Spread the love


Η Βρετανία σε ένα από τα σημαντικότερα δημοψηφίσματα στην ιστορία της Ευρώπης είπε ένα συντριπτικό “ναι” στην έξοδό της από την ΕΕ. Το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, έδωσε 51,9% στο Brexit και 48,1% στο Bremain.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σε πρακτικό επίπεδο θα αλλάξει την ζωή και των Βρετανών αλλά και των υπόλοιπων ευρωπαίων. Σε πολλούς τομείς. Και η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ η ίδια ξανά. Όσοι και αν είχαν αμφισβητήσει την ευρωπαϊκή ενοποίηση τα προηγούμενα χρόνια μπορεί να έκαναν θόρυβο αλλά ο κρότος από το Brexit ήταν και είναι εκκωφαντικός.

Λίγο μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, που έδωσε 51,9% στο Brexit και 48,1% στο Bremain ακολούθησε καταιγισμός δηλώσεων, η παραίτηση του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, και η ηγεσία της ΕΕ να δηλώνει ευθέως, «αφού το αποφασίσατε άντε να τελειώνουμε».

Οι κινήσεις που ακολούθησαν από την ανακοίνωση του Βrexit και μετά κάθε άλλο παρά ενωτικές ήταν από τους ευρωπαίους ηγέτες. Όπως επίσης και τα αντανακλαστικά που δείχνουν δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με μια κοσμογονία σαν αυτή που ζούμε.

Ας το εξηγήσουμε:

Πρώτο φάουλ: Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι το Σάββατο θα συναντηθούν στο Βερολίνο οι υπουργοί Εξωτερικών των 6 ιδρυτικών χωρών της ΕΕ. Με άλλα λόγια ποιά ενωμένη Ευρώπη; Ευρώπη δυο ταχυτήτων με το κλάμπ των ισχυρών να παίρνει τις κρίσιμες αποφάσεις και τους υπόλοιπους να παρακολουθούν και να… ακολουθούν.

Δεύτερο φάουλ: Οι τέσσερις κεφαλές της ΕΕ, Γιούνκερ, Τούσκ, Σουλτς και Ρούτε εμφανίστηκαν σαν κακομαθημένα παιδιά που δείχνουν την εκδικητικότητά τους σε όποιον δεν παίζει πια μαζί τους.
“Αναμένουμε τώρα από την κυβέρνηση της Βρετανίας να εκτελέσει την απόφαση αυτή του βρετανικού λαού το συντομότερο δυνατόν”, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι τέσσερις επικεφαλής της Ε.Ε. “Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις”, είπαν σαν έτοιμοι από καιρό…

Τρίτο φάουλ: Ο Φρανσουά Ολάντ έδωσε τα κλειδιά της ΕΕ και επίσημα στην Άνγκελα Μέρκελ. Στην πρώτη του αντίδραση μετά το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο το Ελιζέ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αναλάβει πρωτοβουλία για να «επικεντρωθεί η Ευρώπη στα ουσιώδη». Αλλά για να το κάνει αυτό, πρώτα θα περάσει από το Βερολίνο όπου τη Δευτέρα (27.06.2016) θα συναντηθεί με τη Μέρκελ και ίσως τον Ρέντσι. Και εκεί θα πάρουν αμφότεροι… γραμμή. Γιατί, όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος, όλα εξαρτώνται «από την ενότητά μας με τη Γερμανία»…

Αυτά είναι μερικά από τα βασικά λάθη που έχουν γίνει μέχρι τώρα τα οποία δείχνουν ξεκάθαρα πως φτάσαμε σήμερα ως εδώ.

Την ίδια ώρα στο άκουσμα του Brexit όλες οι χρηματαγορές άρχισαν να καταποντίζονται. Πρώτη έσυρε τον χορό η Ιαπωνία και λίγη ώρα αργότερα η μαύρη Παρασκευή ήταν γεγονός.

Όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν στο κόκκινο με την Αθήνα να έχει τα σκήπτρα στην πτώση που ξεκίνησε με -15% και δεν μειώθηκε και πολύ στην συνέχεια.

