Spread the love


Το νέο διοικητικό συμβούλιο της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής, με πρόεδρο τον μέχρι σήμερα αντιπρόεδρο Στέλιο Κυριμλή, από την Ουάσιγκτον, αναλαμβάνει καθήκοντα με προτεραιότητα την συνέχιση της εκστρατείας συγκέντρωσης υπογραφών με αίτημα προς την αμερικανική κυβέρνηση

…… να άρει την αναγνώριση του κράτους των Σκοπίων με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Το νέο συμβούλιο, που εξελέγη στην τελευταία μέρα του 72ου συνεδρίου της οργάνωσης, που έλαβε χώρα στο Σπίτι των Καστοριανών στο Γουάιτστον, συμπληρώνουν επίσης οι Δημήτρης Φιλιππίδης (Αντιπρόεδρος, ΝΥ), Νίκος Κομνηνός (Γενικός Γραμματέας, Κολοράντο) και Στέλιος Στρουμπάκης (Ταμίας, ΝΥ).

Στο επίσημο δείπνο που έλαβε χώρα το Σάββατο το βράδυ, τιμήθηκαν η βουλευτής Κάρολιν Μαλόνι, ο δήμαρχος Αμφίπολης Κώστας Μελίτος, η χήρα του αείμνηστο συντονιστή του ΣΑΕ στις ΗΠΑ, Θεόδωρου Σπυρόπουλου Έρυκα και οι ζωγράφοι Μάρα Καρέτσου και Άρτζι Αγελαράκη.

Συγκίνησε τους παριστάμενους η ανάγνωση από τη συντονίστρια της εκστρατείας συγκέντρωσης υπογραφών, Νάνσυ Μπίσκα, η επιστολή της Ερρικας Σπυροπούλου, που δώρισε στην Παμμακεδονική το ποσό των 10.000 δολαρίων. Όπως υπενθύμισε η Νάνσυ Μπίσκα, ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος βοηθούσε τις προσπάθειες της Παμμακεδονικής και πλήρωνε πολλές από τις διαφημίσεις για το Μακεδονικό στον αμερικανικό τύπο.

«Θεωρώ υποχρέωσή μου προς τη μνήμη του συζύγου μου, να αγωνισθώ με όλες μου τις δυνάμεις, για την ευόδωση του δίκαιου αυτού αιτήματος του Ελληνισμού. Πιστεύω ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα ανακαλέσει σύντομα τη λανθασμένη απόφασή της να αναγνωρίσει τα Σκόπια ως δήθεν ‘Μακεδονία’», γράφει στο μήνυμά της η Ερικα Σπυρόπουλου.

Να σημειωθεί ότι μήνυμα συμπαράστασης στην εκστρατεία για τη Μακεδονία, έστειλε κι ο πρώην Συντονιστής του ΣΑΕ για την πρώην Σοβιετική Ενωση και πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, στο οποίο σημειώνει ότι η Ελλάδα διέρχεται μία δύσκολη περίοδο και ιερό χρέος των εκατομμυρίων Ελλήνων της Διασποράς, όπως αναφέρει, είναι η παροχή της μεγαλύτερης δυνατής στήριξης, με κάθε τρόπο και σε κάθε επίπεδο:

«Kαλώ τους συπατριώτες μας στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε όλον τον κόσμο, να υποστηρίξουν τo εγχείρημα της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ, που αφορά στην παγκόσμια εκστρατεία μέσω του διαδικτύου για συλλογή υπογραφών, με σκοπό την ανάκληση της λανθασμένης αποφάσεως της αμερικανικής κυβερνήσεως το 2004, για προσωρινή αναγνώριση των Σκοπίων με το όνομα «Μακεδονία»», γράφει.

Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Σε δηλώσεις του προς τη Greek News, o νέος πρόεδρος Στέλιος Κυριμλής μίλησε για τους στόχους του νέου συμβουλίου.

«Ξεκινήσαμε στο προηγούμενο συμβούλιο, με πρόεδρο το Δημήτρη Χατζή, μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα η συνεργασία μας στο συμβούλιο ήταν άψογη. Είχαμε μεγάλο σεβασμό μεταξύ μας. Υπήρχαν διαφωνίες, αλλά πάντοτε ο πρόεδρος είχε τον τελευταίο λόγο. Πήγανε σε πολλά μέρη και η προσπάθεια με τις υπογραφές – που την είδαν σε πολλά μέρη του κόσμου – είχε τεράστια επιτυχία. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε αίσιο τέλος γιατί πιστεύω είναι ο κατάλληλος καιρός. Τα συμφέροντα της Αμερικής έχουν αλλάξει κι αυτό μας βοηθά. Πρέπει λοιπόν να συνδράμουμε όλοι μας».

