Spread the love


Πανηγυρική ήταν η τελετή αποφοίτησης του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας στη Νέα Υόρκη, του μοναδικού δωδεκατάξιου Ελληνοαμερικανικού σχολείου σε ολόκληρες τις ΗΠΑ

Η εξαιρετικά συγκινητική τελετή πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Πολιτιστικό Κέντρο “Πέτρος Γ. Πατρίδης” το απόγευμα της Παρασκευής 10 Ιουνίου.

Το μοναδικό δωδεκατάξιο Ελληνοαμερικανικό σχολείο στις ΗΠΑ αποχαιρέτισε με ευχές και νουθεσίες, τους 30 μαθητές της 12ης τάξης, οι οποίοι ανοίγουν τα φτερά τους για μερικά από τα καλύτερα κολέγια και πανεπιστήμια όχι μόνο της Νέας Υόρκης, αλλά και της χώρας, ορισμένοι μάλιστα έχοντας εξασφαλίσει πλήρεις υποτροφίες για τις σπουδές τους.

Παράλληλα όμως, υποδέχθηκε  τα “πρωτάκια” του Σεπτεμβρίου, καθώς οι μαθητές της “τάξης του 2028” ήταν αυτοί που υπό τους ήχους του “Pomp and Circumstance” συνόδευσαν στην αίθουσα τους ντυμένους στα άσπρα και μπλε τελειόφοιτους, στους οποίους αφιέρωσαν και δύο τραγούδια, γεμίζοντας τους μεγαλύτερους με αισιοδοξία και ελπίδα για το μέλλον του σχολείου που εδώ και 59 χρόνια γαλουχεί γενιές Ελλήνων της Νέας Υόρκης στα νάματα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.

Τη συγκίνηση και τον ενθουσιασμό του δεν έκρυψε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο οποίος παρακολούθησε την τελετή μαζί με τον Πρόξενο, Μάνο Κουμπαράκη και την συντονίστρια Εκπαίδευσης, Δρα. Θάλεια Χατζηγιάννογλου, συγχαίροντας εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας τους μαθητές για την πρόοδό τους.

Κατά την πρώτη του επίσκεψη στην κοινότητα, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ένα μήνα πριν, ζήτησε να ξεναγηθεί στο άδειο τότε σχολείο του Αγίου Δημητρίου, “ήθελα”, είπε,”να ακούσω τη σιωπή των διαδρόμων, ήθελα να ακούσω τη σιωπή των αιθουσών και άκουσα πραγματικά τη φωνή της Ελλάδας, τη φωνή της Ορθοδοξίας”.

“Θα ήμουν πραγματικά πάρα πολύ υπερήφανος αν ο γιος μου μπορούσε να είχε τελειώσει αυτό το σχολείο”, τόνισε μέσα στα ενθουσιώδη χειροκροτήματα των παρισταμένων ο κ. Κούτρας.

“Το Σχολείο του Αγίου Δημητρίου είναι ένα σχολείο που κάνειπολλά θαύματα”, επισήμανε η διευθύντρια Παιδείας της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, Μαρία Μακεδών, χαιρετίζοντας το έργο των ανθρώπων του Αγίου Δημητρίου, του “στυλοβάτη” του σχολείου Νίκου Ανδριώτη, του προϊσταμένου, π. Νεκτάριου Παπαζαφειρόπουλου και των ιερέων, π. Αναστασίου Πουράκη, π. Βασιλείου Λούρου, π. Διονυσίου Κουλιάνου και π. Ιωάννη Αντωνόπουλου, που ήταν όλοι παρόντες, του κοινοτικού συμβουλίου, των εκπαιδευτικών, καθώς και των γονιών που επέλεξαν αυτό το σχολείο για την εκπαίδευση των παιδιών τους. Η κ. Μακεδών επέδωσε το βραβείο των “Τριών Ιεραρχών” της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στην αριστεύσασα (Salutatorian) Ιουλία Κοκκόση.

Η τελετή διανθίστηκε με μουσικά κομμάτια από τη χορωδία του σχολείου υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Μουσικής Ευάγγελου Χαζίρογλου, ενώ κατέπληξε με τη σόλο ερμηνεία της η μαθήτρια Ευαγγελία Κραμπή. Θερμά χειροκροτήματα απέσπασε και η μαθήτρια Ελένη Κουριδάκη η οποία δεν είχε καμία απουσία κατά τη φοίτησή της από το νηπιαγωγείο μέχρι και την 12η τάξη !

Ο κ. Μούγιαρης

Κεντρικός ομιλητής στην τελετή ήταν ο ιδρυτής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, Νίκος Μούγιαρης, ο οποίος χαρακτήρισε μεγάλη τιμή για τον ίδιο την πρόσκληση να μιλήσει στους τελειόφοιτους ενός από τα μοναδικά Ελληνικά Λύκεια που λειτουργούν, και μάλιστα υποδειγματικά, εκτός της Ελληνικής επικράτειας.

