Spread the love


Η βρετανική εφημερίδα Telegraph εντόπισε τις καλύτερες “μυστικές” παραλίες στην Ευρώπη και μάλιστα επέλεξε 52 σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κροατία και Ελλάδα. 8 ελληνικές παραλίες βρίσκονται στην λίστα και σίγουρα πρέπει να τις επισκεφθείτε σύντομα.

Οι παραλίες είναι το “κλειδί” για αξέχαστες διακοπές, όμως η τέλεια παραλία δεν εντοπίζεται μόνο κατά τύχη. Η βρετανική εφημερίδα Telegraph εντόπισε τις καλύτερες “μυστικές” παραλίες στην Ευρώπη και μάλιστα επέλεξε 52 σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κροατία και Ελλάδα. 8 ελληνικές παραλίες βρίσκονται στην λίστα και σίγουρα πρέπει να τις επισκεφθείτε σύντομα.

Δείτε αναλυτικά τις 8 καλύτερες “μυστικές” παραλίες:

1. Καραβοστάσι

Η παραλία Καραβοστάσι είναι μια ιδιαίτερα μεγάλη οργανωμένη παραλία, με λευκή άμμο και καταγάλανα δροσερά νερά, που βαθαίνουν απότομα, γι’ αυτό και την προτιμούν κυρίως ενήλικες. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί ταυτίζουν την Πέρδικα με την εικόνα της συγκεκριμένης παραλίας. Έχει καταπληκτικό τοπίο και γι’ αυτό έχει επιλεχτεί αρκετές φορές για γυρίσματα ταινιών και διαφημίσεων.

Στο Καραβοστάσι θα βρείτε ξαπλώστρες για να χαλαρώσετε, καφέ, φαγητό ή σνακ σε ταβέρνες και σε ξενοδοχεία που βρίσκονται στην περιοχή, ενώ μπορείτε να μείνετε σε κάποιο από τα διάφορα ξενοδοχεία ή τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που βρίσκονται κοντά στη παραλία. Επίσης, μπορείτε να νοικιάσετε για τη διασκέδαση σας στο νερό κανό, ποδήλατα θαλάσσης κ.τ.λ.

Τέλος, η πρόσβαση σας στην παραλία είναι εύκολη και αναμφισβήτητα έχει πολύ χώρο για να παρκάρετε.

παραλίες στην Ελλάδα

2. Γάρδενος, Κέρκυρα

Η παραλία Γαρδένο βρίσκεται περίπου 40 χλμ. από το κέντρο της Κέρκυρας και περίπου 5 χλμ. από το χωριό Λευκίμμη. Αυτό το μικρό κόσμημα έχει παραμείνει ανεξερεύνητο από τους περισσότερους. Αποτελείται από άμμο και καταγάλανα νερά. Ξεχασμένη από τα περισσότερα τουριστικά προσφέρει χαλάρωση και ηρεμία. Η παραλία Γαρδένο προσφέρει ξαπλώστρες και ομπρέλες και είναι περιτριγυρισμένη από μικρές ταβέρνες όπου μπορείτε να φάτε η να δροσιστείτε με μια παγωμένη μπύρα.

παραλίες στην Ελλάδα

 

3. Βουτούμι, Αντίπαξοι

Όσοι έχουν επισκεφτεί τους Αντίπαξους, γνωρίζουν ότι η παραλία Βουτούμι είναι ένα μαγευτικό μέρος. Δεν είναι τυχαίο ότι πολύ συχνά συμπεριλαμβάνεται σε λίστες ταξιδιωτικών περιοδικών ανά τον κόσμο, ως μία από τις τοπ παραλίες της Ελλάδας.

Το Βουτούμι έχει λευκά βότσαλα γύρω από την ακτή και ψιλή λευκή άμμο στο νερό. Αυτή η λευκή άμμος είναι που δίνει στη θάλασσα ένα εκπληκτικό μπλε χρώμα ακόμα και όταν έχει συννεφιά.

Ειδικά τον Αύγουστο, κατακλύζεται από τουρίστες και σκάφη που έρχονται να θαυμάσουν και να απολαύσουν τα μοναδικού χρώματος νερά της.

παραλίες στην Ελλάδα

 

4. Πετανοί, Κεφαλονιά

Οι Πετανοί, στο δυτικό μέρος της Παλικής στην Κεφαλονιάς, είναι ένας από τους προορισμούς που δεν πρέπει να χάσετε. Πρόκειται για ένα στολίδι της κεφαλονίτικης φύσης που περιβάλλεται από μύθους και ιστορίες, και που θα μαγέψει με τη γοητεία του και το μυστήριο που το συνοδεύει τον κάθε επισκέπτη.

