Spread the love


Ένας Ιρανός διοικητής και δύο μέλη της Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν (IRGC) σκοτώθηκαν στη βόρεια συριακή επαρχία του Χαλεπίου, ανέφερε ο ιρανικός Τύπος, λίγες ημέρες αφότου η Τεχεράνη δήλωσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τις κυβερνητικές δυνάμεις στη Συρία και το Ιράκ.

Ο στρατηγός Reza Rostami- Moqadam φέρεται να σκοτώθηκε το Σάββατο μαζί με τους επιτελείς του Qodrat Abdiyani και Morteza Mosayebzadeh κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με ομάδες ανταρτών νότια του Χαλεπίου.

«Ο μάρτυρας διοικητής Rostami- Moqadam ήταν ένας από τους μαχητές της οκταετούς ιερής άμυνας (πόλεμος Ιράν-Ιράκ), ο οποίος σκοτώθηκε από τους Takfiris (ιεροεξεταστές κατήγορους) της Daesh (ISIS),» ανέφερε το πρακτορείο Tasnim, μια υπηρεσία που συνδέονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.

Ο αριθμός των ιρανικών δυνάμεων που σκοτώθηκαν στη Συρία έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, με τουλάχιστον 15 νεκρούς στο Χαλέπι και στο Khan Tuman μέσα στον Μάιο.

«Η Ισλαμική επανάσταση δεν περιορίζεται σε γεωγραφικά σύνορα και όπου πιστοί του Ισλάμ είναι σε κίνδυνο πρέπει να τους προστατεύσουμε,» δήλωσε ο Morteza Kashkuli, Ιρανός διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης σχετικά με το θάνατο των τριών συντρόφων του.

Η Τεχεράνη επιμένει ότι το στρατιωτικό προσωπικό της στη Συρία λειτουργεί ως σύμβουλοι στις δυνάμεις του καθεστώτος και δεν έχουν κανένα ρόλο στη μάχη.

«Το Ιράν περήφανα και σταθερά θα συνεχίσει τη συμβουλευτική συνδρομή του για τη σοβαρή καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην περιοχή», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν την περασμένη εβδομάδα.

«Αν δεν ήταν για τη βοήθεια του Ιράν και τα αποτελεσματικά μέτρα του στρατού και των λαϊκών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία και στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, δεν θα υπήρχε κανένα ασφαλές σημείο στην ευαίσθητη περιοχή της Δυτικής Ασίας», ισχυρίστηκε.

Χιλιάδες εθελοντές μαχητές και βετεράνοι του πολέμου μεταξύ Ιράν-Ιράκ πιστεύεται ότι έχουν ταξιδέψει στη Συρία για να βοηθήσουν τις κυβερνητικές δυνάμεις εναντίον ανταρτών σε διάφορα μέρη της χώρας.

Μια ειδική ιρανική ομάδα εθελοντών λέγεται επίσης ότι προστατεύει το ιερό του Sayydah Zainab – μια ιερή σιιτική τοποθεσία στην πρωτεύουσα Δαμασκό.

Ο στρατηγός Hassan Ali Shamsabadi ήταν ο τελευταίος ιρανός διοικητής να σκοτωθεί στη Συρία. Σκοτώθηκε νωρίτερα τον Μάρτιο, σύμφωνα με ιρανικό δημοσίευμα, ενώ ήταν σε «συμβουλευτική αποστολή» στη χώρα



Spread the love