Spread the love


Νέες δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι η Βόρεια Κορέα έχει επανεκκινήσει τη διαδικασία διαχωρισμού πλουτωνίου για να κατασκευάσει περισσότερα πυρηνικά όπλα.

Η διαδικασία παραγωγής πλουτωνίου λαμβάνει χώρα στις κύριες πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας, σύμφωνα με ένα think tank με έδρα την Ουάσιγκτον.

«Πρόσφατες εμπορικές δορυφορικές εικόνες δείχνουν νέα στοιχεία ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να αρχίσει ή έχει ήδη αρχίσει τη διεξαγωγή μιας εκστρατείας επανεπεξεργασίας για να διαχωρίσει περισσότερο πλουτώνιο για πυρηνικά όπλα στο Γιονγκμπιόν Πυρηνικής Επιστημονικό Ερευνητικό Κέντρο Γιονγκμπιόν», δήλωσε ο 38 North, μια ιστοσελίδα που διευθύνεται από τη Σχολή προηγμένων Διεθνών Σπουδών του Johns Hopkins University που παρακολουθεί τις δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας.

Εικόνες από το συγκρότημα που λήφθηκαν στις 22 Μαΐου δείχνουν δύο σιδηροδρομικά βαγόνια φορτωμένα με βαρέλια ή δεξαμενές κοντά στο ραδιοχημικού εργαστηρίου, ένα μικρό σύννεφο καυσαερίων στο θερμικό εργοστάσιο της εγκατάστασης και την αναπλήρωση των αποθεμάτων άνθρακα για το συγκεκριμένο συγκρότημα. Παρόμοια βαγόνια συνδέθηκαν με επανεπεξεργασίας στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η ιστοσελίδα δήλωσε την Τρίτη.

Η Βόρεια Κορέα είχε κλείσει τον αντιδραστήρα πλουτωνίου στη Γιονγκμπιόν το 2007 στο πλαίσιο των διεθνών συνομιλιών για πυρηνικό αφοπλισμό, που αργότερα κατέληξαν σε αδιέξοδο. Ωστόσο, δεσμεύθηκε να ανακαινίσει και να επανεκκινήσει την εγκατάσταση μετά την τρίτη πυρηνική δοκιμή της το 2013.



Spread the love