Η πρωτοβουλία συγκέντρωσης υπογραφών έχει αναζωογονήσει των ενδιαφέρον παλιών μελών που είχαν αποσυνδεθεί, αλλά και νέου κόσμου, κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων.

«Εχει πράγματι γίνει κάτι τρομερό και ξεσηκώθηκαν οι δικοί μας άνθρωποι. Αντίθετα θορυβήθηκαν οι εχθροί μας. Αυτό είναι πολύ καλό», είπε ο κ. Κυριμλής.

Η προσδοκία του νέου προέδρου και του συμβουλίου του είναι η ενεργοποίηση της νεολαίας και μέσω των κοινωνικών δικτύων, αλλά και μέσω της ένταξής τους στους συλλόγους.

«Στο νέο συμβούλιο έχουμε καινούργια και νέα άτομα. Δεν είναι τυχαίο. Το πρότεινα κι ήταν όλοι κοντά μου. Είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η Παμμακεδονική και καινούργιο αίμα. Εχοντας αυτά τα άτομα κοντά μου, είμαι σίγουρος ότι θα τραβήξουμε και θα φέρουμε πολλούς άλλους νέους. Αυτός ήταν ο σκοπός μου, γιατί η νεολαία είναι το μέλλον μας, σ’ αυτούς θα δώσουμε τη σκυτάλη».

ΟΜΙΛΙΕΣ

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε ο νεοεκλεγείς αντιπρόεδρος της Παμμακεδονικής, Δημήτρης Φιλιππίδης, που χαρακτήρισε το συνέδριο ιστορικής σημασίας.

«Βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο κι όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να κρατήσουμε ψηλά τη σημαία του αγώνα για τη Μακεδονία», είπε.

Ο κ. Φιλιππίδης ευχαρίστησε τον απερχόμενο πρόεδρο Δημήτρη Χατζή για την προεδρία του, καθώς και τον πρόεδρο του συνεδρίου και πρώην πρόεδρο της οργάνωσης, Φώτη Γερασόπουλο.

Στο χαιρετισμό του ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, συνεχάρη την Παμμακεδονική, καθώς διεξάγει έναν αγώνα κάτω από αντίξοες συνθήκες.

«Ο αγώνας που διεξάγεται είναι πολύ σημαντικός. Το λεγόμενο ζήτημα του ονόματος δεν είναι διμερές ζήτημα Ελλάδας – Σκοπίων αλλά διεθνές κι ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίζουμε», πρόσθεσε.

Σε γραπτό του μήνυμα που αναγνώστηκε, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος ευχαριστεί ως Ελληνας και Μακεδόνας την Παμμακεδονική, για τι ς προσπάθειες που καταβάλει για την προάσπιση της ελληνικότητας της Μακεδονίας.

Την σημασία αξιοποίησης της προεκλογικής περιόδου στην Αμερική τόνισε στο χαιρετισμό του ο πολιτειακός γερουσιαστής του Ροουντ Άιλαντ, Λεωνίδας Ραπτάκης, καλώντας τους ομογενείς να βοηθήσουν όσοι μας στηρίζουν και να διαφωτίσουμε τους πολιτικούς για τις θέσεις μας. Ζήτησε επίσης ένταση των προσπαθειών ώστε και οι 50 πολιτείες να υιοθετήσουν ψηφίσματα υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας.

Ο δήμαρχος Αμφίπολης, Κώστας Μελίτος – που ανακηρύχθηκε στο συνέδριο σε επίτιμο μέλος της Παμμακεδονικής – συνεχάρη τη νέα διοίκηση και ευχαρίστησε την Παμμακεδονική για την αμέριστη συμπαράσταση που του προσέφερε στα δύο χρόνια, μετά την ανακάλυψη του Τύμβου Καστά.

Ο απερχόμενος πρόεδρος, Δημήτρης Χατζής, ανέφερε ότι η Παμμακεδονική βρίσκεται σε κομβικό σημείο, αλλά νομίζει ότι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.

«Δεν υπάρχει άτομο που δεν εργάστηκε στον αγώνα μας», πρόσθεσε.

Τη βεβαιότητα ότι το νέο δ.σ. θα τα πάει ακόμη καλύτερα από το προηγούμενο, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας, Πέτρος Γαλάτουλας, ευχαριστώντας τον απερχόμενο πρόεδρο Δημήτρη Χατζή για τη στενή συνεργασία.

Παρευρέθηκε επίσης η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Στέλλα Κοκόλη, πρώην πρόεδροι της Παμμακεδονικής και στελέχη μακεδονικών σωματείων.

Στην εκδήλωση τραγούδησαν η Σοφία Αντωνάκου και Δήμητρα Βρόσγου, ενώ χόρεψε το χορευτικό του συλλόγου «Μέγας Αλέξανδρος» Βοστώνης.

Του Αποστόλη Ζουπανιώτη  Νέα Υόρκη

Από το greeknewsonline.com



Spread the love