Spread the love


Ο Σεντίκ Ματίν, ο πατέρας του αφγανικής καταγωγής φονιά του Ορλάντο Όμαρ Ματίν, εξέφρασε τη «θλίψη» του σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του στο Facebook, εκτιμώντας ότι εναπόκειται «στον Θεό να κρίνει τους ομοφυλοφίλους».

«Στον Θεό εναπόκειται να κρίνει τους ομοφυλόφιλους για τις πράξεις τους, όχι στους υπηρέτες του. Είμαι θλιμμένος από την είδηση αυτή. Ας οδηγεί ο Θεός τη νεολαία κι ας της επιτρέπει να ακολουθεί το αληθινό ισλάμ», δηλώνει ο Σεντίκ Ματίν φορώντας ένα σκούρο κοστούμι και μια κόκκινη και μαύρη γραβάτα και μιλώντας στα ντάρι, μία από τις δυο επίσημες γλώσσες του Αφγανιστάν, μπροστά από μια αφγανική σημαία.

https://youtu.be/IBIR4WsfZiw

«Είμαι τόσο θλιμμένος απ’ αυτό το επεισόδιο και το είπα και στους Αμερικανούς», αναφέρει σ’ αυτό το τρίλεπτο μήνυμά του, το οποίο απευθύνει «στον καλό λαό του Αφγανιστάν και σε όλους τους συμπατριώτες μου» και με το οποίο γνωστοποιεί τον θάνατο του γιου του – «Ανακοινώνω εδώ τον θάνατο του γιου μου και αυτό είναι ένα θλιβερό νέο».

«Αναρωτιέμαι γιατί το έκανε αυτόν τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού», προσθέτει. «Ο γιος μου, ο Όμαρ Ματίν, ήταν ένας πολύ καλός άνθρωπος. Ήταν παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού. Σεβόταν την οικογένεια», συνεχίζει ο πατέρας του. «Δεν ήξερα ότι είχε αυτό το μίσος στην καρδιά».

Εξηγεί πως ο γιος του «εργαζόταν για μια εταιρεία ασφαλείας η οποία του είχε δώσει ένα όπλο. Δεν καταλαβαίνω. Πήγε σ’ αυτό το κλαμπ για ομοφυλόφιλους και σκότωσε 50 απ’ αυτούς».

Ο Όμαρ Ματίν, ένας 29χρονος Αμερικανός αφγανικής καταγωγής, ο οποίος άνοιξε πυρ χθες Κυριακή σ’ ένα κλαμπ ομοφυλόφιλων στο Ορλάντο της Φλόριντα, με αποτέλεσμα να σκοτώσει 49 ανθρώπους, είχε γεννηθεί το 1986 στη Νέα Υόρκη και ζούσε περίπου 200 χλμ. νοτιοανατολικά του Ορλάντο, στην πόλη Πορτ Σεν-Λουσί, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Είχε λευκό ποινικό μητρώο.

Τον Φεβρουάριο 2015, ο πατέρας του, σε μια εκπομπή στη γλώσσα ντάρι σε κοινοτικό κανάλι, είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία του Αφγανιστάν, καταγγέλλοντας ότι «οι ξένοι έχουν καταλάβει τη χώρα», καθώς και τη «γενικευμένη διαφθορά».

Πενήντα οι νεκροί μαζί με τον δράστη

Εν τω μεταξύ, η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία αναθεώρησε σήμερα, από 50 σε 49, τον αριθμό των νεκρών της επίθεσης στο Ορλάντο, της πιο αιματηρής του είδους της στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, διευκρινίζοντας ότι στον αρχικό απολογισμό περιλαμβανόταν και ο δράστης.

«Νομίζω πως ο αριθμός που δόθηκε ως απολογισμός σε μια δεδομένη στιγμή περιλάμβανε τον δράστη. Δεν περιλαμβάνουμε τον δράστη στα θύματα», εξήγησε ο Πολ Γουαϊζόπαλ, πράκτορας του FBI στον οποίο έχει ανατεθεί η έρευνα, σε συνέντευξη Τύπου.

Τις πρώτες ώρες της Κυριακής ο Ομάρ Ματίν, ένας Αμερικανός αφγανικής καταγωγής που γεννήθηκε το 1986, εισήλθε σε ένα πολυσύχναστο γκέι κλαμπ του Ορλάντο, όπου άνοιξε πυρ και συνέλαβε ομήρους για πολλές ώρες προτού επέμβουν οι ειδικές δυνάμεις και η τοπική αστυνομία.

Είχε δηλώσει πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη διάρκεια μιας κλήσης στον αριθμό έκτακτης ανάγκης 911 ενώ είχε ήδη αρχίσει την επίθεσή του.

Από την πλευρά της, η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για την επίθεση την οποία διέπραξε «ένας στρατιώτης του χαλιφάτου».

Εκτός από τους 49 θανάτους, η επίθεση προκάλεσε τον τραυματισμό περισσότερων από 50 ανθρώπων, ορισμένοι από τους οποίους βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.



Spread the love