Spread the love


Η Ελλάδα, με το μοιρολόι της μαυροφορεμένης Μαρίζας Κωχ, «Παναγία μου – Παναγία μου», προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και τάραξε τα νερά της Γιουροβίζιον το 1976. Το τραγούδι – επιλογή του Χατζιδάκι – μιλούσε για την Τουρκική εισβολή και το δράμα του Κυπριακού λαού.

Οι διοργανωτές απέτρεψαν την τραγουδίστρια να βγει να τραγουδήσει το κομμάτι ή αν το έκανε, να υπόγραφε πρώτα ένα χαρτί που θα έλεγε ότι αναλαμβάνει η ίδια την ευθύνη, αφού κυκλοφορούσε η φήμη ότι Τούρκος ελεύθερος σκοπευτής θα στόχευε την Κωχ την ώρα της εμφάνισής της!

Στην Τουρκική τηλεόραση, τη στιγμή του Ελληνικού τραγουδιού, διακόπηκε η μετάδοση. Η EBU, τιμώρησε την στάση της Τουρκίας τότε, απαγορεύοντας της τη συμμετοχή έως το 1979, όπου και επέστρεψε, ενώ παράλληλα έθεσε όρο να μην επιτρέπονται πολιτικά τραγούδια στο διαγωνισμό.

Ακριβώς 40 χρόνια μετά, η Ουκρανία χρησιμοποίησε τον διαγωνισμό για να «ξεπλύνει» τους νεοναζί δικής της σοδειάς, επέλεξε τραγούδι ενάντια στην Ρωσία, αφιερωμένο στους κάποτε συνεργάτες του Χίτλερ κι όλα αυτά με την ανοχή της EBU….

Δείτε το μοιρολόι της μαυροφορεμένης Μαρίζας Κωχ, «Παναγία μου – Παναγία μου»…….



Spread the love