Η παραλία των Πετανών έχει μήκος περίπου 850 μέτρα, είναι βραβευμένη με γαλάζια σημαία, είναι οργανωμένη (υπάρχουν ξαπλώστρες, ομπρέλες και ντουζ) μπορείτε να φάτε ή να πιείτε το ουζάκι σας στα ταβερνάκια ή τον καφέ σας στο καφέ μπαρ, αλλά όλα αυτά είναι μάλλον το λιγότερο που μπορείτε να αποκομίσετε από αυτήν.

Αυτό που πραγματικά θα σας μαγέψει είναι το μοναδικό φυσικό περιβάλλον. Η θάλασσα, αγκαλιασμένη από το καταπράσινο τοπίο και το κατάλευκα βότσαλα της παραλίας, που ανάμεσά τους ξεπροβάλουν ρείκια, λουλούδια και αθανασιές, προσθέτει τη δική της χρωματική της πινελιά με όλους τους τόνους του γαλάζιου, από το ανοιχτό γαλάζιο του οινοπνεύματος μέχρι το μπλε του κοβαλτίου και από το γαλαζοπράσινο μέχρι το πράσινο του σμαραγδιού. Αιτία, οι πολλές πηγές που χύνονται στα γαλαζοπράσινα νερά και ανακατεύουν τα χρώματα λες και τα αγγίζει το αόρατο χέρι του πιο  ευρηματικού και ανήσυχου ζωγράφου. Τα νερά των πηγών που κατηφορίζουν στους Πετανούς αποτελούν και το πιο χαρακτηριστικό της στοιχείο αφού θα δείτε το αποτύπωμά τους, στα χρώματα, στη θερμοκρασία του νερού που αλλάζει ανάλογα με το σημείο, ακόμη και στην παραλία αφού αν σκάψετε θα βρείτε πιθανώς γλυκό ή υφάλμυρο νερό.

Μαζί μ’ αυτά, δύο μεγάλοι βράχοι μέσα στη θάλασσα προσθέτουν τη δική τους πινελιά. Το «Τραπεζάκι» κρυμμένο μέσα στη θάλασσα, πίσω απ’ το ακρωτήρι της Κυρά-Άννας, και ο «Μαλτέζος» που ορθώνεται περήφανος στο κέντρο του όρμου.

Τέλος ανάμεσα στην παραλία των Πετανών και αυτή της Αγίας Ελένης αξίζει να επισκεφθείτε τη σπηλιά του «Μαγγάνα» που είναι καταφύγιο άγριων περιστεριών.

παραλίες στην Ελλάδα

 

5. Λυγαριές Σκιάθος

Η παραλία της Λυγαριάς ή Αλυγαριές βρίσκεται σε απόσταση περίπου 17.5 χλμ από την χώρα της Σκιάθου.

Ο όρμος της Λυγαριάς όπως και ο διπλανός όρμος της Κεχριάς , με την μικρότερη ομώνυμη παραλία, βρίσκεται στην βόρεια ακτογραμμή του νησιού . οπότε προτείνετε για κολύμβηση όταν δεν φυσούν βόρειοι άνεμοι.

Η διαδρομή για να φτάσει κανείς εκεί είναι πραγματικά υπέροχη, παρόλο που πρέπει να διασχίσει αρκετό χωματόδρομο , μέσα από όμορφα ρέματα με τρεχούμενα νερά.

Μπορείτε να φτάσετε εδώ όμως και από θάλασσα με τα καΐκια από το παλαιό λιμάνι της Σκιάθου.

παραλίες στην Ελλάδα

 

6. Κέα, Κυκλάδες

Η Κέα ή Τζια, το δυτικότερο νησί των Κυκλάδων, έχει περίμετρο περίπου 85 χιλιόμετρα και συνολική επιφάνεια 131 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το λιμάνι της απέχει μόλις 40 μίλια από τον Πειραιά και 16 μίλια από το Λαύριο, γεγονός που την καθιστά το κοντινότερο νησί στην Αττική. Τα πλοία για την Κέα φεύγουν από το λιμάνι του Λαυρίου καθημερινά και το ταξίδι διαρκεί περίπου 1 ώρα. Επίσης, συνδέεται ακτοπλοϊκά με τη Σύρο και τη Κύθνο.

Η Κέα ξεχωρίζει από τα άλλα νησιά του Αιγαίου για την πλούσια χλωρίδα της. Ο επισκέπτης του νησιού μπορεί να θαυμάσει τα υπέροχα δάση της Βασιλικής δρυός, από τα ελάχιστα που έχουν μείνει στο Αιγαίο. Η βελανιδιά φυτρώνει σε όλη την κεντρική και ανατολική Κέα.

Το νησί φιλοξενεί 16 από τα 1300 είδη φυτών τα οποία φύονται μόνο στην Ελλάδα. Από τα 16 ενδημικά φυτά της Κέας, τα 5 έχουν χαρακτηριστεί σπάνια. Το νοτιοανατολικό τμήμα της Κέας, έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000.

