Spread the love


Οι New York Times εξερευνούν τα ποτάμια, τις λίμνες και τις παραθαλάσσιες περιοχές της Ευρώπης. Η εφημερίδα μετά από έρευνα δημοσιεύει τη λίστα με τα 10 κορυφαία μέρη, που έχουν κάποια σύνδεση με το νερό, είτε είναι ένα ποτάμι, είτε μια λίμνη είτε η θάλασσα. Ανάμεσα στους 5 πρώτους προορισμούς βρίσκεται και ένα ελληνικό νησί λόγω της όμορφης ακτογραμμής αλλά και των ιαματικών πηγών που διαθέτει.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στο άρθρο πως oι Έλληνες χρησιμοποιούν εδώ και αιώνες τις θεραπευτικές ιδιότητες των υδάτων στις ιαματικές πηγές της Εφταλούς, τα οποία είναι πλούσια σε ράδιο, χλώριο, νάτριο και άλλα μέταλλα που λέγεται ότι είναι ευεργετικά για όσους υποφέρουν από αρθρίτιδα και ρευματισμούς. Αν και η Λέσβος, ως ηφαιστειογενές νησί, έχει μια σειρά από φυσικές ιαματικές πηγές, η Εφταλού κατέχει μια μοναδική θέση δίπλα σε μια ήσυχη παραλία με βότσαλα που έχουν σμιλευτεί από αέρα και λάβα.

Δείτε τη λίστα αναλυτικά:

1.Προβλήτα του Brighton

Ελληνικό νησί

Το Μπράιτον (Brighton), σημερινή ονομασία Μπράιτον εντ Χόουβ (Brighton and Hove) είναι πόλη στην Κομητεία του Ανατολικού Σάσεξ (East Sussex) στη νότια ακτή της Αγγλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει πληθυσμό 155.919 κατοίκων (2007)[1] ενώ η ευρύτερη αστική περιοχή (conurbation) που περιλαμβάνει τις πόλεις Μπράιτον, Ουόρδινγκ (Worthing) και Λιτλχάμπτον (Littlehampton) έχει πληθυσμό ανερχόμενο σε 461.181 κατοίκους (απογραφή 2001).

2.Εθνικό πάρκο λίμνης Πλίτβιτσε

 

Το εθνικό πάρκο λιμνών του Πλίτβιτσε (κροατικά: Nacionalni park Plitvička jezera) είναι ένα από τα παλαιότερα εθνικά πάρκα στην νοτιοανατολική Ευρώπη και το μεγαλύτερο στην Κροατία. Το πάρκο έχει έκταση 296,85 χλμ², με το 90% στη κομητεία Λίκα-Σένι και το επόμενο 10% στην κομητεία του Κάρλοβατς. Το πάρκο ιδρύθηκε το 1949 και από το 1979 αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Σήμερα δέχεται περίπου ένα εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως.

Το πάρκο βρίσκεται στην κεντρική Κροατία, κοντά στα σύνορα με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Το πάρκο περιλαμβάνει 16 λίμνες οι οποίες συνδέονται με μια σειρά καταρρακτών, καθώς και αρκετές σπηλιές, τα οποία δημιουργήθηκαν λόγω της καρστικής αποσάθρωσης του ασβεστόλιθου.

3.Ουτρέχτη

Η Ουτρέχτη είναι διάσημη για το καμπαναριό «Ντομ» της Ουτρέχτης και την καναλώδη δομή της κεντρικής πόλης. Είναι το κέντρο του Ολλανδικού σιδηροδρομικού δικτύου και η έδρα των κεντρικών γραφείων των Nederlandse Spoorwegen (προφ.: Νεντερλάντσε Σποορβέϊχεν) δηλαδή των Ολλανδικών Σιδηροδρόμων. Ένα μεγάλο εσωτερικό εμπορικό κέντρο, το Hoog Catharijne (προφ.: Χόοχ Καταράϊνε), βρίσκεται μεταξύ του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού και του κέντρου της πόλης. Οι διάδρομοι έχουν θεωρηθεί δημόσιοι χώροι, όπως οι δρόμοι, και επομένως η κεντρική δίοδος από το σταθμό προς το κέντρο της πόλης είναι ανοικτή όλη τη νύχτα. Το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης είναι το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ολλανδίας. Η Ουτρέχτη είναι επίσης η έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας FC Utrecht (προφ.: έφ σέι Ούτρεχτ), που παίζει στο Stadium Nieuw Galgenwaard (προφ.: Στάντιουμ Νιού Χαλχενβάαρντ).

