Spread the love


Στις κάλπες  προσέρχονται σήμερα οι Ελβετοί για να αποφασίσουν για την εισαγωγή ενός βασικού εισοδήματος για όλους, εργαζόμενους και άνεργους, ένα μοναδικό σχέδιο στον κόσμο που προκαλεί έντονη συζήτηση σε μια χώρα όπου η αξία της εργασίας τιμάται.

Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η πρόταση που υποβλήθηκε από μη-κομματική ομάδα δεν είναι πιθανό να υπερψηφιστεί.
Δεν προκαλεί έκπληξη αν θυμηθεί κανείς ότι το 2012, οι Ελβετοί είχαν ήδη αρνηθεί να αυξηθούν οι ημέρες αδείας των εργαζομένων από τέσσερις σε έξι εβδομάδες, φοβούμενοι μείωση της ανταγωνιστικότητάς τους.
Η λαϊκή πρωτοβουλία “Για ένα άνευ όρων βασικό εισόδημα” (RBI) προτείνει την καταβολή επιδόματος κάθε μήνα σε όλους τους Ελβετούς και τους ξένους που ζουν στη χώρα, είτε έχουν δουλειά είτε δεν έχουν.
Το ποσό του εισοδήματος αυτού μένει να καθοριστεί, αλλά η ομάδα που είχε την πρωτοβουλία προτείνει τη χορήγηση 2.500 ελβετικών φράγκων (2.260 ευρώ) ανά ενήλικα –πολύ μικρό ποσό για να ζει κανείς στην Ελβετία– και 650 ελβετικά φράγκα για κάθε ανήλικο.
Αυτό θα απαιτούσε έναν πρόσθετο προϋπολογισμό περίπου 25 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (22,6 δισεκ. ευρώ) ετησίως, που θα χρηματοδοτείτο από νέους φόρους.
“Είναι ένα όνειρο που υπάρχει εδώ και καιρό”, αλλά που έχει γίνει “αναγκαιότητα” απέναντι στη μεγάλη ανεργία που προκαλείται από την αύξηση της αυτοματοποίησης, εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από αυτούς που είχαν την πρωτοβουλία, ο Ραλφ Κούντινγκ.
Η κυβέρνηση και τα περισσότερα πολιτικά κόμματα καταγγέλλουν ένα ουτοπικό και πανάκριβο σχέδιο.
“Είναι ένα παλιό όνειρο, λίγο μαρξιστικό. Γεμάτο καλά και ειλικρινή συναισθήματα, αλλά χωρίς οικονομική σκέψη”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Νομισματικών και Τραπεζικών Σπουδών στη Γενεύη, Σαρλ Βιπλόζ. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν η σχέση μεταξύ αμοιβής και εργασίας κοπεί, “οι άνθρωποι θα κάνουν λιγότερα”.
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που διεξήχθη από το ινστιτούτο gfs.bern, το 71% των Ελβετών θα καταψηφίσει την πρόταση.

Άλλα θέματα που τίθενται επίσης σήμερα προς ψήφιση είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και η έγκριση της προεμφυτευτικής διάγνωσης.
Όσον αφορά το άσυλο, ο νέος νόμος προτείνει την επιτάχυνση των διαδικασιών, μεγάλο μέρος των οποίων θα πρέπει να ολοκληρώνεται το πολύ σε 140 ημέρες. Η πρόταση υποστηρίζεται από το 60% των ψηφοφόρων, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση της gfs.bern.
Οι πολέμιοι της πρότασης καταγγέλλουν την παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας σε μετανάστες, ενώ οι Ελβετοί δεν τη δικαιούνται, και την απλούστευση της διαδικασίας έγκρισης για να ανοίξουν ομοσπονδιακά κέντρα ασύλου.
Σήμερα, οι Ελβετοί θα πρέπει επίσης να αποφανθούν αν δέχονται ή όχι την προεμφυτευτική διάγνωση (DPI), μια μέθοδο που επιτρέπει την επιλογή και την κατάψυξη εμβρύων, αλλά μόνο εκείνα των ζευγαριών που είναι φορείς σοβαρής κληρονομικής νόσου ή των ζευγαριών που δεν μπορούν φυσιολογικά να αποκτήσουν παιδιά.
Σύμφωνα με έρευνα του ομίλου μέσων ενημέρωσης Tamedia, το 55% των ερωτηθέντων υποστηρίζει την πρόταση. Αν γίνει δεκτή, δώδεκα έμβρυα θα μπορούν να αναπτυχθούν με επεξεργασία εναντίον τριών σήμερα, και αυτά που δεν θα εμφυτευθούν αμέσως, θα μπορούν στο εξής να καταψύχονται.
Οι πολέμιοι της πρότασης καταγγέλλουν έναν “ευγονικό νόμο”.



Spread the love