Οι μοναδικές άγριες ορχιδέες, τα φαρμακευτικά βότανα, οι αρωματικοί θάμνοι, τα σπάνια μανιτάρια, οι πολύχρωμες λειχήνες, οι υπεραιωνόβιες καστανιές, τα σφεντάμια, οι  «φίδες» (Juniperus phoenicea), οι «κοκορετσιές» (Pistacia terebinthus), οι «κουτσουπιές» (Cercis siliquastrum), οι κρόκοι, οι ίριδες, οι καμπανούλες, οι ανεμώνες, οι αγριοτριανταφυλλιές, τα ζουμπούλια, οι άγριες γλαδιόλες, οι ασφόδελοι και τα σπάρτα αποτελούν μια μοναδική χρωματική σύνθεση που με το μεθυστικό τους άρωμα μαγεύουν τους φυσιολάτρες κατοίκους και επισκέπτες του νησιού.

Οι ακτές σχηματίζουν μικρούς όρμους, ακρωτήρια, και θαλάσσια σπήλαια. Ο μεγάλος κόλπος του Αγίου Νικολάου, ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου, βρίσκεται στα βορειοδυτικά ενώ λίγο πιο ανατολικά βρίσκεται ο κόλπος του Οτζιά ανοιχτός στο βοριά. Στα νοτιοδυτικά υπάρχει ο κόλπος Κούνδουρος, οι όρμοι Πόλες και Σπαθί στα Ανατολικά και Ποίσσες στα δυτικά. Ο θαλάσσιος βυθός του νησιού στολίζεται με μεγάλες εκτάσεις βλάστησης (Ποσειδώνιες).

παραλίες στην Ελλάδα

 

7. Κουφονήσια

Στα Κουφονήσια οι διαστάσεις του χώρου και του χρόνου διαφέρουν από τις γνωστές θεωρίες.

Δεν χρειάζεστε ρολόι. Αν το έχετε μαζί σας τοποθετήστε το βαθιά μέσα στην βαλίτσα σας.

Θα σηκωθείτε από το κρεβάτι όταν τα μάτια σας αναζητήσουν το τοπίο.

Θα φάτε όταν η γεύση ζητήσει ικανοποίηση.

Θα πιείτε όταν το πνεύμα είναι ικανοποιημένο.

Δεν χρειάζεστε ιδιαίτερα ρούχα. Φορέστε κάτι πρόχειρο, είναι αρκετό για την αίσθηση της ελευθερίας.

Περπατήστε κάτω από το φως του ήλιου ή του φεγγαριού συνοδεία αστεριών, συναντώντας βλέμματα ευχαριστημένα.

Κυρίως δεν χρειάζεστε το αυτοκίνητό σας. Επιτέλους δεν θα οδηγήσετε για τις ημέρες της παραμονής σας στο νησί. Αν το έχετε μαζί σας απλά θα το παρκάρετε στον χώρο της διαμονής σας. Θα συμφωνήσετε σίγουρα ότι είναι πιο ευχάριστος ο ήχος του κύματος και το τραγούδι των πουλιών από το συριστικό κορνάρισμα ή το μούγκρισμα των αυτοκινήτων.

Ότι αναζητήσετε είναι δίπλα σας ή κοντά σας. Θα μετακινηθείτε ευχάριστα περπατώντας ή με ένα ποδήλατο στο πλάι της θαλάσσης ή στην πλάτη της θαλάσσης με την λάντζα του νησιού ή του δικού σας θαλάσσιου σκάφους.

Οι κάτοικοι του νησιού είναι πρόθυμοι να σας εξυπηρετήσουν σε ότι χρειαστείτε.

Εδώ δεν υπάρχει μόνος, όλοι κα όλα γίνονται ένα δεμένο σύνολο.

Θα χαλαρώσετε, θα ξαπλώσετε στην απαλή άμμο, θα κολυμπήσετε στα γαλαζοπράσινα νερά του νησιού, θα ξεχάσετε τα ‘πρέπει’, θα αγαπήσετε τα ‘θέλω’ σας, θα ξεχάσετε την τεχνική προσομοίωση της ζωής στις πόλεις, θα νοιώσετε τον ήλιο να σας αγκαλιάζει, το βράδυ θα σας συντροφεύουν αμέτρητα αστέρια, το φεγγάρι θα φωτίζει τις σκέψεις σας…

παραλίες στην Ελλάδα

8. Τραγανού, Ρόδος

Η ατμοσφαιρική παραλία Τραγανού, με την περίφημη σπηλιά στη μια πλευρά της, βρίσκεται 4 χλμ απόσταση από το Φαληράκι και 15 χλμ νοτιοανατολικά της πόλης της Ρόδου. Μόνο σε ορισμένα σημεία της υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της μπορείτε να στρώσετε την πετσέτα σας και να χαρείτε την ομορφιά της.

παραλίες στην Ελλάδα

Δείτε και άλλα θέματα με Ελληνικές παραλίες στο Lifeviews.gr (ΦΩΤΟ)



Spread the love