4.Πάρκο Μπιτ Σομόν, Παρίσι

Το Parc des Buttes-Chaumont είναι ένα δημόσιο πάρκο στο βορειοανατολικό Παρίσι, στο 19ο διαμέρισμα. Απέχει 24,7 στρέμματα, είναι το πέμπτο μεγαλύτερο πάρκο στο Παρίσι, μετά το Bois de Vincennes, το Bois de Boulogne, το Parc de la Villette και ο κήπος Tuileries. Άνοιξε το 1867, αργά το καθεστώς του αυτοκράτορα Ναπολέοντα Γ, και χτίστηκε από τον Jean-Charles Alphand, ο οποίος δημιούργησε όλα τα μεγάλα πάρκα του Ναπολέοντα Γ. Το πάρκο έχει 5,5 χιλιόμετρα δρόμων και 2,2 χιλιόμετρα μονοπάτια. Το πιο διάσημο χαρακτηριστικό του πάρκου είναι το Ναό της Σεβίλλης, εμπνευσμένο από το ναό της Vesta στο Tivoli της Ιταλίας, που κλίνει στην κορυφή ενός βράχου πενήντα μέτρα πάνω από τα νερά της τεχνητής λίμνης. [

 

5.Ιαματικές πηγές Εφταλούς και Χρυσή Ακτή, Λέσβος

Έως τα τέλη Οκτωβρίου θα έχουν τη δυνατότητα οι επισκέπτες της «Χρυσής Ακτής» να συνδυάσουν λίγες στιγμές χαλάρωσης δίπλα στο γαλάζιο του Αιγαίου και παράλληλα απόλαυσης, χάρη στη σπιτική κουζίνα του εστιατορίου.

Έως τα τέλη Οκτωβρίου θα έχουν τη δυνατότητα οι επισκέπτες της «Χρυσής Ακτής» να συνδυάσουν λίγες στιγμές χαλάρωσης δίπλα στο γαλάζιο του Αιγαίου και παράλληλα απόλαυσης, χάρη στη σπιτική κουζίνα του εστιατορίου.

Λίγα μόλις μέτρα από τις ιαματικές πηγές της Εφταλούς βρίσκεται το εστιατόριο «Χρυσή Ακτή», όπου οι καλοφαγάδες μπορούν να απολαύσουν γεύσεις που έχουν τις βάσεις τους στην ελληνική κουζίνα. Μπορεί το εστιατόριο να είναι δίπλα στο κύμα, ωστόσο εκτός από αρκετά θαλασσινά, υπάρχει ποικιλία σε κρεατικά, μαγειρευτά φαγητά, ορεκτικά, ψητά της ώρας, σαλάτες κ.ά..

Ντόπια…
Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα περισσότερα πιάτα βασίζονται, όπως τόνισε ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης κ. Ιγνάτιος Χαδούλας, σε προϊόντα ντόπιας παραγωγής, όπως το λάδι, το κρέας, τα ψαρικά, καθώς επιδιώκεται από την επιχείρηση να ενισχύεται η τοπική κυρίως οικονομία.

6.Έλβας ποταμός, Αμβούργο

Ο Έλβας (γερμ. Elbe, τσεχ. Labe) είναι ένας ποταμός της Τσεχίας και Γερμανίας.

Πηγάζει από τα βουνά Καρκονόσζε της Βοημίας και χύνεται στη Βόρεια θάλασσα κοντά στο Αμβούργο, σχηματίζοντας δέλτα. Έχει μήκος 1165 χλμ., κατευθύνεται από ΝΑ προς ΒΔ, περνά από την κωμόπολη Πάρντουμπιτσε, δέχεται τα νερά του ποταμού Χρούντιμκα, του Όχρζε, του Μούλντε, περνά από την πόλη του Μαγδεμβούργου, δέχεται τα νερά του Χάβελ και χωρίζεται στον Β. και Ν. Έλβα. Περνά το Αμβούργο και διευρύνεται πολύ (πλάτος 15 χλμ.). Είναι πλωτός για 842 χλμ. και αποτελεί σπουδαία συγκοινωνιακή αρτηρία της κεντρικής Ευρώπης. Συνδέεται με διώρυγες με τους ποταμούς Εμς, Βέζερ, Ρήνο και Όντερ.

