Spread the love


Ο Nίκος Αναστασιάδης ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κήρυξε τη λήξη της συνεδρίασης, χτυπώντας τρεις φορές το ξύλινο σφυρί.

Η 21η Μαρτίου ήταν η “ημέρα της Κύπρου” στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και στη συνεδρία παραβρέθηκαν ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, μαζί με, διευθύνοντα σύμβουλο της εισηγμένης ναυτιλιακής εταιρείας Safe Bulkers του επιχειρηματία Πόλυ Χατζηιωάννου, τους υπουργούς Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, Συγκοινωνιών Μάριο Δημητριάδη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστουδουλίδη και τους οργανωτές του επενδυτικού συνεδρίου για την Κύπρο, της Capital Link.

Ο Πρόεδρος μαζί με τους συνεργάτες του, παρακάθισαν σε προς τιμήν τους στο Χρηματιστήριο, παρουσία της ηγεσίας του Χρηματιστηρίου. Τον κύριο Αναστασιάδη παρουσίασε ο οικοδεσπότης Πόλυς Χατζηιωάννου.

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την υπερηφάνεια και τη συγκίνησή του, λέγοντας ότι είναι μια ιστορική μέρα για την Κύπρο, χάρη στην επιχειρηματική δράση Κυπρίων οι οποίοι τιμούν την πατρίδα τους.  Ευχαρίστησε τον Πόλυ Χατζηιωάννου για την τιμή που κάνει στην Κύπρο, ενώ ανέφερε ότι αποτελεί και για τον ίδιο ιδιαίτερη τιμή καθώς εκ μέρους των Κυπρίων και άλλων επιχειρηματιών θα σημάνει το τέλος της συνεδρίασης του σημαντικότερου ίσως χρηματιστηρίου του κόσμου.

Καταλήγοντας ο πρόεδρος Αναστασιάδης ευχήθηκε επιτυχία σ’ όλους τους στόχους που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση, ενώ για το κυπριακό, είπε πως θα πρέπει και η Τουρκία να επιδείξει την ανάλογη καλή βούληση, έτσι ώστε να μπορεί να δημιουργήσουμε μία πολιτεία η οποία πραγματικά να ταυτίζεται με τα υπόλοιπα των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, σε σύντομο χαιρετισμό του στο περιθώριο του γεύματος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αναφερόμενος και στο γεγονός της κήρυξης της λήξης των εργασιών του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, είπε «εκφράζω την υπερηφάνεια και τη συγκίνησή μου για το σημερινό γεγονός, μια ιστορική μέρα για την Κύπρο, χάρη στην επιχειρηματική δράση Κυπρίων, οι οποίοι τιμούν την πατρίδα μας.

Θέλω θερμά να ευχαριστήσω (τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της Safe Bulkers) κ. Πόλυ Χατζηιωάννου για την τιμή προς την πατρίδα μας, αλλά και την ιδιαίτερη τιμή για μένα, να είμαι εκείνος που, εκ μέρους των Κυπρίων επιχειρηματιών, θα σημάνει το τέλος της συνεδρίας ενός εκ των πλέον σημαντικών, ίσως του σημαντικότερου, Χρηματιστηρίου του κόσμου.

Η εδώ παρουσία μου οφείλεται αφενός στο γεγονός της σημερινής μέρας για την Κύπρο αλλά και αφετέρου ως αποτέλεσμα της διοργάνωσης από πλευράς του κ. Μπορνόζη, της αυριανής μέρας για την Κύπρο, για προσέλκυση επενδύσεων.

Μια πραγματικά σημαντική εκδήλωση και πρωτοβουλία, η οποία αναβαθμίζει μαζί με τους Οίκους Αξιολόγησης την προσπάθεια της Κυβέρνησης να προσελκύσει περαιτέρω επενδύσεις στην πατρίδα μας.

Δείτε πληροφορίες για τον Πρόεδρο της Κύπρου στο Wikipedia.org

Θέλω να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες μου. Περισσότερα κάνετε εσείς. Προσπαθούμε να ανταποκριθούμε σε όσα δημιουργούν τις προοπτικές και τις προϋποθέσεις έτσι ώστε να συνεχίσουμε το δρόμο, προοπτικές που δεν εκφράζονται μέσα από τις δηλώσεις της Κυβέρνησης για την πρόοδο, αλλά μέσω των Οίκων Αξιολόγησης, οι οποίοι μόλις πρόσφατα έχουν αναβαθμίσει την κυπριακή οικονομία από το στάδιο των ‘σκουπιδιών’ που ήταν κατά την ανάληψη της εξουσίας σε ένα μόλις βήμα προ της επενδυτικής δυνατότητας.

Αυτά από μόνα τους μιλούν. Η προσπάθεια μας είναι να δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τους επιχειρηματίες, για την Κύπρο μας και μέσα σε αυτά ακριβώς εντάσσεται και η προσπάθεια ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού.

Θέλω να ευχηθώ να πετύχουμε σε όλους τους στόχους που έχουμε θέσει, αρκεί για την επίλυση του Κυπριακού και η Τουρκία βεβαίως να επιδείξει την ανάλογη καλή βούληση, έτσι ώστε να μπορεί να δημιουργήσουμε μία πολιτεία που πραγματικά να ταυτίζεται με τα υπόλοιπα των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τέλος, ο Πρόεδρος είπε «ευχαριστώ όλους τους παρευρισκόμενους για όσα κάνετε και ενισχύετε αυτή την προσπάθεια».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο John Tuttle, στέλεχος του Χρηματιστηρίου, αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα. Ο κ. Tuttle έδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα μετάλλιο και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χάρισε ένα ασημένιο αντίγραφο αμφορέα.

Ο κ. Tuttle είπε, μεταξύ άλλων, ότι η παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αποτελεί μια εξαιρετική περίπτωση, αφού «και οι δικές σας οικονομικές πρωτοβουλίες πετυχαίνουν και βοηθούν εταιρείες να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίες και να διευκολύνουν το εμπόριο».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε τη μέρα ιστορική και ανέφερε ότι οι Κύπριοι ανέκαθεν δραστηριοποιούνταν στο εμπόριο από την αρχαιότητα, τονίζοντας τη σημασία της γεωγραφικής θέσης της Κύπρου, αλλά και τον ρόλο της στην περιοχή.

Δείτε το Νίκο Αναστασιάδη στο Facebook και το Twitter

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε επίσης το Βιβλίο Επισκεπτών του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Στο Βιβλίο Επισκεπτών, ο Πρόεδρος έγραψε ότι «είναι τεράστιο προνόμιο που μου δίνεται αυτή η ιστορική ευκαιρία να είμαι ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που όχι μόνο επισκέπτεται το μεγαλύτερο Χρηματιστήριο στον κόσμο, αλλά παίρνει μέρος στη μακρόχρονη, μεγάλου κύρους παράδοση του κτυπήματος του κουδουνιού του Χρηματιστηρίου.

Εύχομαι το Χρηματιστήριο να συνεχίσει να ενδυναμώνεται και να ηγείται των οικονομικών δραστηριοτήτων και είμαι βέβαιος ότι η συνέχιση της επενδυτικής συνεργασίας του ιδιωτικού τομέα των κρατών μας θα ενισχύσει περαιτέρω την κοινά επωφελή συνεργασία μεταξύ των χωρών και των λαών μας».



Spread the love