Spread the love


Ποια είναι η ιστορία της Εθνικής Ελλάδας; Από πού ξεκίνησε και πού βαδίζει η επίσημη αγαπημένη όλων των Ελλήνων;

Η Εθνική Ελλάδας ποδοσφαίρου, γνωστή και ως επίσημη αγαπημένη, είναι το ελληνικό αντιπροσωπευτικό ποδοσφαιρικό συγκρότημα, δηλαδή η ομάδα που εκπροσωπεί την Ελλάδα, τόσο στις διεθνείς ποδοσφαιρικές διοργανώσεις όσο και σε κάποιους μεμονωμένους (π.χ. φιλικούς) αγώνες.

Η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου (Euro), ωστόσο, το 2004 έμελλε να βάλει την εθνική Ελλάδας στο πάνθεον της Ευρώπης, χαρίζοντας της παράλληλα παγκόσμια αναγνώριση.

Αλλά πώς ξεκίνησε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα;

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ

Η πρώτη εμφάνιση ελληνικής μικτής ομάδας ποδοσφαίρου πραγματοποιήθηκε στους Μεσολυμπιακούς Αγώνες 1906 με δύο συμμετοχές.

Σε αυτά τα πρώτα της χρόνια, η εθνική Ελλάδας είχε μάλλον αθηναϊκό χρώμα καθώς η σύνθεση της ομάδας εκείνης βασίστηκε σε αθλητές του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου, ιστορικού σωματείου της Αθήνας.

Ακολούθησε η ομάδα του 1919, που έλαβε μέρος στους Διασυμμαχικούς Αθλητικούς Αγώνες Παρισιού Αυτή, πάλι, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «εθνική», δεδομένου ότι δεν καταρτίστηκε από επίσημο αθλητικό φορέα της πολιτείας.

Ωστόσο, είχε πιο «πανελλήνιο» χαρακτήρα καθώς μετείχαν παίκτες τόσο από διάφορες αθηναϊκές ομάδες όσο και από ομάδες του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

Την αμέσως επόμενη χρονιά, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή συγκρότησε -επίσημα πλέον-, την ομάδα που θα συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920.

Τότε δόθηκε και η πρώτη επίσημη αναμέτρηση της εθνικής, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία (FIFA).

Ήταν ένας αγώνας με την Σουηδία που έγινε στην Αμβέρσα τον Αύγουστο του 1920 και στον οποίο οι Σκανδιναβοί συνέτριψαν την Εθνική Ελλάδας με το συντριπτικό 9-0!

Το 1926 ιδρύεται η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ), οπότε το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα αποκτά τον δικό του επίσημο και ανεξάρτητο φορέα.

Τρία χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 1929 διεξάγεται ο πρώτος επίσημος αγώνας της Εθνικής Ελλάδος υπό την εποπτεία, πλέον, της ΕΠΟ.

Εκεί η Εθνική Ελλάδας αντιμετώπισε τη δεύτερη εθνική ομάδα της Ιταλίας, σε ένα ματς που έγινε στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, στο οποίο οι Έλληνες ηττήθηκαν και πάλι ένα βαρύ 1-4.

Για πολλούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΠΟ, αυτός ήταν ο πρώτος επίσημος αγώνας της Εθνικής, αν και η FIFA έχει καταχωρήσει ως πρώτο, τον αγώνα του 1920 με αντίπαλο τη Σουηδία.

Όπως και να έχει, το ελληνικό αντιπροσωπευτικό συγκρότημα απέκτησε σάρκα και οστά και προσπαθούσε να εκπροσωπήσει όσο καλύτερα μπορούσε μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα, στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Οι διακρίσεις άλλωστε δεν έρχονται από τη μια μέρα στην άλλη.

Έτσι και η εθνική ομάδα κινήθηκε για αρκετά χρόνια στην αφάνεια με ελάχιστες διακρίσεις και ακόμη πιο λίγες συμμετοχές σε μεγάλες διοργανώσεις.

Μέχρι την τεράστια επιτυχία του 2004, στα γήπεδα της Πορτογαλίας, όταν στέφθηκε επάξια ευρωπαϊκή πρωταθλήτρια, αφήνοντας την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο με το στόμα ανοιχτό.

Το θετικό, όμως, ήταν ότι δεν στάθηκε εκεί, αλλά προχώρησε, φτάνοντας, δώδεκα χρόνια μετά, να έχει σταθερή πορεία, μιας και συμμετέχει ανελλιπώς σε όλες τις διεθνείς διοργανώσεις με εξαίρεση το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006.

Αποκορύφωμα της προσπάθειας αυτής ήταν η συμμετοχή της στο Μουντιάλ της Βραζιλίας και η πρόκρισή της 16 καλύτερες ομάδες του πλανήτη.

Από το http://neoskosmos.com



Spread the love