Spread the love


Μια νέα δημοσκόπηση για την Wall Street Journal και το NBC News δίνει προβάδισμα εννέα μονάδων στην υποψήφια των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο Χίλαρι Κλίντον έναντι του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου της Ντόναλντ Τραμπ,γράφει η εφημερίδα.

Το προβάδισμα της Κλίντον, 47% έναντι 38% του Τραμπ, έχει αυξηθεί από τις πέντε ποσοστιαίες μονάδες που ήταν πριν από τα συνέδρια των δύο κομμάτων τον Ιούλιο.

Η δημοσκόπηση της The Journal/NBC News σε 800 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους διενεργήθηκε μετά τα συνέδρια και των δύο κομμάτων και αφού ο Τραμπ ενεπλάκη σε έντονη αντιπαράθεση επειδή επέκρινε τον Χιζρ Χαν, πατέρα ενός Αμερικανού μουσουλμάνου στρατιώτη που σκοτώθηκε στον πόλεμο στο Ιράκ Προκάλεσε επιπλέον εντάσεις στο κόμμα του αυτή την εβδομάδα με την άρνησή του να υποστηρίξει την εκστρατεία επανεκλογής του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν στις προκριματικές εκλογές που θα διεξαχθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Η διάβρωση της υποστήριξης στον Τραμπ που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις δεν αποτελεί έκπληξη για τους Ρεπουμπλικανούς που ήταν επιφυλακτικοί απέναντι στην υποψηφιότητά του και στρέφουν όλο και περισσότερο την προσοχή τους στη διατήρηση της πλειοψηφίας που διαθέτει το κόμμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία.

Στο ενδεχόμενο μιας αναμέτρησης με δύο υποψηφίους η Κλίντον προηγείται μεταξύ των ανδρών ψηφοφόρων με 43% έναντι 42% και μεταξύ των γυναικών ψηφοφόρων με 51% έναντι 35%.

Η δημοσκόπηση δείχνει πως το πλεονέκτημα της Κλίντον οφείλεται κυρίως όχι τόσο στην αύξηση της υποστήριξης προς το πρόσωπό της αλλά στην απώλεια υποστήριξης προς τον Τραμπ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η Κλίντον διατηρεί επίσης ένα προβάδισμα εννέα μονάδων όταν συνυπολογιστούν και τα ποσοστά υποψηφίων άλλων κομμάτων. Με τέσσερις υποψηφίους, η Κλίντον συγκεντρώνει το 43% ενώ ο Τραμπ το 34%. Ο φιλελεύθερος υποψήφιος Γκάρι Τζόνσον συγκεντρώνει το 10% και η υποψήφια του Πράσινου Κόμματος Τζιλ Στάιν το 5%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, τόσο η Κλίντον όσο και ο Τραμπ εξακολουθούν να συγκεντρώνουν περισσότερες αρνητικές παρά θετικές γνώμες από τους ψηφοφόρους. Ωστόσο υπάρχει μια μικρή βελτίωση για την εικόνα της Κλίντον: το 37% έχει θετική γνώμη, έναντι 53% που έχει αρνητική γνώμη. Τον περασμένο μήνα τα ποσοστά ήταν, αντίστοιχα, 34% θετικά, 56% αρνητικά.

Οι απόψεις για τον Τραμπ παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με το 28% να έχει θετική άποψη και το 61% αρνητική.

Η δημοσκόπηση δείχνει επίσης μία βελτίωση όσον αφορά το πώς αποτιμούν οι ψηφοφόροι την ικανότητα της Κλίντον να χειρίζεται θέματα οικονομικής πολιτικής, όμως εξακολουθεί να υπολείπεται του Τραμπ σε αυτό τον τομέα. Στην ερώτηση ποιος υποψήφιος θα ήταν καλύτερος για να χειριστεί τα θέματα της οικονομίας, οι ψηφοφόροι πιστώνουν τον Τραμπ με ένα 46% έναντι 42% για την Κλίντον. Η διαφορά είναι μικρότερη απ’ ότι τον περασμένο μήνα, όταν ο Τραμπ προηγείτο με δέκα ποσοστιαίες μονάδες της Κλίντον στο θέμα της οικονομίας.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε με δείγμα 800 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στο διάστημα 31 Ιουλίου-3 Αυγούστου. Το περιθώριο λάθους είναι συν/πλην 3,46%.



Spread the love