Spread the love


Ο Αθανάσιος Νένες είναι Έλληνας Καθηγητής στη Σχολή Επιστημών της Γης και της Ατμόσφαιρας του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Georgia των ΗΠΑ.

Ο Αθανάσιος Νένες είναι Έλληνας Καθηγητής στη Σχολή Επιστημών της Γης και της Ατμόσφαιρας του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Georgia των ΗΠΑ. Είναι επίσης, επισκέπτης Καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ συνεργάζεται με το Εθνικό Αστεροσκοπείο και το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής της Πάτρας.

Ο κ. Νένες ήταν ένας εκ των 7 Ελλήνων ερευνητών που επιλέχθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας τον Δεκέμβριο του 2016 για τη χορήγηση χρηματοδότησης.

Σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1993), ενώ έκανε Μάστερ πάνω στην Ατμοσφαιρική Χημεία, στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι (1997) και Διδακτορικό στη Χημική Μηχανική, στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας (2002).

Ασχολείται με τη δυναμική της μετεωρολογίας και του κλίματος και με τις αλληλεπιδράσεις αερολυμάτων, νεφών και κλίματος. Συνολικά έχει συμβάλει στη συγγραφή περισσότερων από 180 εργασιών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, και έχει αναπτύξει τον κώδικα θερμοδυναμικής ισορροπίας ISORROPIA, ευρέως χρησιμοποιούμενο από κλιματικά μοντέλα και μοντέλα ποιότητας αέρα, ενώ είναι συν-δημιουργός του μηχανήματος Continuous Flow Streamwise Thermal Gradient CCN chamber and Scanning Flow CCN Analysis.

Για το έργο του και την πλούσια δράση του έχει λάβει πολλά βραβεία, μεταξύ αυτών τα Dreyfus Foundation Postdoctoral Award in Environmental Chemistry (2014), AGU Atmospheric Sciences Section Ascent Award (2012), Kenneth T. Whitby Award, American Association for Aerosol Research (2011), Henry G. Houghton Award, American Meteorological Society (2009), Sigma Xi Young Faculty Award, Georgia Institute of Technology (2007), Sheldon K Friedlander Award by the American Association for Aerosol Research (2005), Blanchard-Milliken Young Faculty Fellowship by Georgia Tech. (2004), NASA New Investigator Award (2004), και το National Science Foundation CAREER Award (2004).

Δείτε και άλλα θέματα με Έλληνες στο Lifeviews.gr



Spread the love