Spread the love


Δέκα Ελληνόγλωσσα σχολεία του κόσμου έφτιαξαν ένα τραγούδι με τίτλο «Χώρα Ελλάδα μας γλυκειά»

Το Ελληνικό Σχολείο Βουκουρεστίου «ΑΘΗΝΑ», ξεκίνησε μία τεράστια προσπάθεια σύνθεσης ενός τραγουδιού για την Ελλάδα. Η πρωτοβουλία ανήκει στους μαθητές και μαθήτριες της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του δημοτικού και την δασκάλα τους, κυρία Βασιλική Μπασίνα.

OakleighGrammer840-825x510

Απώτερος στόχος, η σύνθεση ενός τραγουδιού, δημιουργία αποκλειστικά και μόνο μαθητών Ελληνικών Σχολείων από την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Το τραγούδι έχει τίτλο «Χώρα Ελλάδα μας γλυκειά» και αποτέλεσε μία στιχουργική σκυταλοδρομία με αφετηρία το Ελληνικό Σχολείο Βουκουρεστίου «ΑΘΗΝΑ», και κατέληξε στην Ελλάδα όπου και μελοποιήθηκε. Σκοπός της σκυταλοδρομίας αυτής ήταν η έκφραση των συναισθημάτων των παιδιών για την Ελλάδα, η ενίσχυση της συνεργασίας των Ελληνόγλωσσων εκπαιδευτικών μονάδων εκτός Ελλάδας, καθώς και η προβολή της Ελληνόγλωσσης παιδείας.

Το τελικό αποτέλεσμα αποτιμάται εξαιρετικά θετικά και δεν είναι άλλο από την  συνεργασία και την αλληλεγγύη μαθητών από κάθε γωνιά της γης καθώς και η κοινή μελωδική έκφραση της αγάπης τους για την Ελλάδα.

Το δύσκολο αυτό ταξίδι, ξεκίνησε από το Ελληνικό Σχολείο Βουκουρεστίου «ΑΘΗΝΑ», όπου οι μαθητές έγραψαν ήδη την πρώτη στροφή και συνεχίστηκε προς όλες τις ηπείρους με ενδιάμεσους σταθμούς Ελληνικά Σχολεία του εξωτερικού.

Σε κάθε σταθμό, το ποίημα μεγάλωνε με μία ακόμα στροφή, δημιουργία των παιδιών έντεκα Ελληνικών Σχολείων από εννέα χώρες και από τις πέντε ηπείρους. Ελλάδα,   Νότιος Αφρική, Καναδάς, ΗΠΑ, Βενεζουέλα, Κατάρ και Αυστραλία.

Attachment-1_02893

Για την δημιουργία του τραγουδιού συνεργάσθηκαν περισσότεροι από εκατό εκπαιδευτικοί αποσπασμένοι από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας σε Ελληνικά σχολεία του εξωτερικού και περισσότεροι από εκατό μαθήτριες και μαθητές. Παράλληλα συλλέχθηκε και φωτογραφικό υλικό και από τις έντεκα σχολικές μονάδες. Τελικός σταθμός ήταν το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας, όπου ο καθηγητής της μουσικής, ο κ. Νίκος Ντόνας, ανέλαβε την σύνθεση της μουσικής. Την επιμέλεια των στίχων είχε ο Γκίκας Γιάννης, δάσκαλος στο Δημοτικό Σχολείο Βελβεντού.

EA35086C35DC15FDCD0D5735315F3118

Το τραγούδι πολύ σύντομα θα τραγουδηθεί από όλα τα παιδιά και από όλα τα Ελληνικά Σχολεία που συμμετείχαν. Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς και από τα έντεκα σχολεία περιμένουν να ακούσουν το τραγούδι, περιμένουν να τραγουδηθεί το τραγούδι  σε κάθε γωνιά της γης, όπου υπάρχουν Έλληνες!

Την όλη προσπάθεια στήριξαν η Συντονίστρια Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης κ. Χρύσα Ταμίσογλου στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Μαριούπολη, ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Ελληνικού Σχολείου Βουκουρεστίου «ΑΘΗΝΑ», καθώς και οι αντίστοιχες εκπαιδευτικές κοινότητες σε όλα τα Ελληνικά σχολεία από όλο τον κόσμο, τα οποία συμμετείχαν στο όλο εγχείρημα.

Συμμετείχαν στην προσπάθεια μαθητές, καθηγητές και γονείς των παρακάτω Ελληνικών Σχολείων:

Ελληνικό Σχολείο Βουκουρεστίου «ΑΘΗΝΑ», Ρουμανία
Δημοτικό Σχολείο Βελβεντού Κοζάνης, Ελλάδα
ΤΕΓ (Τμημα Ελληνικής Γλώσσας) Ντόχα, Κατάρ
Αρχιμήδειος Ακαδημία Μαϊάμι, ΗΠΑ
«Τοσιτσαίο – Πρατσίκειο» Δ.Σ Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, Αιγύπτος
Σχολείο Ελληνικής Κοινότητας Βαλένσιας, Βενεζουέλα
Σχολείο Oakleigh Grammar, Μελβούρνη, Αυστραλία
Σχολεία «Αριστοτέλης» – Ελληνική Κοινότητα Τορόντο, Καναδάς
Ελληνική Σχολή Ζήνων Μελβούρνη, Αυστραλία
Νηπιαγωγείο Σχολής Σαχέτι Γιοχάνεσμπουρκ, N. Αφρική

Από το ggae.gr



Spread the love