Spread the love


Η χώρα μας διαθέτει μερικές από τις ομορφότερες ελληνικές παραλίες της Ευρώπης, σύμφωνα με τους Sunday Times.

Η χώρα μας διαθέτει μερικές από τις ομορφότερες παραλίες της Ευρώπης, σύμφωνα με τους Sunday Times. Μετά από έρευνα μεταξύ των αναγνωστών τους, δημοσίευσαν την λίστα με τις 50 καλύτερες παραλίες στην Ευρώπη για το 2017. Ανάμεσα τους βρίσκονται 11 ελληνικές παραλίες.

Δείτε ποιες είναι οι 11 ελληνικές παραλίες:

1. Κόλπος Αγνί, Κέρκυρα

Όταν τα πλήθη γεμίζουν τις πασίγνωστες παραλίες τις Κέρκυρας, επιλέξτε αυτόν τον κολπίσκο με τα κρυστάλλινα νερά.

ελληνικές παραλίες

Όταν τα πλήθη γεμίζουν τις πασίγνωστες παραλίες τις Κέρκυρας, επιλέξτε αυτόν τον κολπίσκο με τα κρυστάλλινα νερά.

2. Βουτούμι, Αντίπαξοι

Αν υπάρχει παράδεισος θα είναι κάπως έτσι. Ένας μικρός κόλπος με ρηχά, κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά με τη βλάστηση να κατεβαίνει μέχρι το κύμα και την παραλία χωμένη στο βάθος του με λευκή άμμο και βότσαλα. Όπως δηλαδή το Βουτούμι στους Αντίπαξους.

ελληνικές παραλίες

3. Πόρτο Κατσίκι, Λευκάδα

Η παραλία αυτή δεν είναι άλλη από το ονομαστό Πόρτο Κατσίκι, που έχει κάνει τη λευκαδίτικη γη γνωστή τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η μαγευτική παραλία απλώνεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Λευκάδας, σε μια περιοχή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, όπου κυριαρχούν ο ήλιος, το ελληνικό φως,  τα απόκρημνα βράχια, η άμμος, το γαλάζιο και το βαθύ μπλε της θάλασσας.

Το μοναδικό φυσικό ανάγλυφο, τα υπέροχα χρώματα, το σαγηνευτικό τοπίο στο Πόρτο Κατσίκι είναι, χωρίς καμία αμφιβολία, το κάτι άλλο της Λευκάδας.

ελληνικές παραλίες

4. Γιδάκι, Ιθάκη

Πολλοί θεωρούν το Γιδάκι την ωραιότερη παραλία της Ιθάκης, ενώ συχνά κατατάσσεται μεταξύ των καλύτερων παραλιών της Ελλάδας! Είναι τα καταγάλανα τυρκουάζ νερά και το φυσικό τοπίο με την φυσική, πλούσια βλάστηση που εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη… Το Γιδάκι είναι βοτσαλωτή παραλία, με μεγαλύτερα βότσαλα στη δυτική πλευρά της και ψιλότερα έως και άμμο προς τα ανατολικά. Ο κόλπος που σχηματίζει είναι ανοιχτός, ιδανικός για κολύμπι από τη μια άκρη ως την άλλη. Απέναντι φαίνεται το μικρό νησάκι της Ιθάκης, η Άτοκος.

Για το Γιδάκι, που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού, αναχωρούν καΐκια από το λιμάνι της Ιθάκης, από την κεντρική πλατεία, καθώς στην παραλία δεν φτάνει δρόμος. Η διαδρομή είναι υπέροχη, καθώς διασχίζει ένα μεγάλο μήκος της ακτογραμμής της Ιθάκης, περνάει μπροστά από το γραφικό ξωκλήσι του Αγίου Αντρέα, τον κόλπο του Σκίνου και πολλές βοτσαλωτές μικρές παραλίες πριν το Γιδάκι, που είναι προσβάσιμες μόνο με σκάφος.

Στο Γιδάκι μπορεί κανείς να φτάσει και από μονοπάτι, με πεζοπορία περίπου μισής ώρας. Ο δρόμος για το αυτοκίνητο φτάνει ως τον κόλπο του Σχίνου. Από εκεί, στην μια άκρη της παραλίας με τα πεύκα, ξεκινά το μονοπάτι που οδηγεί ουσιαστικά στην άλλη πλευρά της πλαγιάς. Η θέα της παραλίας στο Γιδάκι από την κορυφή του μονοπατιού θα σας μείνει αξέχαστη!

ελληνικές παραλίες

5. Ναυάγιο, Ζάκυνθος

To Ναυάγιο, όπως αποκαλείται, της Ζακύνθου, είναι ένα ναυάγιο πλοίου που ξεβράστηκε σε μια απομονωμένη ακτή της Ζακύνθου, και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα του νησιού. Το ναυάγιο συνέβη το 1980, όταν το πλοίο “Παναγιώτης” , το οποίο ανήκε σε έναν Κεφαλλονίτη υπήρχε η πληροφορία για πολλά χρόνια πως, μετέφερε παράνομα τσιγάρα, από την Τουρκία σε διεθνή ύδατα, όπου θα τα πουλούσε σε προσυμφωνημένο σημείο.

