Spread the love


Ο μικρός Αντώνης είναι ένας φιλεύσπλαχνος και περιπετειώδης νεαρός που ζει στο αγαπημένο του Καστελόριζο, ένα μαγικό ελληνικό νησί του Νοτίου Αιγαίου που ανήκει στο σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων και βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας. Μια μέρα, καθώς περιπλανάται στα σοκάκια του νησιού του, συναντά την αγαπημένη του Μούσα Μελπομένη, η οποία λυπημένη ζητά την βοήθειά του.

Αυτό είναι το κεντρικό θέμα του πρώτου βιβλίου μιας σειράς παιδικών παραμυθιών που πραγματεύονται ιστορίες, μύθους και θρύλους μιας άλλης εποχής και το πνευματικό παιδί της ομογενούς νομικού Μισέλ Κιόσογλου που ζει στην Αυστραλία, η οποία μετά από έρευνα 13 χρόνων, αποφάσισε να ενώσει τις δυνάμεις της με την, επίσης ελληνικής καταγωγής, εκπαιδευτικό και υποδιευθύντρια κολεγίου της Μελβούρνης Φιλίπα Ατζέμη, για να δημιουργήσουν αυτή τη σειρά παιδικών βιβλίων με σκοπό να δώσουν την ευκαιρία σε κάθε παιδί της διασποράς να γνωρίσει την ιστορία του Καστελόριζου, τον τόπο των προγόνων του αλλά και τον μύθο και το θρύλο των εννέα μουσών.

«Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα ταξίδι στο χρόνο και το χώρο μέσα από τα παραμύθια που μας διηγήθηκαν οι ίδιοι οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, την ιστορία που εμείς ερευνήσαμε και τους μύθους που διατηρήθηκαν ζωντανοί από γενιά σε γενιά όλα αυτά τα χρόνια» λέει σε συνέντευξη της στο ομογενειακό site «Νέος Κόσμος» η κ. Μισέλ Κιόσογλου, μία εκ των δύο συγγραφέων της σειράς βιβλίων αφιερωμένων σε μύθους και θρύλους της πατρίδας μας.

Με κίνητρο την αγάπη τους για την κλασσική ιστορία και την ποίηση, την μυθολογία και το νησί τους, οι δύο συγγραφείς, με καταγωγή από το Καστελόριζο, ξεκίνησαν το συναισθηματικό ταξίδι τους πριν από χρόνια. Επισκέφθηκαν την Ελλάδα (Καστελόριζο και Κρήτη), την Κύπρο, την Ιταλία και τη Γαλλία, για να συλλέξουν πληροφορίες για την ιστορία των Μουσών, τους μύθους και θρύλους της καθεμιάς αλλά και τα λουλούδια της κάθε εποχής που παρουσιάζουν στα εικονογραφημένα βιβλία τους.

«Έμπνευση στάθηκε, σίγουρα, η αγάπη μας για την Ελλάδα και το νησί μας και στόχος των βιβλίων μας είναι, ουσιαστικά, μέσα από τις πολύχρωμες ιστορίες μας, να διασώσουμε τους μύθους που εμείς είχαμε την τύχη να διδαχθούμε από τους παππούδες μας, να τους μεταφέρουμε όσο πιο πιστά γίνεται στα παιδιά μας και να ενισχύσουμε έτσι την αγάπη των μικρών μας φίλων για το νησί μας, την πατρίδα μας, την ιστορία μας και οτιδήποτε ελληνικό» εξηγεί η συγγραφέας και νομικός, η οποία τα τελευταία χρόνια μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ της Ελλάδας και της Αυστραλίας και δραστηριοποιείται στον τομέα της νομικής εκπροσώπησης ομογενών στην γενέτειρα.

«Μαζί με την Φιλίπα και τον ταλαντούχο εικονογράφο James Blake -ο οποίος ζει στο Queensland και έχει, επίσης, ελληνικές ρίζες, «αιχμαλωτίσαμε» την ουσία της κάθε ιστορίας μέσα από ζωγραφιές και αναπτύξαμε το μύθο συνδυάζοντας προσεκτικά την ιστορία με τη γεωγραφική μαγεία του νησιού μας την οποία εμπλουτίσαμε με ιστορικές στιγμές που το σημάδεψαν» εξηγεί η συγγραφέας, η οποία αποκαλύπτει ότι κάθε βιβλίο περιέχει έναν μικρό ήρωα ή ηρωίδα οι οποίοι με την βοήθεια και την καθοδήγηση των εννέα μουσών εμπνέονται και κατορθώνουν γενναία επιτεύγματα.

Σύμφωνα με τις δύο συγγραφείς τα βιβλία απευθύνονται σε παιδιά όλων των ηλικιών αλλά οι ιστορίες είναι δοσμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να έλκουν το ενδιαφέρον και των ενήλικων αναγνωστών.

«Το πρώτο μας βιβλίο «Η Μελπομένη και ο Αντώνης» είναι ένα αμάλγαμα της φυσικής ομορφιάς, της ιστορίας και της μυθολογίας του νησιού μας. Ελπίζουμε να κατορθώσαμε μέσα από τα βιβλία μας να συστήσουμε στα παιδιά της διασποράς την κλασσική λογοτεχνία και μυθοπλασία και να τους παρουσιάσουμε την διαχρονική και ανυπέρβλητη μαγεία του Καστελόριζου που τόσο πολύ αγαπάμε» καταλήγει η κ. Κιόσογλου. 

Ενώ όλες οι ιστορίες έχουν ήδη γραφτεί, η “Μελπομένη και Αντώνης” είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς και η παρουσίαση του έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου στην Μελβούρνη. Την βραδιά θα προλογίσει ο κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος, ιδρυτικό μέλος του Αυστραλιανού Συμβουλίου Εθνοτικών Κοινοτήτων και ενεργό μέλος της παροικίας για δεκαετίες.

«Θα ξεκινήσουμε από τη Μελβούρνη και το καλοκαίρι το βιβλίο θα ταξιδέψει στο λιμάνι του νησιού μας για την επίσημη παρουσίαση που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017.

«Σας περιμένουμε όλους να μοιραστείτε μαζί μας αυτό το μαγικό ταξίδι που ξεκινάει από το Καστελόριζο με την ελπίδα να ταξιδέψει με το μελάνι του και τη δική μας φαντασία σε κάθε ελληνικό νησί και γωνιά της Ελλάδας» καταλήγει η κ. Κιόσογλου.



Spread the love