δύναμη και κάθε καλό.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης, οι ομογενείς παρακολούθησαν την έκθεση και συνομίλησαν με τον αγιογράφο.

Πηγή: ekirikas.com



Spread the love