Spread the love


Η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ ανακατέλαβε την πόλη Μπόσο, στον νοτιοανατολικό Νίγηρα, μετά από σφοδρές συγκρούσεις με στρατιώτες των ενόπλων δυνάμεων του Νίγηρα και της Νιγηρίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανέφερε σήμερα μια στρατιωτική πηγή.

Η εξτρεμιστική οργάνωση είχε καταλάβει την πόλη αυτήν την προηγούμενη Παρασκευή, αφού εξαπέλυσε μια επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν 30 στρατιώτες του Νίγηρα και 2 της Νιγηρίας. Στρατεύματα του Νίγηρα εκδίωξαν προσωρινά τους ακραίους ισλαμιστές από την περιοχή, νωρίς το πρωί της Κυριακής.

Πρόκειται για την πλέον πολύνεκρη επίθεση των εξτρεμιστών στον Νίγηρα από τον Απρίλιο του 2015, όταν σκοτώθηκαν τουλάχιστον 74 άνθρωποι —μεταξύ των οποίων και 28 άμαχοι— στο νησί Καράμγκα της Λίμνης Τσαντ.

Οι δυνάμεις του Νίγηρα ανακατέλαβαν το Μπόσο το πρωί του Σαββάτου. Ωστόσο ο Μαμαντού Μπάκο, ο δήμαρχος της πόλης, είπε ότι η Μπόκο Χαράμ την ξαναπήρε το βράδυ της Κυριακής. Μια στρατιωτική πηγή από την Ντίφα, που απέχει 100 χιλιόμετρα δυτικά του Μπόσο, επιβεβαίωσε το γεγονός αυτό.

Το Μπόσο αποτελεί τμήμα της περιοχής Ντίφα, κοντά στη Λίμνη Τσαντ, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν αναζητήσει καταφύγιο πολλοί πρόσφυγες από τις γειτονικές χώρες (το Καμερούν, το Τσαντ και τη Νιγηρία) για να γλιτώσουν από τους ακραίους ισλαμιστές. Περισσότερες από 30 επιθέσεις έχουν σημειωθεί στην περιοχή αυτή από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Μπόκο Χαράμ επιδιώκει να ιδρύσει ένα ισλαμικό κράτος και να επιβάλει τη σαρία στη βορειοανατολική Νιγηρία από το 2009. Περίπου 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί και χιλιάδες έχουν σκοτωθεί τα τελευταία 7 χρόνια.



Spread the love