Spread the love


«Η ανάπτυξη πρέπει να επιστρέψει στην Ελλάδα» δήλωσε από το Ανόβερο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επαναλαμβάνοντας στην Γερμανίδα Καγκελάριο την επίσημη αμερικανική θέση ότι για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο απαιτείται η ελάφρυνσή του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα παρενέβη άμεσα στην διαπραγμάτευση από το Ανόβερο, ξεκαθαρίζοντας στην Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, ότι το ελληνικό χρέος χρειάζεται ελάφρυνση για να γίνει βιώσιμο.

Μία δήλωση που άναψε «φωτιές» στην Καγκελάριο που βρισκόταν δίπλα του, ανήμπορη να του πει «όχι»! Όλος ο κόσμος το έχει δεχτεί σαν ξεκάθαρη αλήθεια, ότι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, είναι μονόδρομος για να γίνει  βιώσιμο, να βγουν τα νούμερα του προγράμματος, να εξασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης και να μπει ένα τέλος στον υφεσιακό κύκλο της λιτότητας που προωθεί ο Γερμανικός πόλος επιρροής εντός της ευρωζώνης.

Η άρνηση που επιδεικνύει ο σκληρός πυρήνας της Ευρώπης στο «κούρεμα» του χρέους, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, καθώς πολλοί αναλυτές, διερωτώνται αν ο πραγματικός λόγος που δεν προχωρούν σε ελάφρυνση του χρέους, είναι για να κρατάνε την χώρα όμηρο των δόσεων του προγράμματος.

Αυτό καθώς η απομείωση του χρέους, θα επέτρεπε στην ελληνική Οικονομία να αναπνεύσει, να πληρώνει λιγότερα κάθε χρόνο στους τοκογλύφους και να βάλει τα κονδύλια αυτά, στην εσωτερική αγορά, ώστε να επανεκκινήσει η ελληνική παραγωγή. Τότε όμως δεν θα μπορούν να μας εκβιάζουν με χρεοκοπία κάθε φορά που δεν μας δίνουν μία δόση!

Ακόμα και από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομίας, το οποίο συμβουλεύει την  γερμανική κυβέρνηση, έχουν ξεκαθαρίσει ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναγκαία.

Συγκεκριμένα, ο διευθυντής Ερευνών του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομίας (DIW), Αλέξανδρος Κρητικός, ξεκαθάρισε ότι όσο το χρέος παραμένει,  απουσιάζουν κάθε είδους κίνητρα για τους επενδυτές, ώστε να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα και αυτό φράσσει το δρόμο της Αθήνας προς την οικονομική ανεξαρτησία και την Ανάπτυξη.

«Η ανάπτυξη πρέπει να επιστρέψει στην Ελλάδα» δήλωσε από το Ανόβερο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επαναλαμβάνοντας,  στην Ευρώπη και την Γερμανίδα Καγκελάριο, που βρισκόταν δίπλα του, την επίσημη αμερικανική θέση ότι για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο απαιτείται η ελάφρυνσή του.

Έμπειροι αναλυτές δεν βλέπουν την δήλωση Ομπάμα, ως καταλυτική παρέμβαση,  αλλά επισημαίνουν ότι έχει ιδιαίτερη σημασία, για την πορεία των διαπραγματεύσεων, πως ακούστηκε δημόσια, σε γερμανικό έδαφος.

Την ώρα που η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, η οποία στην κυβέρνηση έχουν στόχο να ανοίξει την συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού  χρέους, βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, η παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου, θεωρείται σημαντική, όσο και η μη απάντηση της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία πιστή στην γραμμή που έχει επιλέξει εδώ και χρόνια το Βερολίνο, τάσσεται κατά μιας ουσιαστικής αναδιάρθρωσης.

Επιπλέον, η συνάντηση στο Ανόβερο, μπορεί να ξεκίνησε ως μία τυπική επίσκεψη, αλλά πολύ γρήγορα, μετετράπη σε μία μίνι-Σύνοδο Κορυφής του Δυτικού Κόσμου και εκεί  όλοι οι ηγέτες (ΗΠΑ, Γερμανίας, Βρετανίας, Γαλλίας και Ιταλίας) έχουν επισημάνει την ανάγκη για οικονομική σταθερότητα.

Αν και το ελληνικό ζήτημα, έχει πέσει από τις προτεραιότητες των ηγετών, καθώς θεωρείται ότι εν πολλοίς τα πράγματα στην Ελλάδα, έχουν μπει σε μία σειρά μετά την υπογραφή της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού, το θέμα δεν έχει φύγει από τις συζητήσεις των ηγετών.

Στην κορυφή της ατζέντας,  βρίσκονται θέματα παγκόσμιας ασφάλειας, όπως είναι η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας και το αύριο της Λιβύης όπου έχει παρατηρηθεί διπλασιασμός των τζιχαντιστών.

Παράλληλα επιχειρείται και ένας συντονισμός των δράσεων της Δύσης στην άσκηση πιέσεων προς τη Ρωσία με σκοπό την τήρηση της εκεχειρίας στην Ουκρανία.



Spread the love