Spread the love


Η μερική απόσυρση της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας από τη Συρία δημιούργησε μια έλλειψη δύναμης πυρός στις μάχες κατά των ανταρτών. Για την αντιμετώπιση της έλλειψης, το Ιράν ανακοίνωσε ότι οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης θα στείλουν μια περιορισμένη επιχειρησιακή δύναμη στη Συρία.

ιράν-κομμάντος-735x400Ο ταξίαρχος Αλί Αραστέχ προσδιόρισε την 65η Ταξιαρχία: «Η 65η Ταξιαρχία  είναι μέρος της χερσαίας δύναμης του στρατού μας και αποστέλλουμε στρατιώτες της Ταξιαρχίας 65, καθώς και άλλες μονάδες, ως συμβούλους στη Συρία. Αυτή η αποστολή δεν περιορίζεται σε καταδρομείς της Ταξιαρχίας 65, καθώς σύμβουλοι της Ταξιαρχίας 65 είναι ήδη εκεί».

Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι ήταν η πρώτη φορά που οι ιρανικές αρχές μίλησαν επίσημα δημοσίως για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ιράν κατά του ισλαμικού-κράτους και άλλων μαχητών στη Συρία.

Ποια είναι 65η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία Ειδικών Δυνάμεων;

Ο πυρήνας της μονάδας διαμορφώθηκε στη δεκαετία του 1950, όταν ο στρατός έστειλε 10 ανώτερους αξιωματικούς στη Γαλλία για να εκπαιδευτούν ως αλεξιπτωτιστές. Τα «Πράσινα Μπερέ» της 65ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας Ειδικών Δυνάμεων ιδρύθηκαν το 1959 και ήταν μέρος της 23ης Μεραρχίας Καταδρομών. Η ταξιαρχία απέκτησε φήμη κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ συμμετέχοντας σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Η Ταξιαρχία ειδικεύεται σε αποστολές διάσωσης ομήρων, ανορθοδόξου πολέμου, ψυχολογικού πολέμου και μπορεί να διεξάγει τακτικές αποστολές στο εξωτερικό.

Συριακές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η ταξιαρχία θα αναπτυχθεί δίπλα σε λιβανικές πολιτοφυλακές και της ιρακινής Χεζμπολάχ εναντίον θέσεων της αλ-Νούσρα στο αλ-Εΐς. Σύμφωνα με τα ιρανικά δεδομένα το μέγεθος των ταξιαρχιών κυμαίνεται σε περίπου 6.000 έως 7.000 στρατιώτες. Έτσι, είναι πιθανό ότι περίπου 100 έως 200 κομάντος της Ταξιαρχίας έχουν αναπτυχθεί στη Συρία. Κατά τη διάρκεια της μάχης στο νότιο Χαλέπι η ταξιαρχία έχει χάσει αριθμό στρατιωτών της.

Το επίθεμα της 65ης απεικονίζει ένα στιλέτο και χρυσή πτέρυγα προεξέχοντας πάνω από ένα πράσινο αλεξίπτωτο με μια ασπίδα Αχαιμενιδών στο φόντο της και φέρεται στον αριστερό ώμο. Το υποπολυβόλο MPT-9S (ιρανικής κατασκευής πτυσσόμενη παραλλαγή του MP5) είναι το στάνταρ όπλο τους, αντικαθιστώντας το παλαιότερο Ούζι



Spread the love