“Δεν υπάρχει πιο συγκινητικό πράγμα στον κόσμο από το να απευθύνεσαι σε νέους ανθρώπους και να μοιράζεσαι μαζί τους θετικές γνώσεις και εμπειρίες μιας ζωής”, επισήμανε ο κ. Μούγιαρης, λέγοντας στους μαθητές ότι “η νεότητά σας και η παιδεία από το ξεχωριστό αυτό σχολείο του Ελληνισμού της διασποράς είναι ευλογία και η αρχή μιας μεγάλης και πλατιάς λεωφόρου, ο χάρτης που θα ξεδιπλωθεί μπροστά σας για να απλώσετε τα φτερά σας για το μέλλον”.

Υπογραμμίζοντας πως το Σχολείο του Αγίου Δημητρίου είναι “ένα σχολείο με μεγάλη ιστορία, υπευθυνότητα και όραμα, του οποίου ένα σημαντικό κομμάτι είναι η Ελληνική γλώσσα”, κάλεσε τους μαθητές να είναι υπερήφανοι γι’ αυτήν ακριβώς την Ελληνική γλώσσα, αλλά και να μην ξεχάσουν, τώρα που αποφοιτούν, τον Αγιο Δημήτριο και το σχολείο τους. “Είστε τυχεροί που κληρονομήσατε ρίζες ελληνικές, είστε τυχεροί για τί κουβαλάτε ονόματα όπως ο Σοφοκλής, ο Αριστοτέλης και ο Πλάτωνας. Είστε τυχεροί που μέσα στα βιβλία σας αναγράφονται ονόματα όπως ο Σεφέρης, ο Ελύτης και ο Διονύσιος Σολωμός. Είστε τυχεροί που μαζί με την Αγγλική γλώσσα μαθαίνετε και την Ελληνική, τη γλώσσα των γονιών σας, των παππούδων και προπαπούδων σας”, τόνισε ο κ. Μούγιαρης μέσα στα χειροκροτήματα όλων.

“Θα είναι μακρύς ο δρόμος σας, αλλά θα είναι πετυχημένος γιατί φτερουγίζετε με γερά θεμέλια και γερές βάσεις”, είπε ο κ. Μούγιαρης, επισημαίνοντας την αξία της μόρφωσης και της σκληρής δουλειάς αλλά και της ενότητας και της κοινής προσπάθειας προκειμένου να επιτευχθούν στόχοι μεγάλοι και ζήτησε από τους αποφοίτους να γίνουν πρεσβευτές της Ελληνικής γλώσσας και της Ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς στον κόσμο.

Τους κάλεσε, τέλος, να μην ξεχνούν την Ελλάδα και την Κύπρο που ταλανίζονται σήμερα από προβλήματα, καθώς και την Ελληνική διασπορά.

Οι μαθητές

“Κατά τη διάρκεια αυτού του πνευματικού ταξιδιού διδαχθήκαμε πολλά. Να είμαστε καλοί και τίμιοι άνθρωποι και να ενδιαφερόμαστε για τους άλλους. Μάθαμε την Ελληνική γλώσσα και ιστορία, τη θρησκείας μας, τις αξίες στη ζωή. Ετσι κρατάμε βαθιά μέσα στην καρδιά μας, τον ελληνορθόδοξο πολιτισμό μας, τις ρίζες μας”, τόνισε η Valedictorian Χριστίνα Κατέχη και ευχαρίστησε ανάμεσα σε όλους τον κ. Νίκο Ανδριώτη γιατί “το παράδειγμά σας μας έδινε δύναμη και ελπίδα για το μέλλον. Μάθαμε από σας ότι το θέλω σημαίνει μπορώ”, καθώς και τους γονείς της για τις θυσίες τους ώστε να έχει ένα καλύτερο μέλλον.

“Το πνευματικό μας ταξίδι σ’ αυτό το σχολείο μας πρόσφερε πολύτιμες γνώσεις. Μας δίδαξε πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε με αξιοπρέπεια και τιμιότητα κάθε πρόβλημα στη ζωή. Θα ανεβούμε τα σκαλιά των πανεπιστημίων κρατώντας ψηλά τη θρησκεία μας και τις ηθικές αξίες που μας διδάσκει καθώς και το θαυμασμό και την αγάπη μας για την Ελληνική γλώσσα”, επισήμανε η Salutatorian Ιουλία Κοκκόση, ευχαριστώντας τους γονείς της για τη σωστή επιλογή που έκαναν να τη στείλουν στο σχολείο του Αγίου Δημητρίου, γιατί είναι “ο φάρος που φωτίζει και θα συνεχίσει να φωτίζει πολλές πολλές ακόμα γενιές, στο ταξίδι τους για την απόκτηση όχι μόνο επιστημονικών γνώσεων αλλά και Ελληνορθόδοξου πνεύματος”.

“Ο Αγιος Δημήτριος θα έχει πάντα ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Οι δεσμοί μας είναι άρρηκτοι και ακόμα και αν αρχίσουμε ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μας, αυτό δε σημαίνει ότι θα ξεχάσουμε αυτό που κλείνει απόψε”, τόνισε η πρόεδρος του μαθητικού συμβουλίου Βασιλική Γιόκοβον, αποχαιρετώντας το σχολείο εκ μέρους της “τάξης του 2016”.

