Spread the love


Ένα σχόλιο του Πέπε Γκρίλο, ηγέτη του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, η δημοτικότητα του οποίου ανεβαίνει σταθερά στην Ιταλία λόγω του άκρατου ευρωσκεπτικισμού του, ενδέχεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο -έστω και έμμεσα- στην αντιευρωπαϊκή εκστρατεία του Ukip και του ηγέτη του Νάιτζελ Φάρατζ ειδικότερα.

Συγκεκριμένα ο ιταλός κωμικός και σχετικά νεόκοπος πολιτικός ηγέτης, Πέπε Γκρίλο, σχολίασε με σκωπτικό ύφος σε συγκέντρωση οπαδών του στη Ρώμη ότι βλέπει τον νέο δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν, ζωσμένο με εκρηκτικά, να ανατινάζει το Westminster, τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Το ακραίο ρατσιστικό σχόλιο του ιταλού ευρωσκεπτικιστή πολιτικού, το κόμμα του οποίου θεωρείται φαβορί για την δημαρχία της Ρώμης στις εκλογές της 7ης Ιουνίου, προσθέτει ένα ακόμη επιχείρημα στο οπλοστάσιο της καμπάνιας Stronger in Europe, προσωπικά κατά του Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτη του Ukip.

7aaf19018de1ce032542fd403913fa18

Στενή προσωπική σχέση Γκρίλο-Φάρατζ

O Φάρατζ έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια στενή προσωπική σχέση με τον Πέπε Γκρίλο, για τον οποίο έχει πει ότι είναι πολιτικός μεγάλου διαμετρήματος, τις μεθόδους και τη ρητορική του οποίου πρέπει να υιοθετήσει και το Ukip. Ίδρυσε, μάλιστα, μαζί με τον Πέπε Γκρίλο, την ομάδα Ευρώπη της Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πρόκειται για το μπλόκο των ευρωσκεπτικιστών, οι οποίοι θέλουν να διαχωρίσουν τη θέση τους από ακραίους δεξιούς, τύπου Μαρίν Λε Πεν ή τον Ολλανδό Γκέρτ Βίλντερς και την ομάδα τους Ευρωπαϊκά Έθνη για την Ελευθερία.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ έχει επανειλημμένα εκφράσει κολακευτικά σχόλια για τον Πέπε Γκρίλο και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων λόγω της μεγαλύτερης, από άλλα κόμματα, διείσδυσης στους νέους ιταλούς ψηφοφόρους. Το σχόλιο του Πέπε Γκρίλο ήταν μάννα εξ ουρανού για τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντζι, ο οποίος απεκάλεσε τον κωμικό, «ρατσιστή και ξενοφοβικό». Ο Φάρατζ δεν έχει, ακόμα, αντιδράσει ενώ ο Σαντίκ Καν απέφυγε, προς το παρόν, να κάνει δηλώσεις.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Πηγή: dw.com



Spread the love