Spread the love


Επτά ημέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα για το Brexit, ένα αιματηρό περιστατικό έγινε στο Μπίρστολ κοντά στο Λίντς της Βρετανίας. Άγνωστος πυροβόλησε και μαχαίρωσε μια γυναίκα βουλευτή των Εργατικών. Η βουλευτής Τζο Κοξ δέχθηκε επίθεση κοντά στην τοπική βιβλιοθήκη, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα Βρετανικά ΜΜΕ ενώ ετοιμαζόταν να μιλήσει σε ψηφοφόρους της.

Έχει συλληφθεί ένας 52χρονος άνδρας, ενώ άλλος ένας πάνω από 40 ετών τραυματίσθηκε επίσης. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο δράστης φώναζε: «Πρώτα η Βρετανία». Μετά το περιστατικό αυτό ανακοινώθηκε ότι διακόπτονται οι καμπανιες υπέρ και κατά του Brexit.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η κατάσταση της υγείας της είναι κρίσιμη. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι το όπλο έμοιαζε αυτοσχέδιο και ότι ο δράστης και η βουλευτής άρχισαν να παλεύουν μεταξύ τους ενώ ένας άλλος άνδρας προσέτρεξε σε βοήθεια της Τζο Κόξ και δέχθηκε μαχαιριά. Ο αυτόπτης μάρτυρας είπε περιγράφοντας την σκηνή: «Ο δράστης πισωπάτησε και την πυροβόλησε δυο φορές». Είπε ακόμα ότι όλο το περιστατικό κράτησε 15 με 20 λεπτά.
«Την κλωτσούσε και την τραβούσε από τα μαλλιά. Ένας γενναίος άνδρας από ένα κοντινό μαγαζί προσπάθησε να τον σταματήσει αλλά τότε ο δράστης έβγαλε το όπλο του. Ήταν ακόμα όρθια όταν την πυροβόλησε».

Η Τζο Κοξ, ηλικίας 41 ετών, εξελέγη το 2015. Είναι ιδιαίτερα δραστήρια όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ήταν επικεφαλής της Oxfam και υπέρμαχος της ανάμειξης της Βρετανίας στην Συρία. Είναι μητέρα δυο παιδιών. Στο σημείο του τραγικού περιστατικού βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασε την ανησυχία του για τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι η Τζο Κοξ πυροβολήθηκε και μαχαιρώθηκε από έναν ένοπλο. “Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με την Τζο και την οικογένειά της”, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter. Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι είναι “σε κατάσταση σοκ” από την είδηση της επίθεσης σε βάρος της Κοξ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στη συγκέντρωση που επρόκειτο να διεξαχθεί στο Γιβραλτάρ υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της επίθεσης που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα σε βάρος της βουλευτίνας του Εργατικού Κόμματος Τζο Κοξ. “Είναι σωστό που διακόπηκαν όλες οι εκστρατείες μετά τη φριχτή επίθεση στην Τζο Κοξ. Δεν θα συμμετάσχω στην αποψινή συγκέντρωση στο Γιβραλτάρ”, έγραψε στο Twitter ο Βρετανός πρωθυπουργός ο οποίος βρίσκεται ήδη στο Γιβραλτάρ.

Μόλις έγινε γνωστή η επίθεση, η εκστρατεία “Stronger In”, που μάχεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι διακόπτει όλες τις εκδηλώσεις που είχε προγραμματίσει για σήμερα. “Αναβάλλουμε όλες τις εκδηλώσεις για σήμερα. Οι σκέψεις μας είναι με την Τζο Κοξ και την οικογένειά της” ανέφερε στο Twitter.
Την ίδια απόφαση, να σταματήσει δηλαδή για σήμερα τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, έλαβε και η επίσημη εκστρατεία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.



Spread the love