Spread the love


Το νέο κυβερνητικό σχήμα με την υποστήριξη του ΟΗΕ έχει εγκατασταθεί στη χώρα, αλλά ακόμη δεν έχει αξιόπιστα αναλάβει τη διοίκηση.

Καθώς το ευρωπαϊκό βλέμμα για την προσφυγική κρίση στρέφεται ξανά στην κεντρική Μεσόγειο, μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας, διαρροές στον ευρωπαϊκό Τύπο θέλουν την ΕΕ να προετοιμάζει συμφωνία για δημιουργία κέντρων προσφύγων και μεταναστών στις λιβυκές ακτές.

Στο ίδιο κάδρο μπαίνει και η μάχη Ρώμης-Βιέννης για επαναφορά ελέγχων στο Μπρένερ, ενώ η Γερμανία ήδη εκφράζει ανησυχίες για ροές προς την ιταλική χερσόνησο και καλεί την Ιταλία να «τηρεί τις υποχρεώσεις της για καταγραφή μεταναστών».

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό που επικαλείται γνώση εγγράφου της Υπηρεσίας Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ (EEAS, με επικεφαλής την Φεντερίκα Μογκερίνι), οι Βρυξέλλες βρίσκονται στο στάδιο κατάρτισης συμφωνίας με την Τρίπολη ώστε να εμποδιστεί η ροή προσφύγων και μεταναστών στην κεντρική Μεσόγειο με μέτρα που θα στοχεύουν στο να μείνουν στη Λιβύη όσοι επιδιώξουν να περάσουν προς Ιταλία.

Στο κείμενο αναφέρεται πως μεταξύ των δράσεων είναι η συμφωνία με την νέα λιβυκή κυβέρνηση για δημιουργία «προσωρινών κέντρων υποδοχής για πρόσφυγες και μετανάστες» εντός της λιβυκής επικράτειας.

Το έγγραφο υπογραμμίζει πως «πρέπει να εξεταστούν και εγκαταστάσεις κράτησης».

Πέραν του ότι ενδεχόμενη τέτοια συμφωνία θα δημιουργούσε ερωτηματικά ανάλογα με τις επιφυλάξεις που υπάρχουν για τη συμφωνία με την Τουρκία, υπάρχει πάντοτε ο επιπλέον παράγοντας της αστάθειας στη Λιβύη.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα με την υποστήριξη του ΟΗΕ έχει εγκατασταθεί στη χώρα, αλλά ακόμη δεν έχει αξιόπιστα αναλάβει τη διοίκηση, ενώ η ευρύτερη λιβυκή επικράτεια παραμένει μοιρασμένη μεταξύ ζωνών που ελέγχουν ένοπλες ομάδες.



Spread the love