Spread the love


Ο επικεφαλής του NATO Γιενς Στόλτενμπεργκ την Τετάρτη απαίτησε από τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της και στρατιωτικό υλικό από την Ουκρανία, και να σταματήσει την υποστήριξή της προς τους αυτονομιστές που αντιμάχονται το Κίεβο.

“Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει τους μαχητές και να αποσύρει τις δυνάμεις της και στρατιωτικό εξοπλισμό από την ουκρανική επικράτεια”, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ με τον Ουκρανό ομόλογό τους στις Βρυξέλλες.

Είπε ότι η συμμαχία θα συνεχίσει να συμπαραστέκεται στην κυβέρνηση του Κιέβου και δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την «παράνομη και αθέμιτη προσάρτηση της Κριμαίας» από τη Ρωσίας πριν από δύο χρόνια.

“Σε απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας, το ΝΑΤΟ έχει εντείνει την υποστήριξή του για την Ουκρανία. Το επίπεδο της πολιτικής και πρακτικής δέσμευσης από το 2014 είναι άνευ προηγουμένου», είπε.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Μόσχα συνέχισε να στηρίζει τους αντάρτες με πολλούς τρόπους, παρέχοντας εξοπλισμό και συμβούλους ενώ συγκέντρωσαν στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία για να εκφοβίσουν το Κίεβο και να εδραιώσει τη στρατιωτική παρουσία της στην Κριμαία,  βάση κλειδί του στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Κάλεσε επίσης τη Μόσχα να σεβαστεί και να βοηθήσει στην εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός του Μινσκ που υπεγράφη μεταξύ των ανταρτών και του Κιέβου αλλά η οποία παραβιάζεται “ξανά και ξανά.”

Η συμφωνία του Μινσκ ήταν ο μόνος τρόπος προς τα εμπρός για μια ειρηνική λύση στη σύγκρουση, πρόσθεσε.

Ο Στόλτενμπεργκ μιλούσε στους υπουργούς Άμυνας από τα 28 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ  που συναντήθηκαν για να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της μεγαλύτερης αναδιοργάνωσης της συμμαχίας μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, σε μεγάλο βαθμό για την αντιμετώπιση της κρίσης της Ουκρανία και αυτό που βλέπει ως μια πιο επιθετική Ρωσία.

Πολλοί στο ΝΑΤΟ ανέφεραν ότι η συμμαχία είχε γίνει αδιάφορη στα χρόνια μετά την πτώση του κομμουνισμού και πιάστηκε στον ύπνο από την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα της παρέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία.



Spread the love