Spread the love


Με την μεγάλη πλειοψηφία των Βρετανών, να στοιχηματίζει (πραγματικά) χρήματα ότι η χώρα τους θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Brexit δεν μοιάζει και πολύ πιθανό

Μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας, το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν ένα ζήτημα που παρέμενε μακριά από το επίκεντρο της δημοσιότητας. Όπως π.χ. οι Ισπανικές εκλογές. Οι οποίες διεξάγονται τρεις, μόλις, ημέρες μετά την Βρετανική εκλογή και οι οποίες έχουν τεράστια σημασία, επίσης. Τόσο για το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης γενικά, όσο και της Ελλάδας ειδικότερα. Η περίπτωση μιας αριστερής κυβέρνησης μειοψηφίας στην 4η οικονομία της Ευρωζώνης, αν και μικρή σαν πιθανότητα, σίγουρα χρήζει μεγαλύτερης προσοχής από τις λίγες γραμμές που εμφανίζονται στα Ελληνικά media, αραιά και που…

Παρ’ όλα αυτά, η Ισπανική εκλογική διαδικασία μοιάζει να συμβαίνει σε άλλη ήπειρο, ενώ το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου συγκεντρώνει από την Παρασκευή, όλα τα φώτα της δημοσιότητας. Από εχθές δε, αποτελεί τον κινητήριο μοχλό των αγορών. Οι οποίες δείχνουν να είναι σε πλήρη διάθεση μείωσης ρίσκου (risk-off market mood), με όλα τα μεγάλα ταμπλό παγκόσμια, βαμμένα κόκκινα. Ακόμη και μετά την χθεσινή ανακοίνωση του mega-deal των $26 δισ., της εξαγοράς του επαγγελματικού κοινωνικού δικτύου LinkedIn από την Microsoft…

Γιατί όμως ξαφνικά επικράτησε τέτοια αναστάτωση γύρω από την έξοδο ή όχι της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε.; Μέχρι την Παρασκευή υπήρχαν συζητήσεις, ναι. Και, οπωσδήποτε, κάποια ερωτηματικά. Αλλά σοβαρή αναστάτωση και ανησυχίες πραγματοποίησης της εξόδου, όχι. Τι έγινε, λοιπόν, την Παρασκευή ;

Δημοσιεύτηκε μία έρευνα, στην εφημερίδα “The Independent”, η οποία έδινε στην πλευρά του Leave (στο Ηνωμένο Βασίλειο οι πλευρές είναι α. Remain=παραμένω, δηλ. στα Ελληνικά “Ναι” και β. Leave=αποχωρώ, φεύγω, δηλ. στα Ελληνικά “Όχι”) προβάδισμα 10 ποσοστιαίων μονάδων! Διαφορά τεράστια, ξαφνική και πρωτοφανής υπέρ της αποχώρησης! Που, φυσιολογικά, “τρόμαξε” τους πάντες…

Είναι, όμως, αυτός ο “τρόμος” δικαιολογημένος; Εξαρτάται από την οπτική που θα το δει κανείς. Αν εξετάσουμε τις πιθανότητες ενός αποτελέσματος υπέρ της εξόδου από την Ένωση, όχι δεν είναι ιδιαίτερα δικαιολογημένος. Αν όμως, το αναλύσουμε υπό το πρίσμα των επιπτώσεων που θα μπορούσαν να υπάρξουν, εάν και εφόσον συμβεί, τότε είναι όχι μόνο δικαιολογημένος, αλλά επιβεβλημένος…

Σε αυτή την λογική λοιπόν, οι αγορές (μαζί και το Χ.Α.Α., αν και έχει και άλλους, εσωτερικούς λόγους) μέσα από αναταράξεις προχωρούν σε μια μερική προεξόφληση αυτών των επιπτώσεων αλλά και της (μικρής) πιθανότητας πραγματοποίησης ενός Brexit…

“Μα πως είναι μικρή η πιθανότητα; Η έρευνα δίνει 55-45% υπέρ του Brexit” θα μπορούσε, εύλογα, να ρωτήσει κάποιος. Η απάντηση είναι ελαφρά σύνθετη, αλλά όχι ιδιαίτερα περίπλοκη.