Χαιρετισμοί και Νουθεσίες

“Είναι μια τάξη πολύ ξεχωριστή η 12η τάξη που αποφοιτά φέτος. Πρέπει να είμαστε όλοι υπερήφανοι γι’ αυτά τα παιδιά”, σημείωσε ο, Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης, εκφράζοντας χαρά και τη συγκίνηση για την 17η τάξη που αποχαιρετά από τότε που ανέλαβε τη διεύθυνση του Σχολείου του Αγίου Δημητρίου και προέτρεψε τα παιδιά να πιστεψουν στον εαυτό τους, να ξέρουν τι θέλουν για να κάνουν τη διαφορά στον κόσμο και να γίνουν η αλλαγή που θέλουμε να δούμε”.

“Φέτος το σχολείο του Αγίου Δημητρίου έχει αποσπάσει αναγνωρίσεις σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο”, τόνισε η υποδιευθύντρια  Ελένη Καραγιώργου, η οποία συντόνισε την τελετή. Δάκρυα κύλησαν στα μάτια της όταν οι μαθητές της εξέφρασαν με λόγια αγάπης και με μια ανθοδέσμη την ευγνωμοσύνη τους γιατί στάθηκε στο πλευρό τους και τους καθοδήγησε, όπως είπαν, με υπομονή και σα δεύτερη μητέρα, για να κάνουν τις σωστές επιλογές για το μέλλον τους.

“Απολαύσαμε με υπερηφάνεια και ιδιαίτερη ικανοποίηση απόψε την άψογη και τέλεια έκφραση της Ελληνικής γλώσσας από παιδιά 2ης, 3ης και 4ης γενιάς. Ολα αυτά επιτυγχάνονται διότι τα παιδιά αυτά διδάσκονται εδώ τις μεγάλες αξίες της φυλής μας”, ανέφερε ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου, Εμμανουήλ Δρίτσας.

“Είναι μέσα στο γονίδιο του Ελληνα να προοδεύει και όταν τον πιέζουν τότε είναι που ανεβαίνει ακόμα πιο ψηλά και γίνεται πιο δυνατός”, είπε στα παιδιά ο π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ζητώντας τους να έχουν έχουν πάντα οδηγό τους την Ελληνορθόδοξη πίστη μας, την κληρονομιά μας, τον Ελληνισμό μας.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης, Γιώργος Λιακέας. Ο Σύλλογος υποστηρίζει κάθε χρόνο με ειδικό πρόγραμμα και δωρεές το Σχολείο του Αγίου Δημητρίου.

Ο κ. Ανδριώτης

Χωρίς αμφιβολία η πιο δυνατή στιγμή κατά την τελετή είναι κάθε χρόνο η στιγμή που μιλά στους τελειόφοιτους ο πρωτεργάτης του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Νίκος Ανδριώτης.

“Θέλω να γνωρίζετε ότι αυτό το σχολείο έγινε με πολλούς κόπους και πολλές θυσίες, αλλά όταν βλέπουμε τα αποτελέσματα και ειδικά τέτοιες βραδιές σαν απόψε με την αποφοίτηση, τότε όλοι μέσα μας δεν μπορούμε να περιγράψουμε αυτό που αισθανόμαστε γιατί δεν είναι απλώς χαρά, δεν είναι ενθουσιασμός, είναι κάτι παραπάνω. Μέσα μας μπορούμε να λέμε όλοι και γονείς και δάσκαλοι και διεύθυνση και ιερείς μας και οι υπόλοιποι “Μπράβο, καλά τα καταφέραμε”, τόνισε ο κ. Ανδριώτης και ζήτησε από τα παιδιά να έχουν πάντα στο νου τους την Ιθάκη. “Και η Ιθάκη είναι αυτό το Σχολείο”, πρόσθεσε.

“Θέλω να είμαι σίγουρος και οι υπόλοιποι  όλοι που δουλέψανε σκληρά όλα αυτά τα χρόνια ότι θα υπάρξει και συνέχεια και θα υπάρξει συνέχεια γιατί πρέπει να υπάρξει, πρέπει να διατηρηθούμε, γιατί πρέπει να μείνουμε Ελληνες  και πρέπει η Ελληνική γλώσσα να διαιωνιστεί, αυτή η θαυμάσια γλώσσα, η γλώσσα της Μουσικής, της Τέχνης, της Αριθμητικής, της Φιλοσοφίας”, συνέχισε.

“Οταν μεγάλοι επιστήμονες προσπαθούν  να μάθουν Ελληνικά για να διαβάσουν τους Ελληνες φιλόσοφους, μας είναι ποτέ δυνατόν οι υπόλοιποι άλλοι να βάλουμε σε δεύτερη μοίρα αυτή τη γλώσσα; Εμείς παλέψαμε, παλεύουμε και θα παλεύουμε και σας θέλουμε μαζί μας”, κατέληξε ο κ. Ανδριώτης και ευχήθηκε στα παιδιά να’ ναι ο δρόμος της ζωής τους γεμάτος ροδοπέταλα.

– Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου από το greeknewsonline.com



Spread the love