Spread the love


Ελλάδα Κύπρος και Ισραήλ προχωρούν στην πραγματοποίηση, στις 6 Μαρτίου, στα Ιεροσόλυμα, της πρώτης Τριμερούς Συνάντησης για θέματα διασποράς.

Αυτό δήλωσε, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου, ύστερα από συνομιλίες που είχε προ ημερών, στη Λευκωσία, με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Τέρενς Κουϊκ.

Ο Επίτροπος Προεδρίας (φωτό πάνω) είπε πως θα ακολουθήσει τριμερής συνάντηση, πιθανόν το καλοκαίρι, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των οργανώσεων της διασποράς των τριών χωρών και πως εργάζονται επίσης για την προετοιμασία παρόμοιας συνεργασίας με την Αρμενία, με την οποία Ελλάδα και Κύπρος θα υπογράψουν σύντομα Μνημόνιο Συναντίληψης. Ο κ. Φωτίου ανέφερε ακόμη πως σήμερα αποφάσισαν τη δημιουργία μιας Επιτροπής Εργασίας Ελλάδας και Κύπρου που θα συντονίσει την υλοποίηση των προνοιών του επικαιροποιημένου Μνημονίου Συνεργασίας τους για θέματα αποδήμων που υπογράφηκε πρόσφατα μεταξύ των δυο χωρών. Είπε εξάλλου πως αποφάσισαν τη δημιουργία ενός Ακαδημαϊκού Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

Από την πλευρά του ο κ. Κουίκ αναφερόμενος στη συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου με το Ισραήλ είπε πως “μπορούμε πολλά να κερδίσουμε από αυτή τη συνεργασία, πόσο μάλλον όταν ήδη διακυβερνητικά πάει εξαιρετικά και η συνεργασία που έχουν οι κυβερνήσεις Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ σε πολλά ζητήματα όπως είναι και το ενεργειακό”.

Ανέφερε ακόμη πως πολύ πρόσφατα είχε συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον Πρόεδρο της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής (American Jewish Committee) Ντέιβιντ Χάρις, “ο οποίος θα έλθει αύριο και στην Κύπρο”, όπως σημείωσε.

Ο κ. Κουίκ σημείωσε επίσης πως με τη σύμφωνο γνώμη της αρμόδιας Επιτροπής της ελληνικής Βουλής για τη διασπορά αποφασίστηκε και ήδη έχει πάρει το δρόμο για τη Βουλή “για να νομοθετηθεί και να γίνει κοινή Υπουργική απόφαση ότι η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας καθιερώνεται να είναι η 9η Φεβρουαρίου”, ημέρα κατά την οποία τιμάται η μνήμη του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Φωτίου είπε οι αντιπροσωπείες των δυο χωρών συζήτησαν συγκεκριμένες δράσεις για περαιτέρω εμβάθυνση και ενίσχυση των ήδη εξαιρετικών σχέσεών τους όσον αφορά τον απόδημο Ελληνισμό. Ελλάδα και Κύπρος εργαζόμαστε μαζί, προωθούμε από κοινού τα εθνικά μας συμφέροντα, και η στήριξη του απόδημου Ελληνισμού σε αυτή την προσπάθεια ήταν, είναι και θα είναι καθοριστικής σημασίας, ανέφερε, προσθέτοντας πως ο Ελληνισμός της διασποράς διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ιστορικής και εθνικής μας ταυτότητας.

” Έχουμε μια άλλη Ελλάδα, μια άλλη Κύπρο στο εξωτερικό, γνήσιους Έλληνες που με την προσφορά τους, τις δράσεις τους, τις διακρίσεις που πετυχαίνουν σε όλους τους τομείς, την στήριξη των αγώνων του Ελληνισμού μας κάνουν όλους περήφανους. Αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές για τις χώρες μας στο εξωτερικό”, σημείωσε.

Ο κ. Φωτίου είπε πως Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν παράγοντα σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης στην περιοχή και αυτό αποτελεί το πιο συγκριτικό πλεονέκτημα της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής των δυο χωρών, “που πρέπει να αξιοποιήσουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο”.

Πρόσθεσε πως οι απόδημοι μπορούν να συμβάλουν τα μέγιστα για να το πετύχουμε αυτό, ιδιαίτερα εκεί που υπάρχουν ισχυρά κέντρα λήψης αποφάσεων όπως στις ΗΠΑ, στην Αγγλία και άλλες χώρες της Ευρώπης. Ο Επίτροπος Προεδρίας ανέφερε πως η πρόσβαση και η επιρροή των αποδήμων στα κομβικής σημασίας κέντρα λήψης αποφάσεων του εξωτερικού επιβάλλεται να τύχει ενθάρρυνσης, υποστήριξης και καθοδήγησης από τα εθνικά κέντρα, με γνώμονα το καλώς νοούμενο εθνικό συμφέρον.

Ο κ. Φωτίου είπε, ακόμη, πως “προχωρούμε στην ετοιμασία συγκεκριμένου σχεδίου δράσης, με στόχο την άμεση υλοποίηση των προνοιών” του επικαιροποιημένου Μνημονίου Συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου για θέματα αποδήμων που υπογράφηκε πρόσφατα καθώς και στην ετοιμασία συγκεκριμένων δράσεων. Πρόσθεσε πως για αυτό σήμερα αποφάσισαν τη δημιουργία μιας Επιτροπής Εργασίας των δυο χωρών για να συντονίσει την υλοποίηση των δράσεων του Μνημονίου.

