Spread the love


Η απουσία απτών δειγμάτων από μέρους της Τουρκίας στο κυπριακό και ο ρόλος της αμερικανικής κυβέρνησης, αποτέλεσαν αντικείμενο κλειστής συζήτησης που …

 

… έλαβε χώρα στο πλαίσιο του συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ, παρουσία αμερικανών αξιωματούχων.

Κι όπως μας είπαν αρκετοί από τους συμμετέχοντες, οι δικαιολογίες που άκουσαν, δεν περιείχαν κάτι συγκεκριμένο και δεν τους έπεισαν.

Οι αξιωματούχοι έκαναν αναδρομή στα όσα έλαβαν χώρα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και στα προβλήματα που υπάρχουν. Ωστόσο, υποστήριξαν ότι αν και οι δυσκολίες ακόμη παραμένουν, σε αρκετά ζητήματα έχει σημειωθεί πρόοδος. Είπαν ότι πλέον η Τουρκία είναι πρόθυμο μέλος του συνασπισμού εναντίον του ISIL, υπάρχει κατανόηση για την στρατηγική συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και των Κούρδων της Συρίας.

Για το Ισραήλ είπαν πως ακόμη δεν έχουν φτάσει τα πράγματα σε επιθυμητό σημείο, αισιοδοξούν όμως ότι στο τέλος θα βρεθεί η άκρη.

Για το κυπριακό, υποστήριξαν ότι παρά τα όσα συνέβησαν στην Κωνσταντινούπολη, πιστεύουν στο τέλος η Τουρκία θα παίξει θετικό ρόλο και θα ενθαρρύνει τη λύση. Για να στηρίξουν το επιχείρημα ότι ασκούν πιέσεις προς την Αγκυρα, αναφέρθηκαν στην προσωπική εμπλοκή του αντιπροέδρου Μπάιντεν, με τα τηλεφωνήματα στους ηγέτες και το ΓΓ του ΟΗΕ.

Αντιλαμβάνονται ότι τώρα υπάρχουν μπροστά τα δύσκολα θέματα του εδαφικού, περιουσιακού και εγγυήσεων, όμως καθώς τελείωσαν οι εκλογές επιθυμούν να δουν να εντείνονται οι προσπάθειες και κάλεσαν τους ομογενείς να ενθαρρύνουν τις προσπάθειες για λύση. Παραδέχθηκαν ότι υπάρχουν δυσκολίες, αλλά βλέπουν πως αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία για δεκαετίες. Είπαν πως η λύση είναι προς το συμφέρον όλων στην περιοχή.

«Η αμερικανική κυβέρνηση αφιερώνει πολλές προσπάθειες για να επιτευχθεί λύση φέτος», ανέφεραν χαρακτηριστικά, ενώ είπαν πως οι ΗΠΑ δεν είναι εκεί μόνο για τη γαμήλια τελετή, αλλά και για το γάμο.

Παρά τις επανειλημμένες αναφορές ομογενών ότι τα μέλη του Κογκρέσου δεν έχουν καμιά ενημέρωση για το κόστος της λύσης και το μερίδιο που θα καλύψει η αμερικανική κυβέρνηση, οι αξιωματούχοι επέμειναν ότι το έχουν συζητήσει αρκετές φορές. Είπαν χαρακτηριστικά, ότι δεν έχουν συζητήσει αριθμούς, αλλά η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί πως θα βοηθήσει.

Πάντως διαβεβαίωσαν στους ομογενείς ότι οι μέρες του «εδώ είναι η λύση και υπογράψτε την» έχουν τελειώσει. Είπαν ότι επενδύουν στην καλή σχέση μεταξύ του προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί και επανέλαβαν ότι οι συνομιλίες είναι υπό την ηγεσία των ηγετών, την διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών και την υποστήριξη των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και άλλων.

Οι ομογενείς αντέταξαν ότι υπάρχουν θέματα όπως το Βαρώσι, η παρουσία των στρατευμάτων, οι αγνοούμενοι και τα στρατιωτικά αρχεία της Τουρκίας, που οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν κανέναν απολύτως ρόλο. Υπενθύμισαν επίσης το πώς ο Ερντογάν επιβάλλει τη θέλησή του στα κατεχόμενα.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι επανέλαβαν ότι στις ιδιωτικές τους συνομιλίες οι Τούρκοι τους διαβεβαιώνουν ότι θέλουν πρόοδο κι ότι πιστεύουν ότι στο τέλος της ημέρας θα αναγνωρίσει ότι αποτελεί μοναδική ευκαιρία η επανένωση της Κύπρου.

Ουάσιγκτον.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη, από το greeknewsonline.com



Spread the love