7.Φιορδ, Μπέργκεν

Δύο χιλιάδες χιλιόμετρα γης κατά μήκος των νορβηγικών ακτών, που δημιουργήθηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια με το λιώσιμο των παγετώνων. Σήμα κατατεθέν του σκανδιναβικού ανάγλυφου, συγκαταλέγονται τόσο στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO όσο και στους πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς στον κόσμο.

Η πύλη για την εξερεύνησή τους είναι το Μπέργκεν στις νοτιοδυτικές ακτές, η δεύτερη τη τάξει νορβηγική πόλη, απ’ όπου ξεκινούν και οι περισσότερες κρουαζιέρες. Περπατήσετε στην Παλιά Πόλη Bryggen και φωτογραφίστε τα μεσαιωνικού στιλ ξύλινα σπίτια με τα λουλούδια στα πρεβάζια. Αξίζει επίσης η βόλτα στην ψαραγορά, στο ζωολογικό κήπο και το ενυδρείο, το οποίο σίγουρα θα λατρέψουν τα παιδιά.

Τώρα, το πιο δημοφιλές φιόρδ είναι το Geirangerfjorden με τους επτά πανέμορφους καταρράκτες Dei Sju Systrene ( επτά αδερφές ) από τη μία και τον καταρράκτη Friaren ( εραστής ) από την άλλη.

Τέλος, must είναι η διαδρομή με το τελεφερίκ προς την κορυφή Floyen ενός από τα επτά βουνά που περιβάλλουν το κέντρο της πόλης ( σχεδόν σε οκτώ λεπτά θα φτάσετε σε υψόμετρο 320 μέτρων! ) αλλά και η διαδρομή με το σιδηρόδρομο που περνάει από την κοιλάδα Flamsdalen, όπου θα ενθουσιαστείτε με το καταπράσινο τοπίο.

8.Μολδάβας ποταμός στην Πράγα

Ο Μολδάβας (εξελληνισμένη μορφή του γερμανικού Moldau) είναι ποταμός στην Κεντρική Ευρώπη, αριστερός παραπόταμος του Έλβα. Στη χώρα που διαρρέει όμως, την Τσεχία, ονομάζεται Βλτάβα (Vltava). Αμφότερες οι λέξεις πάντως πιστεύεται ότι ετυμολογούνται από την ίδια πανάρχαια ρίζα που σημαίνει «άγριο νερό». Ο Μολδάβας είναι κυρίως γνωστός από το ότι διαρρέει την πρωτεύουσα της Τσεχίας, την Πράγα, και γενικά αποτελεί τον σημαντικότερο ποταμό της Βοημίας (του δυτικού μέρους της Τσεχίας). Δεν πρέπει να συγχέεται με τον ποταμό Μολδόβα της βόρειας Ρουμανίας ή τη Μολδαβία.

Ο Μολδάβας είναι ο μακρύτερος ποταμός ολόκληρης της Τσεχίας, με συνολικό μήκος 430 χιλιόμετρα, ενώ η λεκάνη απορροής του έχει έκταση 28.090 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Πηγάζει από τον Βοημικό Δρυμό σε υψόμετρο 1.172 μέτρων και ρέει προς τον βορρά. Η υψομετρική διαφορά από τις πηγές του ως τη συμβολή του είναι 1.016 μέτρα. Εκτός από την Πράγα, περνά και από τις πόλεις Český Krumlov και České Budějovice. Χύνεται στον Έλβα στην πόλη Mělník, μόλις 35 χιλιόμετρα μετά την Πράγα.

Ο Μολδάβας, παρότι είναι ταχύτερος ποταμός από τον Μοράβα, είναι γνωστός για τις πλημμύρες του. Το 2002 η άνοδος της στάθμης του προκάλεσε αρκετούς νεκρούς και καταστροφές σε μεγάλο τμήμα του μήκους του. Η μέση παροχή του Μολδάβα σε νερό ανέρχεται στα 150 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Στην πραγματικότητα, όταν συμβάλλει με τον Έλβα έχει περισσότερο νερό από αυτόν, αλλά θεωρείται παραπόταμός του επειδή ενώνεται με τον Έλβα σε ορθή γωνία ως προς τον ρου του τελευταίου.