Ανέφερε, εξάλλου, πως μέσα στους άμεσους στόχους τους είναι η περαιτέρω στήριξη και αξιοποίηση της νέας γενιάς των αποδήμων μέσα από συγκεκριμένες και καινοτόμες δράσεις . “Αναζητούμε και συζητήσαμε σήμερα συγκεκριμένους τρόπους προσέγγισης και ενεργοποίησης των αποδήμων νέων μας λαμβάνοντας υπόψη την τεχνολογία και τη σύνδεσή τους με το εθνικό κέντρο”, είπε, προσθέτοντας πως “η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε αυτά τα παιδιά αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της στρατηγικής μας”. Ο κ. Φωτίου σημείωσε, επίσης, πως “με σωστή δουλειά και συνεργασία μπορούν αυτοί οι αξιόλογοι επιχειρηματίες της διασποράς μας να συμβάλουν στο μέγιστο στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα μας” και γιατί όχι να γίνουν και επενδυτές.

Αναφερόμενος στους απόδημους ακαδημαϊκούς είπε πως σήμερα αποφάσισαν τη δημιουργία ενός Ακαδημαϊκού Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, και σημείωσε πως αξιόλογοι επιστήμονες και ακαδημαϊκοί απόδημοι που ζουν στο εξωτερικό μπορούν να είναι οι καλύτερες πρεσβευτές μας.

Ο Επίτροπος Προεδρίας εξέφρασε επίσης την ετοιμότητα της Κύπρου να συμμετάσχει σε όλες τις δράσεις που αφορούν την καθιέρωση της Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας και να ενισχύει στην προσπάθεια αυτή.

Είπε ακόμη πως ενημέρωσε τον κ. Κουίκ για το θέμα των αγνοουμένων, σημειώνοντας πως αποφάσισαν “πέραν από τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδας σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο για το θέμα των αγνοουμένων να γίνει και μια συγκεκριμένη προσπάθεια με τη συνεργασία της διασποράς μας ώστε να ευαισθητοποιήσουμε περαιτέρω τη διεθνή κοινή γνώμη, τις κυβερνήσεις, τα ξένα κέντρα λήψης αποφάσεων”.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ σε θέματα αποδήμων, ο Επίτροπος Προεδρίας είπε πως “ήδη φθάσαμε στο σημείο στις ΗΠΑ να είναι έτοιμες τώρα οι οργανώσεις μας να υπογράψουν μνημόνια συνεργασίας για κοινές τοπικές δράσεις”, προσθέτοντας πως “εμείς ως εθνικά κέντρα, και οι τρεις χώρες, θα δώσουμε τις κατευθυντήριες γραμμές, θα στηρίξουμε αυτή την πρωτοβουλία”.

“Η υλοποίηση αυτών των δράσεων παραμένει στα χέρια της διασποράς της κάθε χώρας και υπάρχει τεράστια προοπτική”, ανέφερε ο κ. Φωτίου, προσθέτοντας πως και στην Αγγλία γίνεται προσπάθεια για να έλθουν οι ομογενειακές οργανώσεις των τριών χωρών κοντά και να έχουν και αυτές μια συνεργασία όπως αυτήν που υπάρχει στις ΗΠΑ.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Κουίκ αναφερόμενος στη νέα γενιά αποδήμων είπε πως δυστυχώς φεύγουν από την Ελλάδα για το εξωτερικό εκατοντάδες χιλιάδες σπουδασμένα παιδιά “και αυτούς θα πρέπει με όποιο τρόπο μπορούμε να τους κρατήσουμε κοντά στην Ελλάδα”.

Πρόσθεσε πως αυτά τα παιδιά έχουν γνώση του τι είναι η Ελλάδα, μιλάνε ελληνικά “και πάνε εκεί όπου αρχίζει και χάνεται η γλώσσα μας”, σημειώνοντας πως “εάν χαθεί η γλώσσα τότε δυστυχώς θα έχουμε χάσει τον πιο σημαντικό πυλώνα του δεσίματός μας με την ομογένεια”.

Υπογράμμισε πως ο ίδιος έχει θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα τη διατήρηση και την ανάπτυξη της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας με τη βοήθεια και του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας, το οποίο εργάζεται, όπως ανέφερε, σε συνεργασία με το `Ιδρυμα Ελληνικής Γλώσσας για τη δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας για διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας μέσω διαδικτύου στα σχολεία ή ακόμα και σε οικογένειες ομογενών στο εξωτερικό, με την αξιοποίηση και των 3000 ομογενών που έχουν πιστοποίηση γνώσης της ελληνικής γλώσσας.

Ανέφερε πως ταυτόχρονα το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας θα συνεχίσει, στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων που υπάρχουν, να στέλνει καθηγητές στο εξωτερικό, ενώ έκανε και αναφορά και στα ιδιωτικά σχολεία στις ΗΠΑ όπου εκτός από το αμερικανικό πρόγραμμα παιδείας, κάθε μέρα γίνεται και μάθημα ελληνικής γλώσσας διάρκεια δυο ωρών.

Ο κ. Κουίκ είπε εξάλλου πως το επικαιροποιημένο Μνημόνιο Συνεργασίας για θέματα αποδήμων Ελλάδας και Κύπρου αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για μπορέσουν οι ομογενειακές τους κοινότητες οπουδήποτε στη γη να συνεργαστούν στα διάφορα θέματα “αλλά και για να μπορέσουμε να δραστηριοποιήσουμε έναν Ελληνισμό που τον έχουμε απόλυτη ανάγκη στην προώθηση και προάσπιση και των εθνικών μας θεμάτων”.

Πηγή: ggae.gr

 



Spread the love