Spread the love


Το αυτονομιστικό ένοπλο κίνημα Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ήθελε να επαναληφθούν οι συνομιλίες με την κυβέρνηση της Τουρκίας πριν από μερικούς μήνες, αλλά αυτό απερρίφθη από την Άγκυρα..

Αυτό δήλωσε ο συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμίρτας.

«Πριν από λίγους μήνες, βρισκόμασταν σε επαφή με το Καντίλ (σ.σ. εννοείται το PKK: η ορεινή αυτή περιοχή, κοντά στα σύνορα Ιράν-Ιράκ, αποτελεί επί δεκαετίες ορμητήριο των ανταρτών και άτυπη έδρα της διοίκησης τους) στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να υπάρξει επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η κυβέρνηση γνώριζε για ποιο πράγμα εργαζόμασταν, αλλά η κυβέρνηση το απέρριψε», δήλωσε ο Ντεμίρτας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Κωνσταντινούπολη.

Η μονομερής κατάπαυση του πυρός που είχαν κηρύξει οι αντάρτες κατέρρευσε τον περασμένο Ιούλιο έπειτα από δυόμισι χρόνια. Ακολούθησαν οι πιο σφοδρές μάχες στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου η πλειονότητα του πληθυσμού ανήκει στην κουρδική μειονότητα, μετά την περίοδο που ο πόλεμος βρισκόταν στο αποκορύφωμά του, τη δεκαετία του 1990.

Στο μεταξύ, το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk μετέδωσε ότι μαχητικά της τουρκικής αεροπορίας έπληξαν θέσεις του PKK στο βόρειο Ιράκ, εχθές Τετάρτη, επικαλούμενο τις ένοπλες δυνάμεις. Δεν μετέδωσε λεπτομέρειες. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις διεξάγουν πολύ συχνά τέτοια πλήγματα τους τελευταίους μήνες.



Spread the love