Το γνωστότερο ίσως συμφωνικό ποίημα του κλασικού Τσέχου μουσικοσυνθέτη Μπέντριχ Σμέτανα από τα έξι της συλλογής «Η Πατρίδα μου» είναι το Vltava (στη γερμανική γλώσσα “Die Moldau”) και αναπαριστά με μουσική την πορεία του από τις πηγές του (όπου μικρά ρυάκια συνενώνονται) μέχρι το τέλος της διαδρομής του.

9.Cinque Terre

Υπάρχει κάπου ένα μέρος, όπου τα σπίτια μοιάζουν με πύργους λαξευμένους στην άκρη των βράχων που αγναντεύουν τη θάλασσα. Ένα μέρος όπου κύματα παλεύουν με κάστρα, νοσταλγικά κτίρια στολίζονται με πολύχρωμες ομπρέλες και φανταχτερά λουλούδια και ζευγάρια δίνουν όρκους αιώνιου έρωτα στα Μονοπάτια της Αγάπης. Δεν μιλάμε για κάποιο παραμύθι – τουλάχιστον όχι με την κυριολεκτική έννοια του όρου.

Για την ακρίβεια δεν είναι καν ένα μέρος: Είναι πέντε, και βρίσκονται στην Ιταλία, στη βόρεια ριβιέρα της χώρας, εκεί που η επαρχία της Λιγουρίας συναντά το πέλαγος και δημιουργεί έναν πενταπλό μύθο: Το Cinque Terre.

«Πέντε γαίες» σημαίνει το όνομα της περιοχής, δηλαδή μια χούφτα χωριά τα οποία παρέμειναν ξεχασμένα για δεκαετίες, μέχρι που η UNESCO τα χαρακτήρισε «παγκόσμια κληρονομιά» και η Ιταλία σκέφτηκε πως το σπάνιο φολκλόρ τοπίο ενδείκνυται για να μετατραπούν αυτά τα ψαροχώρια σε τουριστικό χρυσωρυχείο.

Κι έτσι έγινε: Το Cinque Terre πλέον ζει και αναπνέει για τους επισκέπτες του, περνώντας σταδιακά από την σφαίρα του ανεξερεύνητου σε αυτή του εναλλακτικού προορισμού που γίνεται «ταξίδι-όνειρο» για τους ψαγμένους ταξιδιώτες και τελικά στην πιο mainstream πλευρά της μεσογειακής γειτονιάς. Αυτό φυσικά έχει το κόστος του. Αν επισκεφθείτε την περιοχή το καλοκαίρι, θα βρεθείτε μπροστά σε κοσμοπλημμύρα και πιθανότατα θα πληρώσετε ένα λιτό κι απέριττο δωμάτιο «χρυσό» – αλλά το Cinque Terre… δεν σε γέλασε: Το σκηνικό παραμένει συγκλονιστικό, η θέα ασυναγώνιστη, η γραφικότητα εφάμιλλη των υπόσκαφων οικισμών της Σαντορίνης και η αίσθηση του ξεχωριστού δεδομένη.

10.Centro Botín, Σανταντέρ

Το Le Centre Botín, το οποίο αποτελεί τη βάση του κέντρου Botin des Arts και του πολιτισμού, είναι το μέλλον της πολιτιστικής εγκατάστασης του Santander (Cantabrie) en Espagne. Ένας προορισμός για ένα κέντρο εκδηλώσεων στην Ισπανία, το οποίο αποτελεί μέρος της διεθνούς διακυβέρνησης των πόλεων. Το έργο είναι το έργο του αρχιτέκτονα της Ιταλίας Renzo Piano, το οποίο συνδυάστηκε με το Pritzker. Ξεκινήστε την εκδήλωση με πρωταγωνιστή στην Ισπανία για την αρχιτεκτονική.

Το Le Projet est soutenu par la Fondation Marcelino Botin, δημιουργήθηκε το 1964 από τον Marcelino Botín, ενώ ο ίδιος ο Emilio Botín, πρόεδρος της Τράπεζας της Σανταντέρ κηρύσσει το τέλη του 2014.

Δείτε και άλλα θέματα στο Lifeviews.gr για Ελληνικά νησιά (ΦΩΤΟ+VIDEO)



Spread the love