Κατ’ αρχήν η συγκεκριμένη δημοσκόπηση έχει γίνει on line. Όχι και ο πλέον αξιόπιστος τρόπος διεξαγωγής. Για να έχουμε μια περισσότερο σφαιρική αντίληψη, καλό είναι να εξετάσουμε τις δημοσκοπήσεις, σαν σύνολο. Όπου παρατηρούμε ότι το Remain άρχισε να χάνει έδαφος, μετά τις 22 Απριλίου 2016. Όταν ο Αμερικανός Πρόεδρος Barack Obama, στήριξε δημόσια την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε. Συμπεριφορά τουλάχιστον παράξενη, από μέρους των Βρετανών ψηφοφόρων, αν αναλογιστεί κανείς την ιδιαίτερη σχέση που έχουν οι δύο χώρες…

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι, η ίδια εταιρεία, πραγματοποίησε τηλεφωνική έρευνα, για την εφημερίδα “The Telegraph”, μερικές ημέρες πριν (2-5 Ιουνίου) με εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα. Πιο συγκεκριμένα, το αποτέλεσμα ήταν 48-47% υπέρ της παραμονής και 5% αναποφάσιστους. Λέτε μέσα σε μια εβδομάδα να υπήρξε τέτοια μεγάλη μεταστροφή; Τι μεγάλη; Τεράστια. Μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη, μια τέτοια συμπεριφορά; Μάλλον όχι…

Οι δημοσκοπήσεις όμως, δεν είναι οι βασικοί λόγοι που η παραμονή μοιάζει το πλέον πιθανό αποτέλεσμα. Αυτοί είναι:

Α. Το αδιαμφισβήτητο γεγονός πως, εδώ και πάνω από 100 χρόνια, οι Βρετανοί έχουν πάψει να είναι ένας λαός που αγαπά τα ρίσκα. Έχουν γίνει “βολεψάκηδες”, αν θέλετε.

Β. Ενώ οι δημοσκοπήσεις έχουν αποδειχτεί μάλλον άστοχες στις προβλέψεις τους και στην Μεγάλη Βρετανία, υπάρχουν κάποιοι άλλοι που έχουν (σχεδόν) 100% επιτυχία. Τουλάχιστον όσον αφορά τις εκλογικές αναμετρήσεις. Ειδικά δε στις Βρετανικές αναμετρήσεις, μέχρι στιγμής, έχουν αποδειχθεί αλάνθαστοι. Αναφέρομαι, φυσικά, στις εταιρείες στοιχημάτων (τους λεγόμενους bookies). Οι οποίες, με ακριβή γνώση των χρημάτων που τοποθετούνται συνολικά στην μία ή την άλλη έκβαση, δίνουν στην παραμονή εντός Ε.Ε., πιθανότητες 68,5% κατά μέσον όρο. Και ξέρετε, σε μια δημοσκόπηση, δεν κοστίζει τίποτα σε κανένα, να δηλώσει ότι του περνά από το μυαλό εκείνη την στιγμή. Ενώ, όταν κάποιος υποστηρίζει την άποψη με χρήματα, η επιλογή “ξύνω το κεφάλι και επιλέγω” δεν υπάρχει. Διότι διαφορετικά τα χρήματα, “πάνε στον κουβά”, που λένε και οι ειδικοί του είδους.

Με την μεγάλη πλειοψηφία των Βρετανών λοιπόν, να στοιχηματίζει (πραγματικά) χρήματα ότι η χώρα τους θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να ρίξουν διαφορετική ψήφο στην κάλπη.

Βέβαια οι Βρετανοί είναι ταυτόχρονα, ο πιο παράξενα σκεπτόμενος λαός στον κόσμο. Μακράν. Οπότε τίποτα δεν αποκλείεται. Προσωπικά πάντως, όσο οι bookies διατηρούν τις πιθανότητες πάνω από το 60%, θεωρώ ότι το Brexit δεν είναι το πλέον πιθανό αποτέλεσμα. Αν οι χρηματοροές, αλλάξουν με τόσο εντυπωσιακό τρόπο θα  επανεξετάσω. Μέχρι τότε: “Brexit? I don’t think so, dear!”

Του Πέτρου Λάζου από το capital.gr



Spread the love