Spread the love


Ανάμεσα στις 28 πόλεις από 21 χώρες που διεκδικούν μια «πράσινη» διάκριση στην Ευρώπη, βρίσκονται και οι Σέρρες

Οι Σέρρες, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού και δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μακεδονίας βρίσκεται υποψήφια για το βραβείο «Ευρωπαϊκό Πράσινο Φύλλο 2019», μαζί με άλλες 27 πόλεις από όλη την Ευρώπη, οι οποίες συναγωνίζονται για τα βραβεία «Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης» καθώς και για το «Ευρωπαϊκό Πράσινο Φύλλο 2019».

Οι επιλαχούσες πόλεις θα ανακοινωθούν τον Απρίλιο του 2018 και θα πρέπει να παρουσιάσουν την πρότασή τους σε μια διεθνή κριτική επιτροπή. Μέσα στο καλοκαίρι, και συγκεκριμένα τον Ιούνιο, μια πόλη θα αναγορευτεί Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2020, ενώ δύο μικρότερες θα βραβευτούν με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Φύλλο 2019.

Οι υποψήφιες πόλεις για το βραβείο της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2020 είναι οι: Αμπερντίν (Ηνωμένο Βασίλειο), Βουδαπέστη (Ουγγαρία), Προύσα (Τουρκία), Γάνδη (Βέλγιο), Γκιμαράες (Πορτογαλία), Λάχτι (Φινλανδία), Λισαβόνα (Πορτογαλία), Οστράβα (Τσεχία), Πράτο (Ιταλία), Ρέικιαβικ  (Ισλανδία), Σεβίλλη (Ισπανία), Ταλίν (Εσθονία), Βρότσλαβ (Πολωνία). Για το Ευρωπαϊκό Πράσινο Φύλλο 2019, οι υποψήφις πόλεις είναι οι: Αβινιόν (Γαλλία), Νάτζκερος (Ουγγαρία), Σέρρες (Ελλάδα), Τζένσου (Φινλανδία), Χορστ αν ντε Μάας (Ολλανδία), Γκάμπροβο (Βουλγαρία), Μέχελεν (Βέλγιο), Πάρνου (Εσθονία), Στρόβολος (Κύπρος), Κουρνεγιά δε Λιουμπρεγάτ (Ισπανία), Ταουραγκέ (Λιθουανία), Ντέλιτς (Γερμανία), Βλαμίρ (Λετονία), Σανταρέμ (Πορτογαλία), Ρόμαν (Ρουμανία).

Για τις νικήτριες πόλεις θα υπάρξει, για πρώτη φορά, χρηματικό έπαθλο, με τη νικήτρια πόλη της «Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2020»  να λαμβάνει 350.000 ευρώ, ενώ κάθε νικήτρια των βραβείων «Ευρωπαϊκό Πράσινο Φύλλο 2019» να λαμβάνει 75.000 ευρώ για την έναρξη του περιβαλλοντικού του προγράμματος για την τρέχουσα περίοδο.

 



Spread the love