Spread the love


Ο Πρόεδρος της Τουρκίας ζήτησε δημόσια από τουρκικής καταγωγής Ολλανδούς να καταγγέλλουν στην Άγκυρα Ολλανδούς πολίτες που «προσβάλουν» την Τουρκία.

Την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, προκάλεσε η αποκάλυψη πως η Τουρκία καλεί τους τουρκικής καταγωγής κατοίκους της χώρας του να καταγγέλλουν στην Άγκυρα Ολλανδούς πολίτες που «προσβάλουν» την Τουρκία ή τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Μαρκ Ρούτε εξέφρασε την έκπληξη και την οργή του μαθαίνοντας πως το τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ έχει καταστεί ο σταθμός συγκέντρωσης των καταγγελιών που μεταφέρονται, κατόπιν, στην Άγκυρα.

Την αποκάλυψη έκαναν ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, βάσει μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του εν λόγω τουρκικού προξενείου που εντόπισαν και με το οποίο το προξενείο ζητούσε από Τούρκους της Ολλανδίας να καταδίδουν με αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα ή αλλού όποιους «προσβάλουν» την Τουρκία και τον Πρόεδρο της χώρας.

«Έχω μείνει άναυδος. Δεν είναι ξεκάθαροι οι στόχοι της τουρκικής κυβέρνησης πίσω από την ενέργεια αυτή», δήλωσε ο Μαρκ Ρούτε σε συνέντευξη τύπου, έχοντας δίπλα του την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία με την ηλίθια απόφασή της να επιτρέψει την άσκηση δίωξης σε Γερμανό κωμικό για «προσβολή» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άνοιξε, όπως φαίνεται, την όρεξη του αδηφάγου Τούρκου εκλεγμένου δικτάτορα. «Ο πρέσβης μας στην Άγκυρα έλαβε εντολή να ζητήσει εξηγήσεις», συμπλήρωσε ο Μαρκ Ρούτε.

Το τουρκικό προξενείο από την πλευρά του προσπάθησε να υποβαθμίσει το ζήτημα μιλώντας για «ατυχή χρήση λέξεων» που παρερμηνεύτηκαν. Η κοινή γνώμη της Ολλανδίας όμως, με επικεφαλής τον νομικό κόσμο, έχει ξεσηκωθεί και απαιτεί από την κυβέρνηση να ενεργήσει δυναμικά.



Spread the love