Το πλοίο, ωστόσο, λόγω εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών και χαλασμένης μηχανής, βρέθηκε εκτός πορείας και σύντομα έπεσε στα βράχια της βορειοδυτικής πλευράς της Ζακύνθου. Μέχρι τότε, η ακτή ονομαζόταν Άγιος Γεώργιος.

Ο Καπετάνιος Χαράλαμπος Κομποθέκρας – Κοτσορός και το πλήρωμα ήταν επίσης από την Κεφαλονιά, ενώ το -κατά δήλωση τού καπετάνιου- εσφαλμένα θεωρούμενο ως παράνομο φορτίο συνόδευαν κάθε φορά και δύο Ιταλοί λαθρέμποροι, οι οποίοι και επέβλεπαν την παράδοση. Τους ισχυρισμούς αυτούς κατέρριψε στην ιστοσελίδα του ο ίδιος ο καπετάνιος παρουσιάζοντας τα πρακτικά τών δικών.

Στην αρχή οι κάτοικοι είχαν θορυβηθεί εξαιτίας της περιβαντολλογικής καταστροφής που πίστευαν πως θα δημιουργούσε το συγκεκριμενο καράβι με το φορτίο του, και κατ επέκταση και στον τουρισμό του νησιού. Όμως λίγο καιρό μετά αποτέλεσε πόλο έλξης για τουρίστες εγχώριους και μη. Δεν είναι τυχαίο πως διεθνείς εφημερίδες την συγκαταλέγουν μέσα στις 23 ομορφότερες παραλίες του κόσμου[1].

Σήμερα, το ναυάγιο έχει προσαράξει στο κέντρο μιας απρόσιτης παραλίας, με αμμοχάλικο την οποία μπορεί να επισκεφθεί κανείς μόνο δια θαλάσσης και ελικοπτέρου καθώς είναι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του νησιού. Χάρις στο δύσβατο της περιοχής, τα νερά της παραμένουν κρυστάλλινα και διάφανα μέχρι και σήμερα.

ελληνικές παραλίες

6. Βοϊδοκοιλία, Μεσσηνία

Η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς είναι ίσως η διασημότερη παραλία της Μεσσηνίας και μια από τις ωραιότερες σε όλη την Ελλάδα! Το όνομά της προέρχεται από το Βουφράς, που σημαίνει «εκεί που ζουν τα βόδια». Αναφέρεται ακόμα σε αρχαία επιγραφή και ως Βούβοτα – Βοϊδοκοιλιά.  Η προφανέστερη βέβαια ονομασία ίσως να προέρχεται και από τη μεγάλη καμπυλότητα που σχηματίζει ο κόλπος και το ότι μοιάζει με κοιλιά βοδιού.

Η Βοϊδοκοιλιά βρίσκεται δίπλα στη Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας , σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την Πύλο.

Αυτός ο φυσικός κόλπος είναι μοναδικής ομορφιάς: λευκή ψιλή άμμος απλώνεται σε μεγάλη έκταση, απ’ άκρη σ’ άκρη της παραλίας. Τα νερά της είναι γαλήνια, γαλαζοπράσινα και εξωτικά. Στα αριστερά σας, όπως βλέπετε τη θάλασσα,  βλέπετε το Παλαιόκαστρο  στη βάση του οποίου βρίσκεται η σπηλιά του Νέστορα.

Στα δεξιά σας, στην άλλη άκρη της Βοϊδοκοιλιάς πάνω στο λόφο, βρίσκεται θολωτός τάφος που αποδίδεται (χωρίς να έχει ακόμα επιβεβαιωθεί) στο Θρασυμήδη, γιο του Νέστορα.

Χαμηλή βλάστηση περικλείει τον κόλπο της Βοϊδοκοιλιάς, ενώ η αμμουδιά είναι γεμάτη όμορφα κοχύλια – αρκεί να βυθίσετε τη χούφτα σας στην άμμο!

ελληνικές παραλίες

7. Μάραθα, Σκιάθος

Η όμορφη αμμουδερή παραλία Μάραθα βρίσκεται 12 περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την πόλη της Σκιάθου στη νότια προστατευμένη από τους δυνατούς βοριάδες ακτή του νησιού, μισό περίπου χιλιόμετρο πριν τις Κουκουναριές.

Υπάρχουν πολλές δυνατότητες για διαμονή και φαγητό στην περιοχή της παραλίας.

