Spread the love


Το Λούβρο, στο πλημμυρισμένο Παρίσι είπε ότι θα κλείσει σήμερα, Παρασκευή, για να μεταφέρει τα έργα τέχνης που βρίσκονται στις υπόγειες αποθήκες του καθώς ο ποταμός Σηκουάνας έχει υπερχειλίσει και η στάθμη του συνεχίζει να ανεβαίνει.

Το μουσείο, κοντά στο ποτάμι, ένα από τα πιό δημοφιλή μουσεία του κόσμου το οποίο στεγάζει τα πάντα, από την Μόνα Λίζα μέχρι αμύθητης αξίας αιγυπτιακά αρχαία, έλαβε επείγοντα μέτρα μετά από καταρρακτώδεις βροχές που έχουν διαρκέσει ημέρες στη γαλλική πρωτεύουσα.

Το μουσείο Ορσέ, στην ακριβώς απέναντι όχθη από το Λούβρο, έκλεισε νωρίς χθες για να θέσει σε λειτουργία τα δικά του επείγοντα μέτρα. Οι αίθουσές του στεγάζουν την μεγαλύτερη συλλογή αριστουργημάτων του ιμπρεσιονισμού και τα καλύτερα έργα των ζωγράφων Ρενουάρ, Μανέ, Βαν Γκόγκ και Ντεγκά, καθώς και 24 έργα του Γκωγκέν.

«Ο σκοπός είναι να μεταφέρουμε έργα που βρίσκονται σε χώρους ευάλωτους σε πλημμύρισμα σε ασφαλείς χώρους σε ψηλότερα πατώματα», είπε το Λούβρο σε δήλωσή του.

Λίγες ώρες πριν, το μουσείο είχε υποβαθμίσει τον κίνδυνο για τα τεράστια υπόγειά του, τα οποία είναι εφοδιασμένα με αντιπλημμυρικές αντλίες και πόρτες αδιαπέραστες από το νερό. Αλλά όταν η στάθμη του Σηκουάνα ανέβηκε πέντε μέτρα πάνω από το συνηθισμένο του επίπεδο και υπερχείλησε σε ορισμένα μέρη, η διοίκηση του μουσείου αποφάσισε να κλείσει εντελώς τις αίθουσες στο κοινό.

Το μουσείο Ορσέ είπε ότι είχε συσταθεί μια ομάδα αντιμετώπισης κινδύνου για να οργανώσει τη μεταφορά των πιό ευάλωτων θησαυρών του στα ψηλότερα πατώματα αν ανέβαινε η στάθμη του Σηκουάνα πάνω από 5,5 μέτρα από το κανονικό.

Σύμφωνα με μερικές εκτιμήσεις, τα νερά του ποταμού μπορούν να φτάσουν σήμερα τα 6 μέτρα πάνω από τη συνήθη στάθμη του.

Σύμφωνα με το μουσείο Ορσέ, και τα δύο ιδρύματα έχουν λεπτομερή σχέδια αντιμετώπισης πλημμυρών, τα οποία δίνουν 72 ώρες στο Λούβρο και 96 ώρες στο Ορσέ να μεταφέρουν το σύνολο των αποθηκευμένων έργων τους στα υπόγεια σε ασφαλή μέρη.

Και τα δύο μουσεία έχουν οργανώσει δοκιμαστικά σχέδια εκκένωσης φέτος για τις πλημμύρες. Σε μια τέτοια άσκηση τον Μάρτιο, το Λούβρο εκκένωσε όλο τον υπόγειο χώρο της νέας ισλαμικής του πτέρυγας σε μια μέρα.

Το Λούβρο έχει σχέδια να μεταφέρει τη τεράστια συλλογή έργων του από τα υπόγεια στην ευάλωτη περιοχή δίπλα στο ποτάμι σε ένα νέο οικοδόμημα κοντά στο παράρτημά του, ένα μουσείο στο Λενς της βόρειας Γαλλίας, το 2019.

Το Ορσέ έχει ήδη μεταφέρει πολλά από τα αποθηκευμένα έργα του εκτός μουσείου, και δήλωσε ότι έχει εγκαταστήσει γεννήτρια για επείγουσες ανάγκες στην οροφή του σε περίπτωση που οι πλημμύρες επηρεάσουν την ηλεκτροδότηση του κτιρίου.



Spread the love