Spread the love


Ιαπωνία: Περισσότεροι από 4 εκ. μεσήλικες είναι άγαμοι και ζουν με τους ηλικιωμένους γονείς τους. Η χώρα χαρακτηρίστηκε ως μια «δημογραφική βόμβα» από τους οικονομολόγους, καθώς ο πληθυσμός συνεχίζει να πέφτει, την ώρα που μέσος όρος ηλικίας θανάτου μεγαλώνει.

Σύμφωνα με μια έρευνα, εκατομμύρια μεσήλικες στην Ιαπωνία εξακολουθούν να ζουν με τους ηλικιωμένους γονείς τους και να εξαρτώνται από αυτούς οικονομικά, γεγονός το οποίο συμβάλλει καθοριστικά στην πτώση του ποσοστού γεννήσεων και της αύξησης στην γήρανση του πληθυσμού.

Η χώρα κατά το έτος 2016 είχε περίπου 4,5 εκατομμύρια άνεργους – ή ελαφρώς απασχολούμενους – και ανύπανδρους ανθρώπους από 35 έως 54 χρονών που ζούσαν ακόμα στο σπίτι τους. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ονομαστεί ως «ανύπανδρα παράσιτα» από τους ερευνητές.

Ενώ ο πρωθυπουργός Shinzo Abe βρίσκεται αντιμέτωπος με την πίεση για την καταπολέμηση της συρρίκνωσης του εργατικού δυναμικού της χώρας, μια γενιά που κάποτε χαρακτηρίστηκε ως ξέγνοιαστη, πλέον ανησυχεί για το πώς θα τα βγάλει πέρα όταν οι γονείς της πεθάνουν.

Πολλοί είναι πιθανό να επωφεληθούν από τα κρατικά οφέλη, ασκώντας περαιτέρω πιέσεις σε ένα σύστημα κοινωνικής πρόνοιας που ήδη τρίζει από το βάρος της γήρανσης του πληθυσμού της χώρας.

Ο πληθυσμός της Ιαπωνίας αναμένεται να πέσει από 127 εκατομμύρια σε 88 εκατομμύρια μέχρι το 2065 ενώ προβλέπεται να μειωθεί σε μόλις 51 εκατομμύρια μέχρι το 2115 εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Πληθυσμού και Κοινωνικής Ασφάλισης της χώρας.

Αναμένεται μάλιστα ότι μέχρι το 2065 σχεδόν το 40% της χώρας θα είναι ηλικιωμένο. Θα υπάρχουν 1,3 εργαζόμενοι για κάθε άτομο ηλικίας άνω των 65 ετών, σε σύγκριση με 2,3 που ήταν το 2015. Οι οικονομολόγοι χαρακτήρισαν την κατάσταση ως μια «δημογραφική βόμβα».

Τα στοιχεία που κυκλοφόρησαν αυτό το μήνα έδειξαν ότι ο αριθμός των «ανύπανδρων για μια ζωή» στην Ιαπωνία κορυφώθηκε το 2015. Μεταξύ των 50χρονων, ένας στους τέσσερις άνδρες και μια στις επτά γυναίκες ήταν άγαμοι.

Δείτε πληροφορίες για την Ιαπωνία στο Wikipedia.org

Ο κοινωνιολόγος Masahiro Yamada εισήγαγε τον όρο «ανύπανδρα παράσιτα» το 1997.

Ιαπωνία

«Κατά τη διάρκεια της «οικονομίας φούσκας» και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90, οι εικοσάρηδες διασκέδαζαν περιχαρείς. Σκεφτόντουσαν ότι όταν φτάσουν να γίνουν 30 ετών, θα έχουν παντρευτεί», δήλωσε στο Reuters.

«Αλλά το ένα τρίτο δεν παντρεύτηκε ποτέ και τώρα είναι γύρω στην ηλικία των 50 ετών»

Η Hiromi Tanaka, μια πρώην τραγουδίστρια για ποπ συγκροτήματα, είναι μια εκ των οποίων ο κ. Yamada θα αποκαλούσε ως ανύπανδρο παράσιτο.

«Είχα συνηθίσει να ζω σε μια ασταθής κατάσταση και νόμιζα πως με κάποιο τρόπο στο τέλος θα λειτουργήσει», δήλωσε η κυρία Tanaka.

Τώρα ηλικίας 54 ετών, η κα Tanaka βασίζεται στο εισόδημα από την παροχή ιδιωτικών μαθημάτων τραγουδιού σε έναν μειωμένο αριθμό φοιτητών και τη σύνταξη της μητέρας της για να τα βγάλει πέρα. Δεν έχει δικό της συνταξιοδοτικό σχέδιο και έχει εξαντλήσει το μεγαλύτερο μέρος των αποταμιεύσεων της.

«Ο πατέρας μου πέθανε πέρυσι, και έτσι το εισόδημα συνταξιοδότησης μειώθηκε κατά το ήμισυ» είπε και προσέθεσε «αν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι, η μητέρα μου και εγώ θα πέσουμε μαζί».

Ιαπωνία

Περίπου 20 τοις εκατό των ανύπανδρων μεσήλικων που παραμένουν στο πατρικό τους σπίτι στηρίζονται αποκλειστικά από τους γονείς τους για οικονομική υποστήριξη, δήλωσε ο κ. Yamada στο Reuters.

Επιπλέον, ο κοινωνιολόγος προσθέτει πως στην περίπτωση αυτή, όταν οι γονείς τους πεθάνουν, πολύ συχνά καταλήγουν να επιβαρύνουν το κράτος. «Μόλις χρησιμοποιήσουν τα κληροδοτημένα περιουσιακά στοιχεία και τις αποταμιεύσεις, και δεν έχει απομείνει τίποτα άλλο, θα απευθήνθουνε στα επιδόματα ανεργίας», δήλωσε ο κ. Yamada.

Αλλά πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους δηλώνουν πως δεν επέλεξαν αυτόν τον τρόπο ζωής και πως η οικονομία της χώρας τους ώθησε προς αυτόν τον δρόμο.

Η άνοδος αυτού του φαινομένου, δεν οφείλετε μόνο στην διαφορετικότητα τρόπου ζωής αλλά και στην αύξηση των χαμηλών και ασταθών θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Οι άνθρωποι που έχουν μερική απασχόληση αγγίζουν πλέον σχεδόν το 40% του εργατικού δυναμικού της χώρας σε σύγκριση με το 20% που ήταν κατά την δεκαετία του 80.

Παρότι μια πρόσφατη έλλειψη εργαζομένων στην αγορά εργασίας της Ιαπωνίας σήμανε μια ελαφρά πτώση του αριθμού των ανύπανδρων που ζουν με τους γονείς τους, η γενική τάση δεν πρόκειται να αλλάξει τόσο εύκολα, δήλωσε ο Katsuhiko Fujimori, οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Πληροφόρησης και Έρευνας Mizuho.

«Αυτό συμβαίνει λόγω της αύξησης των παράνομων εργαζομένων και του γεγονότος ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να παντρευτούν για οικονομικούς λόγους, ακόμη και αν το θέλουν».

 

 

 

 

 



Spread the love