Spread the love


Μια νέα δημοσκόπηση έρχεται να ταράξει τα νερά αφού κατέγραψε ότι στη Ρωσία ένας στους δυο πολίτες θέλουν την επανασύσταση της Σοβιετικής Ένωσης! Δείτε την έρευνα..

Την αποκατάσταση και την επανασύσταση του σοσιαλιστικού – σοβιετικού κράτους επιθυμούν 6 στους 10 Ρώσους, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το ανεξάρτητο ερευνητικό πρακτορείο Levada Center και δημοσιεύει το αγγλόφωνο καλωδιακό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today (RT), με έδρα τη Μόσχα.

Πάνω από το 50% των Ρώσων πολιτών πιστεύουν πως η κατάρρευση της Σοβιετική Ένωσης ήταν ένα λάθος που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, ενώ ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό δηλώνει πως επιθυμεί την αποκατάσταση του σοσιαλιστικού – σοβιετικού κράτους.

Το ποσοστό των πολιτών που δηλώνουν αρνητικοί στην κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ανέρχεται στο 56%, έναντι 28% που δηλώνουν πως η κατάρρευση ήταν σωστή. Το 16% των πολιτών απάντησαν πως πρόκειται για ένα πολύπλοκο ζήτημα και δεν μπορούν να δώσουν μια ξεκάθαρη απάντηση.

Το 51% των ερωτηθέντων δήλωσαν επίσης πως η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, ενώ το 33% δήλωσε πως ήταν αναπόφευκτη. Σχεδόν 17% απάντησε πως δεν έχει άποψη για αυτό το θέμα.

Στην ερώτηση αν επιθυμούν την αποκατάσταση του σοβιετικού κράτους, το 58% απάντησε καταφατικά, με το 14% να δηλώνει μάλιστα πως ένα τέτοιο σενάριο είναι αρκετά ρεαλιστικό αυτή τη στιγμή. Το 44% δήλωσε πως η αποκατάσταση του σοβιετικού κράτους είναι ανέφικτη, αν και επιθυμητή. Αντίθετα το 31% δήλωσε πως δεν επιθυμεί αν η Ρωσία επέστρεφε στο σοβιετικό καθεστώς, ενώ 10% δήλωσε πως δεν μπορεί να δώσει μια απλή απάντηση στο ερώτημα.

Όπως σημειώνεται από το Levada Center, η νοσταλγία των Ρώσων για την Σοβιετική Ένωση είναι σήμερα υψηλότερη σε σχέση με πέντε χρόνια νωρίτερα, ωστόσο εξακολουθεί να απέχει πολύ από το μέγιστο ποσοστό του 75% που είχε καταγραφεί το 2000.

Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο του 2005, -όπως αναφέρει το tvxs.gr- ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είχε χαρακτηρίσει την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ως «τη μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή του 20ου αιώνα».

Έκτοτε κυκλοφόρησαν πολλά σενάρια σχετικά με την επιδίωξη του Πούτιν να επαναφέρει το σοσιαλιστικό σοβιετικό κράτος, ωστόσο ο Ρώσος πρόεδρος έχει απορρίψει αυτούς τους ισχυρισμούς.

Όπως έχει υποστηρίξει η αναφορά του αυτή αφορούσε στην αρνητική επίδραση και τις ριζικές και γρήγορες αλλαγές που προκάλεσε η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.



Spread the love