Spread the love


Σχεδόν 100 ημέρες χωρίζουν την Αθήνα από τη μεγαλύτερη διεθνή διοργάνωση για το Βιβλίο και τον αστείρευτο κόσμο του.

Από τις 23 Απριλίου και για ένα χρόνο, η Αθήνα θα είναι η Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου για το 2018. Η ελληνική πρωτεύουσα θα βρεθεί στο επίκεντρο του παγκόσμιου πολιτιστικού ενδιαφέροντος, με το μήνυμα «Βιβλία Παντού»!

Αναγνώσεις σε απρόσμενες τοποθεσίες για τους περαστικούς αλλά και στρογγυλά τραπέζια με αγαπημένους Έλληνες και ξένους συγγραφείς, καθώς και αναλύσεις σε βάθος για τους βιβλιοφάγους, όλα βρίσκουν τον χώρο τους στο πρόγραμμα εκδηλώσεων της «Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018».

Συμμετέχουν περισσότερα από 30 ιδρύματα

Για έναν ολόκληρο χρόνο, από τις 23 Απριλίου 2018 έως τις 22 Απριλίου 2019 η Αθήνα απευθύνει προσκλητήριο στους κατοίκους και στους επισκέπτες της, σε ανθρώπους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και σε όλο τον κόσμο, να απολαύσουν λογοτεχνικούς θησαυρούς, να αποκαλύψουν άγνωστες πολιτιστικές πτυχές της πόλης, σε περισσότερα από 30 ιδρύματα, ινστιτούτα, βιβλιοθήκες, χώρους πολιτισμού της Αθήνας, στα μεγάλα φεστιβάλ της πόλης, αλλά και στις μικρές υπαίθριες γωνιές της.

Το βιβλίο πάει σε γειτονιές

Το βιβλίο πηγαίνει στις γειτονιές της πόλης και σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Συνδέεται με χαρά, απόλαυση και δημιουργία.
«Με πυξίδα την εξερεύνηση των πολιτισμών και την αναγνώριση των λαών, οι διαπολιτιστικές δράσεις της διοργάνωσης μας προσκαλούν σε ένα δημιουργικό ταξίδι παραστάσεων, σεμιναρίων, αφηγήσεων και συζητήσεων» δηλώνει ο κ. Γιάννης Τροχόπουλος, συντονιστής της διοργάνωσης Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018.
«Η «Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018» θα μας βοηθήσει να θυμηθούμε γιατί αγαπάμε το βιβλίο, να το συστήσουμε σε όσους ακόμη δεν έχουν γνωρίσει τη χαρά του διαβάσματος, να ανακαλύψουμε αναπάντεχες εμπειρίες ανάγνωσης» επισημαίνει ο κ. Τροχόπουλος.

Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου

Στόχος της τιμητικής αυτής διοργάνωσης, που διεκδίκησε και κέρδισε άξια η Αθήνα από την UNESCO τον Σεπτέμβριο του 2016, είναι να εμπνεύσει, να καλλιεργήσει την επιθυμία για τη γνώση και την απόλαυση της ανάγνωσης, να αφήσει το πολιτιστικό της αποτύπωμα στη σύγχρονη ελληνική κουλτούρα.

Αφετηρία της παγκόσμιας διοργάνωσης αποτέλεσε η  Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων που καθιερώθηκε το 1996.
Η επιτυχία της παρότρυνε την UNESCO να αναπτύξει ένα σχέδιο ανάδειξης της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου, επιλέγοντας την Μαδρίτη σαν πρώτη πρωτεύουσα το 2001.

Καμίνης: Η Αθήνα προορισμός κουλτούρας

«Όταν ο φάκελος διεκδίκησης που καταθέσαμε προς την UNESCO για την Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018 επικράτησε ως ο πληρέστερος και πιο ενδιαφέρων, δεν μπορούσαμε να κρύψουμε τον ενθουσιασμό μας για την επιτυχία. Σήμερα δεν μπορούμε να κρύψουμε την ανυπομονησία μας, ώστε να δει όλος ο κόσμος τις δυνατότητες των δημιουργικών δυνάμεων της Αθήνας» τονίζει ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης.
«Η Αθήνα έχει και φέτος την ευκαιρία να πιστοποιήσει ότι είναι ένας από τους πιο σημαντικούς προορισμούς κουλτούρας, γνώσης και ιστορίας» σημειώνει ο κ. Καμίνης, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη ευρωπαϊκή πρωτιά που κατέκτησε η ελληνική πρωτεύουσα ως αναδυόμενος πολιτιστικός προορισμός, καθώς και τους περισσότερους από 300.000 επισκέπτες που κατάφερε να προσελκύσει πέρυσι η Αθήνα για τη documenta14, την κορυφαία διεθνώς έκθεση σύγχρονης τέχνης.

 



Spread the love