Spread the love


Ενα διαφορετικό αφιέρωμα-γνωριμία με τις Σποράδες, μέσω του φακού της Μαρίνας Βερνίκου, φιλοξένησε ο Guardian.

Η βρετανική εφημερίδα αφού αποκαλεί τις φωτογραφίες ωδή στις καλοκαιρινές Σποράδες παρουσιάζει την Μαρίνα Βερνίκου, λέγοντας ότι ειδικεύεται στις φωτογραφίες μέσω drone, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι με το φακό της καταγράφει την ομορφιά του καλοκαιριού στα ελληνικά νησιά.

«Το ταξίδι ξεκινά από τη Σκύρο, το μεγαλύτερο και νοτιότερο νησί των Σποράδων. Η Χώρα της Σκύρου είναι διάσημη για τα ζαχαροπλαστεία της και τα λευκά σπίτια της, κυκλαδίτικου στιλ».

Σποράδες

«Η Σκύρος έχει δεκάδες παραλίας, όπως η Αγκαλίπα, στο βόρειο τμήμα του νησιού όπου βρίσκεται και το ναυάγιο ενός ξύλινου καϊκιού. Η παραλία είναι προσβάσιμη μόνο με πλοίο ή με τα πόδια μέσω μιας μικρής διαδρομής στο δάσος». Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ταυτόχρονα ότι σε αυτή την παραλία έφθασε κάποια στιγμή, στο διάστημα της έξαρσης της προσφυγικής κρίσης, και μια βάρκα γεμάτη με 120 μετανάστες.

«Κολυμβητής χαλαρώνει σε ποτάμι της Αλοννήσου».

Σποράδες

«Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην Πουριά, στο βόρειο άκρο της Σκύρου, είναι σκαλισμένη μέσα σε ένα βράχο σε ένα λατομείο κοντά στη θάλασσα. Ο ναός είναι πολύ μικρός, ελάχιστοι μπορούν να μπουν μέσα ταυτόχρονα».

Σποράδες

«Η Κυρά Παναγιά βρίσκεται στις βόρειες Σποράδες και έχει μόνο 10 μόνιμους κατοίκους. Από το 963 μ.Χ το νησί ανήκει στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Ορους. Στην ανατολική πλευρά του νησιού υπάρχει ένα μοναστήρι το οποίο έχει ανακαινισθεί και είναι επισκέψιμο».

Σποράδες

«Το θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου και των βόρειων Σποράδων ήταν το πρώτο που δημιουργήθηκε, το 2003, στην Ελλάδα και αποτελεί τη μεγαλύτερη προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή στην Ευρώπη. Το νησί Ψαθούρα, το οποίο είναι ακατοίκητο, είναι γνωστό για τα παρθένα νερά του και τον φάρο του, που χτίστηκε το 1895».

Σποράδες

«Η Αλόννησος είναι το πιο απομακρυσμένο νησί στις βόρειες Σποράδες. Το νησί φημίζεται για τους αμπελώνες του, τα αμύγδαλα, τα σύκα και τις ελιές. Ωστόσο, η βαριά βιομηχανία του είναι ο τουρισμός».

Σποράδες

«Ανάμεσα στη Σκιάθο και στην Αλόννησο βρίσκεται η Σκόπελος, ένα όμορφο νησί το οποίο έγινε διάσημο μετά τα γυρίσματα του Mamma Mia που έγιναν εκεί, το 2008».

Σποράδες

«Ενας πολύ καλός τρόπος για να εξερευνήσει κανείς τη Σκόπελο είναι το καγιάκ, που εξασφαλίζει πρόσβαση σε ερημικές παραλίες, θαλάσσιες σπηλιές και ακατοίκητα νησιά. Στη βόλτα του μπορεί κανείς να συναντήσει δελφίνια, φώκιες και χελώνες που κολυμπούν και αυτά στα σμαραγδένια πράσινα νερά».

Σποράδες

«Η Σκόπελος είναι καταπράσινη, καλύπτεται ολόκληρη από δάση με τα βουνά της να… χάνονται στα πεύκα. Πολλά θέρετρα βρίσκονται διάσπαρτα στις ακτές του νησιού, συμπεριλαμβανομένης της παραλίας Μηλιά, ενός από τους σπάνιους αμμώδεις όρμους με διάφανα νερά».

Σποράδες

«Η παραλία Λαλάρια της Σκιάθου είναι μια από τις ομορφότερες της Μεσογείου. Είναι προσβάσιμη μόνο από τη θάλασσα και μόνο όταν οι άνεμοι το επιτρέπουν καθώς η ακτή είναι εκτεθειμένη στο βοριά και τα κύματα τεράστια όταν ο καιρός δείχνει τις άγριες διαθέσεις του. Στην άκρη της παραλίας βρίσκεται μια όμορφη πέτρινη αψίδα: Η Τρύπια Πέτρα. Καθώς τα κύματα γδέρνουν την παραλία το χειμώνα κάθε καλοκαίρι έχει άλλο σχήμα και μορφή…».

Σποράδες
Σποράδες

Γλώσσα, Σκόπελος

 



Spread the love