Ταυτόχρονα και ενώ ο Ντέϊβιντ Καμερον είχε ανακοινώσει την παραίτηση – απόδρασή του, ήρθαν οι πρώτες φωνές για ανεξαρτησία από την Βρετανία.

Πρώτοι ήταν οι βορειοιρλανδοί και στην συνέχεια από τα πλέον επίσημα χείλη της πρωθυπουργού της Σκωτίας, Νικόλα Στέρτζεον έπεσε στο τραπέζι νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Να θυμίσουμε εδώ ότι η Σκωτία ψήφισε κατά του Brexit. Η πρωθυπουργός της Σκωτίας εμφανίστηκε έχοντας στα δεξιά της την σημαία της ΕΕ και στ’ αριστερά της την σημαία της Σκωτίας…

Η παραίτηση Κάμερον και το κλάμα της συζύγου του

Ο Ντέιβιντ Κάμερον ήταν το πιο πολυαναμενόμενο πρόσωπο το πρωί της Παρασκευής όχι μόνο στη Βρετανία, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Η ανακοίνωση της παραίτησής του δεν ήταν και τόσο αναμενόμενη και μάλιστα απο πολλούς σχολιάστηκε με οργή αφού τον κατηγόρησαν για απόδραση αφού όπως είπε, ο επόμενος πρωθυπουργός θα κάνει τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Πρωθυπουργός λοιπόν έως τον Οκτώβριο το αργότερο…

Το πρωθυπουργικό ζευγάρι, λίγο πριν τις 10.30 βγήκε χέρι – χέρι από το νούμερο 10 της Downing Street, εκεί δηλαδή που είναι η πρωθυπουργική κατοικία με ένα χαμόγελο παγωμένο στα χείλη του.

Και άρχισε ο γολγοθάς του Βρετανού πρωθυπουργού. Αρχικά, είπε ότι σέβεται φυσικά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και στην συνέχεια σφίχτηκε το πρόσωπό του. Ο Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι η χώρα χρειάζεται νέα ηγεσία και ανακοίνωσε επι της ουσίας την παραίτησή του.

Είπε επίσης ότι θα αφήσει σε κάποιον άλλον τη φροντίδα της διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit.

«Οι Βρετανοί έλαβαν μία ξεκάθαρη απόφαση…και πιστεύω ότι η χώρα έχει ανάγκη από ένα νέο ηγέτη για να αναλάβει τα ηνία», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον διευκρινίζοντας ότι θα παραμείνει στην πρωθυπουργία μέχρι το φθινόπωρο και την ανάδειξη νέου ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος από το συνέδριο του Οκτωβρίου.

Εκείνη ήταν η στιγμή που η Σαμάνθα Κάμερον δεν μπόρεσε να κρατήσει τα δάκρυά της. Στεκόταν όλη την ώρα δίπλα στον σύζυγό της αλλά έξω από το τηλεοπτικό πλάνο και σήκωσε το δεξί της χέρι και σκούπισε τα δάκρυα που κυλούσαν στα μάτια της.

Μόλις τελείωσε το διάγγελμά του στον βρετανικό λαό, ο Ντέιβιντ Κάμερον έπιασε το χέρι της γυναίκας του η οποία με πονεμένο βλέμμα τον ακολούθησε μέσα στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Κατά τα άλλα, οι θριαμβευτές του Brexit μάλλον δεν πίστευαν και οι ίδιοι αυτό που έχει συμβεί. Ο Νάιτζελ Φάρατζ το βράδυ της Πέμπτης έκανε δήλωση – χρησμό και μας έκανε όλους να πιστέψουμε ότι βγαίνει το Bremain. Αλλά σήμερα ζήτησε να γίνει η σημερινή ημέρα, ημέρα ανεξαρτησίας.

Ο ξανθός πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και μελλοντικός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, έκανε ηγετική εμφάνιση:

“Πιστεύω ότι έχουμε τώρα μια λαμπρή ευκαιρία: μπορούμε να θεσπίζουμε τους νόμους μας και να ορίζουμε τους φόρους μας εντελώς σύμφωνα με τις ανάγκες της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου”, είπε και είδε τον εαυτό του να στρογγυλοκάθεται στην καρέκλα της Downing Street.



Spread the love