Spread the love


Ο σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου Λιονέλ Μέσι, που θεωρείται από πολλούς ως ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες στην ιστορία του παιχνιδιού, είναι στο δικαστήριο με τον πατέρα του αντιμετωπίζοντας κατηγορίες φοροδιαφυγής.

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι οι δυό τους προσπάθησαν να κρύψουν τα έσοδα του επιθετικού της Βαρκελώνης σε offshore λογαριασμούς, ζημιώνοντας το ισπανικό κράτος κατά € 4.100.000. Θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης μέχρι και 22 μήνες, εάν κριθεί ένοχος.

Η δίκη άρχισε την Τρίτη, αλλά οι τραυματισμοί εμπόδισαν το αστέρι της Αργεντινής να εμφανιστεί. Ο ίδιος και ο πατέρας του, Χόρχε Χοράσιο Μέσι – ο οποίος διαχειρίζεται δημοσιονομικές υποθέσεις του γιού του- ΄ήταν υποχρεωμένοι να εμφανιστούν την Πέμπτη, προκειμένου να καταθέσουν ως μάρτυρες.

Η ισπανική αθλητική εφημερίδα Marca ανέφερε ότι έξι μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένων των εντολέων τους από την πρώην εταιρεία που τους εκπροσωπούσε νομικά, Χουάρες και Συνεργάτες, και ένος εμπειρογνώμονα έχουν καταθέσει στο δικαστήριο κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών ότι ο Λιονέλ Μέσι δεν έχει καμία γνώση των συμβάσεων που είχε υπογράψει, και ότι Ο πατέρας και ο αδελφός του ήταν υπεύθυνοι για τα έγγραφα.

«Ο μεσολαβητής ήταν πάντα ο Χόρχε ή, περιστασιακά, (ο αδελφός του) Ροντρίγκο Μέσι, αλλά ποτέ δεν ήταν ο Λιονέλ,» το δικηγορικό γραφείο του Χουάρες κατέθεσε.

Οι εισαγγελείς παρέπεμψαν την υπόθεση σταδικαστήρια το 2013. Ο Μέσι έχει αρνηθεί οποιαδήποτε αδικοπραγία, και τον Αύγουστο του ίδιου έτους ο πατέρας του κατέβαλε 6.750.000 $ σε φόρους συν τους τόκους.

Απλήρωτοι φόρους για διακιώματα
Η καταγγελία σχετίζεται με εικαζόμενη φοροδιαφυγή μεταξύ του 2007 και του 2009. Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι οΜέσι και ο πατέρας του, με στόχο να μειώσουν την φορολογία τους, προσπάθησαν να διαχειριστούν το προσοδοφόρο εισόδημα του παίκτη από δικαιώματα μέσω εικονικών εταιρειών που είχαν συσταθεί στο εξωτερικό.
Τον Ιούνιο του 2014, εισαγγελέας του ισπανικού κράτους ζήτησε από το δικαστή να αποσύρει τις κατηγορίες φοροδιαφυγής εναντίον του Μέσι, αλλά όχι του πατέρα του. Αργότερα εκείνο το έτος, ο δικαστής αποφάνθηκε ότι η υπόθεση εναντίον των δύο θα προχωρήσει, παρά το αίτημα του εισαγγελέα.

Ο Μέσι έχει ετήσιο μισθό από τον σύλλογό του, FC Barcelona, πάνω από $ 20 εκατομμύρια, συν δικαιώματα από τους χορηγούς συμπεριλαμβανομένων των Adidas και PepsiCo.
Σύμφωνα με το Forbes, κέρδισε 73,8 εκατομμύρια $ το 2015.
«Έχουμε πάντα εκπληρώσει όλες τις φορολογικές υποχρεώσεις μας, ακολουθώντας τη συμβουλή των φορολογικών συμβούλων μας, ο οποίος θα αναλάβει την αποσαφήνιση αυτής της κατάστασης,» ήταν η ανάρτηση του Μέσι στη σελίδα του στο Facebook, όταν είχαν αρχικά κατατεθεί τα πρόστιμα.

Ο Μέσι είχε εμπλακεί και στις διαρροές των «Panama Papers» υπεράκτιες διαρροή, τον Απρίλιο του 2016, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
H FC Barcelona έχει υποσχεθεί να δώσει ston Μέσι νομική και οικονομική υποστήριξη, αν ο Αργεντινός διεθνής κρίνει ότι πρέπει να μηνύσει για τη διαρροή.
Ο Μέσι, ο οποίος έφτασε στη Βαρκελώνη 13 ετών το 2000 και απέκτησε ισπανική υπηκοότητα το 2005, έχει κερδίσει οκτώ ισπανικούς τίτλους Primera Liga και τρια πρωταθλήματα Champions League κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο σύλλογο.



Spread the love