Spread the love


Η Ρωσία απαίτησε την Τρίτη την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από το βόρειο Ιράκ, διά στόματος του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Πρόκειται για εντελώς απαράδεκτη στάση», ανέφερε ο κ. Λαβρόφ, σχετικά με την παρουσία Τούρκων στρατιωτών στο έδαφος του Ιρακινού Κουρδιστάν, αυτόνομης οντότητας εντός Ιράκ.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας ζήτησε ακόμη από τους δυτικούς εταίρους της Ρωσίας να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στις κινήσεις της Άγκυρας.

Νωρίτερα τον Μάιο, ο Λαβρόφ επεσήμανε στοιχεία που συνδέουν την τουρκική κυβέρνηση με το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος και το μέτωπο αλ-Νούσρα, που αποκλείστηκαν από τη συριακή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη μεσολάβηση της Ρωσίας και των ΗΠΑ το Φεβρουάριο.

Η Τουρκία πιστεύεται ότι εμπορεύεται πετρέλαιο και αντικείμενα αρχαιοκαηλείας με τους τζιχαντιστές, και τους επιτρέπει να διασχίζουν ελεύθερα τα σύνορα και τον εφοδιασμό τους με τα χέρια.

Η Άγκυρα πιέζει για την απομάκρυνση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Άσαντ από την έναρξη της σύγκρουσης στη Συρία, η οποία βλέπει μεταξύ προνομιακή γεωπολιτική τους αντιπάλους της. Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, η φύση των σχέσεων της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον είναι διαφορετική από τη συνεργασία της Μόσχας με την κυβέρνηση Ασάντ στη Συρία.

«Παρεπιπτόντως ο Άσαντ δεν είναι σύμμαχός μας. Ναι, μπορούμε να τον στηρίζουμε στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και τη διατήρηση της κατάστασης στη Συρία. Αλλά δεν είναι σύμμαχος με την έννοια που η Τουρκία είναι σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε τότε ο Λαβρόφ.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ κατηγόρησε την Άγκυρα ότι πιέζει την ΕΕ να αποδεχθεί την ιδέα των «ασφαλών ζωνών» για τη φιλοξενεία προσφύγων στα τουρκο-συριακά σύνορα, παρότι η ιδέα απορρίφθηκε από τις ΗΠΑ.

«Ακόμα μιλάνε για ζώνες ασφαλείας. Δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αρχίσει να παίρνει την έννοια των ζωνών ασφαλείας ως δεδομένο υπό τον εκβιασμό από την Τουρκία», είπε.

«Τουλάχιστον, όταν [ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ] Ομπάμα ήταν στο Ανόβερο, [η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα] Μέρκελ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «υποστηρίζουμε την ιδέα των ζωνών ασφαλείας», το οποίο ο Ομπάμα αμέσως δημόσια αποκήρυξε, αλλά αυτό ακούγεται συμπτωματικό», ανέφερε ο Λαβρόφ.

Ο υπουργός επέστρεψε, επίσης, στο θέμα του Su-24 που καταρρίφθηκε από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία, το Νοέμβριο του περασμένου έτους.

«Η εκτίμησή μας είναι απολύτως σαφής: η τουρκική ηγεσία έχει διαπράξει έγκλημα και ένα λάθος», είπε περιγράφοντας την τραγωδία που ο πρόεδρος Πούτιν αποκάλεσε «μια μαχαιριά στην πλάτη» και οδήγησε στη Μόσχα για την επιβολή σειράς κυρώσεων για την Άγκυρα.

Ο Λαβρόφ φάνηκε σίγουρος ότι παρόμοια περιστατικά «δεν είναι πλέον δυνατ¨α, διότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για να αποφευχθούν τυχόν ατυχήματα, και οι Τούρκοι το γνωρίζουν αυτό.»

«Η Άγκυρα δείχνει ιμπεριαλιστική συμπεριφορά»

Η Μόσχα έχει παρατηρήσει «νεο-οθωμανικές» τάσεις στις διεθνείς θέσεις της Τουρκίας, και όχι μόνο όταν πρόκειται για την κατάσταση στη Συρία, ο Λαβρόφ είπε, αναφερόμενος στον ιστορικό προκάτοχο της χώρας, την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Η Τουρκία είναι πίσω από όλα τα λόγια για «ασφαλείς ζώνες» και ένα «Σχέδιο Β» για τη Συρία, η οποία αποκαλύπτει τις «επεκτατικές βλέψεις» της, σημείωσε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να διατηρεί στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ παρά τη ρητή επιθυμία της ιρακινής κυβέρνησης, ενώ δεν είχε επιτραπεί ποτέ τις τουρκικές δυνάμεις να εισέλθουν και να έχει κατ ‘επανάληψη απαιτήσει ότι φύγουν.

Η Τουρκία εμφανίζεται να έχει ως κίνητρο την «επέκταση της επιρροή της και να επεκτείνει το έδαφός της» εξήγησε. Ως παράδειγμα, ο Λαβρόφ σημείωσε ότι η Τουρκία είχε παραβιάσει ελληνικό εναέριο χώρο 1.800 φορές το προηγούμενο έτος, ενώ το ΝΑΤΟ παραμένει άλαλο.

«Αυτό του είδους κατάφορα επεκτατικής συμπεριφοράς, δεν μπορεί να οδηγήσει σε κάτι καλό», τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.



Spread the love