Spread the love


Πάνω από ένα εκατομμύριο σκλάβοι ζουν και εργάζονται υπό άθλιες συνθήκες στην γηραιά ήπειρο. Η Ευρώπη έχει 1.243.400 σύγχρονους σκλάβους σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση ΜΚΟ.

Ως σκλάβοι ορίζονται οι άνθρωποι που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, αλλά δεν μπορούν να φύγουν λόγω των απειλών, βίας, εξαναγκασμού ή κατάχρησης εξουσίας. Σκλάβοι μπορεί να είναι από αξιοποιηθούσες υπηρέτριες, εργαζομένες του σεξ σκλαβωμένες από προαγωγούς και παιδιάνύφες που πωλούνται σε άνδρες.

Τα πρώτα πέντε κράτη μέλη της ΕΕ με το υψηλότερο κατά κεφαλήν πληθυσμό σκλάβων είναι η Πολωνία (κατ ‘εκτίμηση 181.100 δούλοι), η Ρουμανία (80.200 δούλοι), η Ελλάδα (44.200 δούλοι), και η Τσεχική Δημοκρατία (44.600 δούλοι). Εκτός ΕΕ, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (13.300) και η Τουρκία (480.000) έχουν τον υψηλότερο αριθμό κατά κεφαλήν σκλάβων .

Η Ευρώπη είναι τόσο ένας προορισμός όσο και πηγή για την εκμετάλλευση των ανδρών, γυναικών και παιδιών σε καταναγκαστική εργασία και την εμπορική σεξουαλική εκμετάλλευση.Οι εξαναγκασμοί σε γάμο παιδιών έχουν επίσης εντοπιστεί πρόσφατα, κυρίως στην Τουρκία, αλλά και στη Σλοβακία, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο

Η έρευνα του ΙΟΜ σημειώνει ότι τα άτομα που μετακινούνται από εμπόλεμες ζώνες είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Εκτιμάται ότι 10.000 παιδιά που καταχωρήθηκαν ως πρόσφυγες στην Ευρώπη αγνοούνται, με προειδοποίηση της Europol ότι συμμορίες τα στοχεύουν για σεξουαλική εκμετάλλευση, δουλεία και την καταναγκαστική εργασία στη γεωργία και σε εργοστάσια.

Το 2015, οι πολίτες της ΕΕ αντιπροσώπευαν το 65% των αναγνωρισμένων θυμάτων εμπορίας ανθρώπων στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την ΜΚΟ, το 80% των θυμάτων σεξουαλικής εμπορίας είναι ρουμάνοι, ακολουθούμενοι από Βούλγαρους, Λιθουανούς και οι Σλοβάκους. Τα κορυφαία θύματα της εμπορίας εκτός ΕΕ είναι Νιγηριανοί, Κινέζοι, Βραζιλιάνοι, και όλο και περισσότερο Σύριοι.

Η Νιγηρία είναι μια πηγή για γυναίκες θύματα εμπορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση στην Ιταλία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Σουηδία και τις Κάτω Χώρες.

Περίπου οι μισοί από τους 3.266 ενήλικες και παοδοά θύματα που εντοπίστηκαν το 2015 στη Βρετανία γνώρισαν την εργασιακή εκμετάλλευση, με Λιθουανούς μαφιόζους να παίζουν εξέχοντα ρόλο εφοδιάζοντας με σκλάβους εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος. Το Ηνωμένο Βασίλειο για πρώτη φορά άσκησε δίωξη για αναγκαστική περίπτωση γάμου τον Ιούνιο του 2015.

Στην Πολωνία υπάρχουν πολλές αναφορές για βιοτεχνίες που χρησιμοποιούν βιετναμέζους εργάτες σε βάρδιες 12-13 ωρών, έξι ημέρες την εβδομάδα. Τα παιδιά Βουλγάρων Ρομά που πωλούνται σε πολλές χώρες ως νύφες ή για επαιτεία.

Σύμφωνα με τον Δείκτη Παγκόσμιας Σκλαβιάς που δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα Περπατήσετ Ελεύθερα της Αυστραλίας, 45.800.000 άνθρωποι »υπόκεινται σε κάποια μορφή σύγχρονης δουλείας στον κόσμο σήμερα



Spread the love