Η παραλία είναι καλά οργανωμένη και προσφέρει στους επισκέπτες όλες τις ανέσεις και τις ευκολίες που ζητούν για το μπάνιο τους, τα θαλάσσια και άλλα σπορ και την ηλιοθεραπεία τους.

ελληνικές παραλίες

8. Παλιόρεμα, Μήλος

Στην παραλία των Θειωρυχείων στην Μήλο είναι προτιμότερο να πάτε μέσω θαλάσσης ή να αφήσετε το αυτοκίνητό σας όταν ο δρόμος γίνει δύσκολος και να συνεχίσετε με τα πόδια.

Φτάνοντας κοντά στη θάλασσα θα βρεθείτε μπροστά στα παλιά θειωρυχεία, σε κτίρια και ράγες που έχουν μείνει στη θέση τους από το τέλος της δεκαετίας του 60 όταν και σταμάτησαν να λειτουργούν.

ελληνικές παραλίες

9. Αμπέλι, Φολέγανδρος

Η μικρή παραλία Αμπέλι βρίσκεται στην βορειοδυτική ακτή του νησιού, σε έναν ορμίσκο. Η περιοχή είναι ακατοίκητη και η παραλία είναι από τις πιο απομακρυσμένες.

Η παραλία είναι μικρή με βότσαλα και πέτρες, προστατεύεται από αρκετούς ανέμους, έχει πεντακάθαρα νερά και είναι αρκετά ήσυχη. Στην ερημική αυτή παραλία μπορείτε αν το επιθυμείτε να κάνετε γυμνοί μπάνιο. Κανείς δεν θα σας δώσει σημασία. Δεν υπάρχει κανενός είδος οργάνωση, έτσι πρέπει να μεριμνήσετε ώστε να έχετε μαζί σας νερό και την ομπρέλα σας, αν θέλετε σκιά. Βέβαια, λίγο πιο πίσω από την παραλία υπάρχει πλούσια σκιά μέσα σε μια ρεματιά με καλλιέργειες. Εδώ θα δείτε αργά το απόγευμα την δύση του ήλιου και θα μπορέσετε να τραβήξετε ωραίες φωτογραφίες.

Σε περίπτωση ανάγκης πρέπει να επιστρέψετε στην Χώρα.

Πρόσβαση υπάρχει από την θάλασσα με ιδιωτικό σκάφος. Με τα πόδια μπορείτε να έλθετε από την Άνω Μεριά ακολουθώντας το μονοπάτι που ξεκινά από το ξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα Θα χρειαστεί να περπατήσετε για 30, έως 40 περίπου λεπτά. Επειδή υπάρχει ένας κακός χωματόδρομος μπορεί κάποιος να έλθει εδώ και με αυτοκίνητο. Χρειάζεται όμως κάποια προσοχή γιατί δεν έρχονται όλα τα αυτοκίνητα.

ελληνικές παραλίες

10. Σεϋχέλλες, Ικαρία

Για τη μακροζωία των κατοίκων της που έχουν το… μυστικό και φθάνουν με ευκολία τα 100, έχουν γίνει ατελείωτα αφιερώματα. Τόσο στον ελληνικό όσο και στον ξένο τύπο. Και για τις παραλίες της επίσης. Ωστόσο, καμία φωτογραφία και καμία περιγραφή δεν μπορεί να περικλείσει τη μαγεία και τη μοναδική ομορφιά, ξεχωριστή σε σχέση με όλων των υπολοίπων νησιών, των παραλιών της Ικαρίας.

ελληνικές παραλίες

11. Σουγια, Κρήτη

Η Σούγια είναι μικρό παραθαλάσσιο χωριό στην νότια Κρήτη, 70 χιλιόμετρα νότια από τα Χανιά.

Η Σούγια είναι χτισμένη στην έξοδο του φαραγγιού της Αγίας Ειρήνης, δυτικά από την κοίτη του χείμαρρου Αγιερηνιώτη, και ξεχωρίζει για την μεγάλη, όμορφη παραλία της που ποτέ δεν γεμίζει με κόσμο και για την χαλαρή, ανέμελη ατμόσφαιρα.

Η Σούγια έγινε γνωστή από τους νεαρούς στην ηλικία ή την ψυχή, που περνούσαν τις διακοπές τους στη σκηνή τους κάτω από τα αρμυρίκια της παραλίας.

Ειδικά πριν από 20 χρόνια ή κατάσταση ήταν τελείως χίπικη στη Σούγια, αλλά σήμερα έχει αρχίσει να αλλάζει.

Οι σκηνές εμφανίζονται ακόμα κάθε καλοκαίρι και η παραλία στο ανατολικό της μέρος εξακολουθεί να προσελκύει τους γυμνιστές, αλλά λιγότερο από ότι παλιότερα.

ελληνικές παραλίες

Δείτε και άλλα θέματα με ελληνικές παραλίες στο Lifeviews.gr (ΦΩΤΟ+VIDEO)



Spread the love