Spread the love


Παρακάμπτει τη βουλή και με διάταγμα και όχι με ψηφοφορία, αποφάσισε χθες να περάσει τη μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας η γαλλική κυβέρνηση.

Και ενώ ο Ολάντ Δια της πλαγίας οδού, οι αντιδράσεις συνεχίζονται στους δρόμους αλλά και εντός του κυβερνώντος κόμματος.

Πιο συγκεκριμένα χθες ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, μιλώντας ενώπιον των βουλευτών και δεχόμενος έντονες αποδοκιμασίες, ανέφερε πως θα χρησιμοποιήσει το άρθρο 49-3 του Συντάγματος για να γίνει νόμος του γαλλικού κράτους, χωρίς να ψηφίσει η Εθνοσυνέλευση, η εργασιακή μεταρρύθμιση του Ολάντ που ανοίγει τον δρόμο για απελευθέρωση των απολύσεων, για κατάργηση του 35ώρου και για μια σειρά άλλων αλλαγών.

Ο βασικός λόγος για να χρησιμοποιηθεί για δεύτερη φορά μέσα σε μερικούς μήνες το άρθρο 49-3 (που είχε εισαγάγει ο Ντε Γκολ στο γαλλικό Σύνταγμα) από την κυβέρνηση Ολάντ δεν είναι οι μαζικές και βίαιες κινητοποιήσεις εναντίον του νομοσχεδίου, αλλά το γεγονός ότι περίπου 30 βουλευτές της πιο αριστερής πτέρυγας των Σοσιαλιστών, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, είχαν δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα το καταψηφίσουν. Μάλιστα οι αντάρτες βουλευτές μέχρι χθες δεν είχαν κάνει πίσω παρότι ο Βαλς τον Μάρτιο σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους διαδηλωτές είχε αφαιρέσει από το νομοσχέδιο αρκετές ακανθώδεις ρυθμίσεις.

Το πρόβλημα τώρα όμως για την κυβέρνηση είναι πως η δεξιά αντιπολίτευση, παρότι δεν έχει αρκετούς βουλευτές για να τη ρίξει, ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής και κάλεσε τους αντάρτες βουλευτές να την ψηφίσουν. Η υπερψήφιση μιας πρότασης μομφής αυτήν τη στιγμή είναι η μοναδική κίνηση που μπορεί να σταματήσει το νομοσχέδιο να γίνει νόμος του γαλλικού κράτους.

Βέβαια κάτι τέτοιο θα βυθίσει τη Γαλλία σε πολιτική κρίση, καθώς η χώρα θα πάει σε εκλογές με εξαιρετικά ενισχυμένη την ακροδεξιά και διχασμένους τους Σοσιαλιστές. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι αντάρτες βουλευτές δεν θα ψηφίσουν την πρόταση μομφής ούτως ώστε να καταρρεύσει η κυβέρνηση.



Spread the love