Spread the love


Ένα νέο βίντεο δείχνει ένα μη επανδρωμένο σκάφος  έγινε πραγματικότητα από την υπηρεσία προηγμένης έρευνας του Πενταγώνου.

Το νέο τεχνολογικό επίτευγμα της DARPA  (Defense Advanced Research Projects) έχει σκοπό τον εντοπισμό υποβρυχίων στα βάθη του ωκεανού.

Η δυνατότητα επιχειρησιακής χρήσης ρομποτικών σκαφών για πολεμικές επιχειρήσεις φέρνει το Αμερικανικό Ναυτικό σε μια νέα εποχή και αλλάζει τα ναυτικά και γεωπολιτικά δεδομένα του 21ου αιώνα.

Το πρώτο πρωτότυπο έχει ως στόχο να καταδείξει τις δυνατότητες ενός πρωτοτύπου για ένα στόλο σκαφών γνωστών ως “Συνεχούς πλεύσης μη επανδρωμένα σκάφη ανθυποβρυχιακού πολέμου” (ACTUV).

Το σκάφος μήκους 132 ποδιών κατάφερε να αναπτύξει κορυφαία ταχύτητα 27 κόμβων κατά τη διάρκεια της δοκιμής του στο Πόρτλαντ, της πολιτείας Όρεγκον, και θα είναι έτοιμο για ανοιχτή θάλασσα αυτό το καλοκαίρι, όταν θα δοκιμαστεί στις ακτές της Καλιφόρνια. Το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό φαίνεται αρκετά ενθουσιασμένο με τις προοπτικές του “μη επανδρωμένου σκάφους βελτιστοποιημένου για να παρακολουθεί δυναμικά ήσυχα ντίζελ-ηλεκτρικά υποβρύχια”.

Εκτός από την παρακολούθηση υποβρυχίων, το ACTUV θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμο σε μια σειρά πρόσθετων επιχειρήσεων.

Τα σκάφη θα μπορούν να υπηρετούν ως προμηθευτές για άλλα πλοία, να ανιχνεύουν υποθαλάσσιες νάρκες, και για την υποβοήθηση της διοικητικής μέριμνας πολύπλοκων επιχειρήσεων, ιδιαίτερα δεδομένης της ικανότητάς τους να παραμείνουν στη θάλασσα για τρεις μήνες, χωρίς ανθρώπινο πλήρωμα.

Σε προκαταρκτικές δοκιμές, το σκάφος εντόπισε με επιτυχία ένα υποβρύχιο από ένα χιλιόμετρο μακριά, το οποίο το Πεντάγωνο λέει ότι είναι μια σημαντική βελτίωση στην τεχνολογία.

“Ακούγοντας το ήσυχο βουητό της μπαταρίας, ενός ντίζελ-ηλεκτρικού υποβρυχίου σε πολυσύχναστα παράκτια ύδατα είναι σαν να προσπαθείς να εντοπίσεις τον ήχο ενός μόνου κινητήρα αυτοκινήτου στην βοή μιας μεγάλης πόλης”, είπε ο Υποναύαρχος Φρανκ Ντρέναν, διοικητής της Ναυτικής Διοίκησης Ναρκοθηρικού και Ανθυποβρυχιακού Αγώνα.

Τα σκάφη ACTUV αναμένεται επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του κόστους για το Ναυτικό των ΗΠΑ, βοηθώντας στην εξοικονόμηση ανθρώπινου δυναμικού και πόρων με αυτή την αυτόνομη τεχνολογία. Είναι ακόμα ασαφές ως προς το αν αυτά τα σκάφη θα φέρουν οπλισμό.



Spread the love