Spread the love


Όταν πρόκειται για τον πόλεμο των ΗΠΑ στη Συρία, το Πεντάγωνο και η CIA δεν συμφωνούν σε πολλά, και μάλιστα δεν φαίνεται καν να είναι σε θέση να διευθετήσουν μεταξύ τους εναντίον ποιών μάχονται. Το Πεντάγωνο βλέπει τον πόλεμο έναντι στο ISIS, ενώ η CIA βλέπει τον πόλεμο ως κυρίως ένα μέσο να επιβάλουν αλλαγή του καθεστώτος της κυβέρνησης Άσαντ.

Η αμερικανική κυβέρνηση ήταν πάντα περισσότερο από λίγο ασαφής ως προς το σημείο, βέβαια, γι’ αυτό δεν είναι ίσως έκπληξη το γεγονός. Ακόμα, και η CIA και το Πεντάγωνο συμμετέχουν σε μεγάλο βαθμό στους αντίστοιχες πολέμους τους, και δεν διστάζουν να αλληλουπονομεύονται στην εξέλιξη των αντίστοιχων στόχων τους.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Σάιμον Χερς ανέφερε ότι οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων είχαν στείλει απόρρητες αναφορές σε διάφορα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, με την προϋπόθεση ότι θα διαβιβάζοντο στη Συρία, προσβλέποντας στην υπονόμευση μιας επιχείρησης της CIA για λαθρεμπόριο όπλων που περιγράφεται ως “συνεπικουρούμενη” από την Τουρκία, και μέσω της οποίας όπλα των ΗΠΑ που προορίζοντο για “μετριοπαθείς αντάρτες” κατέληγαν στην αλ-Κάιντα και το ISIS.

Αυτή την εβδομάδα, ρεπορτάζ της Νάνσυ Γιούσεφ έφερε στο φως εισηγήσεις αξιωματούχων της CIA που κατηγορούν το Πεντάγωνο ότι μιμείται τη “Ρωσική προπαγάνδα”, και στηλίτευαν το Πεντάγωνο για την εστίαση στην καταπολέμηση του ISIS και την απροθυμία να στηρίξει τους αντάρτες που έχουν ενσωματωθεί στην αλ-Νούσρα, το συριακό παρακλάδι της αλ-Κάιντα.

Το άρθρο της Γιούσεφ ανέφερε αξιωματούχο των ΗΠΑ να λέει ρητά ότι η επιβολή αλλαγή καθεστώτος είναι “απαραίτητη προϋπόθεση” για την καταπολέμηση του ISIS, γιατί ο εμφύλιος πόλεμος που χρλονια τώρα υποστηρίζουν οι ΗΠΑ έχει καταστήσει τηνι Συρία “ένα αποτυχημένο κράτος” και “δεν μπορείς να ασχοληθείς με το ISIS, αν έχεις ένα αποτυχημένο κράτος”.

Οσο προβληματική και αν είναι η τρέχουσα αδυναμία της Συρίας, το σχέδιο της CIA, όπως είναι, φαίνεται να ακολουθεί ακριβώς την ίδια στρατηγική που επέβαλαν τόσο καταστροφικά στη Λιβύη, την επιβολή αλλαγής καθεστώτος στρατιωτικά, και απλά υποθέτοντας ότι τελικά κάποιο λίγο-πολύ φιλο-αμερικανικό κράτος θα εμφανιστεί και στη συνέχεια θα υποστηρίζεται για εναν ξεχωριστό πόλεμο εναντίον του ISIS.



Spread the love