Spread the love


ΡΩΜΗ. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαίωσε σήμερα από τη Ρώμη την ύπαρξη συμφωνίας.  Ισραήλ και Τουρκία έφθασαν σε συμφωνία για εξομάλυνση των σχέσεών τους. Ο Νετανιάχου σημείωσε ότι….

…. αυτή θα έχει έναν «τεράστιο» αντίκτυπο στην οικονομία του Ισραήλ και ότι χρησιμοποιεί τη λέξη «τεράστιο» σκοπίμως.

«Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για την εξομάλυνση των σχέσεών μας», σημείωσε ο Νετανιάχου σε δηλώσεις που έκανε έπειτα από τη συνάντηση που είχε στη Ρώμη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Ισραηλινός αξιωματούχος είχε ανακοινώσει χθες ότι το Ισραήλ και η Τουρκία κατέληξαν σε μια συμφωνία για την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων έπειτα από έξι χρόνια κρίσης, η οποία είχε προκληθεί από την αιματηρή επιδρομή Ισραηλινών κομάντο σε ένα τουρκικό πλοίο που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα.

Ο Νετανιάχου πρόσθεσε ότι θα κοινοποιήσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας αυτής αργότερα εντός της ημέρας, σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτή θα έχει «τεράστιο αντίκτυπο στην ισραηλινή οικονομία» και ότι ο ίδιος «χρησιμοποιεί αυτήν την λέξη σκοπίμως». «Θέλω να πω για θετικές συνέπειες, που θα είναι τεράστιες», σημείωσε.

Το Ισραήλ το οποίο αναμένεται να αρχίσει να εκμεταλλεύεται κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο αναζητεί ιδιαιτέρως αγορές γι’αυτό το αέριο.

Ο Κέρι χαρακτήρισε και εκείνος «θετικό βήμα» τη συμφωνία αυτή μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας.

Επετεύχθη ένα κάποιο σημείο εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε παράλληλα σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς.

«Φτάσαμε σε ένα κάποιο σημείο στις συνομιλίες της 26ης Ιουνίου και αυτό θα ανακοινωθεί σε ταυτόχρονη δήλωση που θα κάνουν και οι δύο πρωθυπουργοί», δήλωσε ο Κουρτουλμούς σε δημοσιογράφους στη διάρκεια διαλείμματος του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου.

Επικοινωνία Ερντογάν με Αμπάς

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς χθες το βράδυ, ενώ τον ενημέρωσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία με το Ισραήλ για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας.

Το τηλέφωνο αυτό πραγματοποιήθηκε καθώς υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από την Τουρκία και το Ισραήλ δήλωσαν την επίτευξη συμφωνίας για την ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων μετά το “ρήγμα” που προκλήθηκε το 2010. Τη χρονιά εκείνη το ναυτικό του Ισραήλ σκότωσε 10 Τούρκους ακτιβιστές που συμμετείχαν σε ναυτική αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και προσπάθησε να παραβιάσει το ναυτικό αποκλεισμό που εφαρμόζει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ίδιες προεδρικές πηγές στην Τουρκία, δήλωσαν ότι ο πρόεδρος Αμπάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Spread the love