Spread the love


Ο Γάλλος πρώην πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, είναι εδώ, αλλά το παράξενο ζευγάρι «Μερκοζί» ακολουθεί χωριστούς δρόμους.

Την ώρα που η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, βλέπει τα ποσοστά δημοτικότητας να κατρακυλούν, ένας παλαιός σύμμαχος (ή άσπονδος φίλος) στην ευρωπαϊκή σκηνή επιχειρεί δυναμική επιστροφή. Ο Γάλλος πρώην πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, είναι εδώ, αλλά το παράξενο ζευγάρι «Μερκοζί» ακολουθεί χωριστούς δρόμους.

Τι και εάν η καγκελάριος, κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού στη Γερμανία έως και πριν από λίγο καιρό, λαμβάνει τα εύσημα του διεθνούς Τύπου για την ψύχραιμη και συνεπή στάση στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης; Τι και εάν ο Σαρκοζί, ύστερα από μία ήττα και εν μέσω περιπετειών με τη Δικαιοσύνη, εθεωρείτο πολιτικά νεκρός; Το 2016, «το έτος του εφιάλτη» για την Ευρώπη, η πρώτη απειλείται από την άνοδο της ακροδεξιάς, που την κατηγορεί ότι θέτει σε κίνδυνο τη γερμανική ταυτότητα. Και ο δεύτερος ανακάμπτει με σημαία… το μπουρκίνι και την υπόσχεσή του να το καταργήσει για να προστατεύσει την ταυτότητα των Γάλλων.

Τον Μάιο του 2012 ο 61χρονος Γάλλος πολιτικός δήλωνε στους δημοσιογράφους: «Δεν θα ακούσετε ξανά για μένα». Εμφανώς απογοητευμένος, παραδεχόταν την ήττα έναντι του Φρανσουά Ολάντ και άφηνε να εννοηθεί ότι θα εγκαταλείψει την πολιτική σκηνή. Σήμερα το βιβλίο του «Όλα για τη Γαλλία» είναι best seller και ο ίδιος, με ατζέντα και ρητορική που θυμίζει εντονότατα εκείνη του Αμερικανού προεδρικού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ, φιλοδοξεί να περάσει εκ νέου το κατώφλι των Ηλυσίων Πεδίων.

Εξαπολύει ευλόγως πυρά κατά των Σοσιαλιστών, που έχουν απογοητεύσει την κοινή γνώμη, χωρίς να ξεχνά τους «αδύναμους ηγέτες» και «αποτυχημένους γραφειοκράτες» της Ευρώπης. Και δεν φαίνεται να τον απασχολούν τόσο οι εσωκομματικοί αντίπαλοι όσο το να ανταγωνιστεί σε κορόνες τη Μαρίν Λεπέν. Η πρόσφατη εμπειρία σε άλλες χώρες, όμως, όπως η Αυστρία, αποκαλύπτει ότι σε τέτοιους διαγωνισμούς ακροτήτων υπάρχει ο κίνδυνος να επικρατήσει… το αυθεντικό.

Από το naftemporiki.gr



Spread the love