Spread the love


Σε επείγουσες συζητήσεις με τις ΗΠΑ θέλει να προχωρήσει η ΕΕ με αφορμή την πιθανή επέκταση της απαγόρευσης φορητών υπολογιστών στις καμπίνες των εμπορικών πτήσεων και από ορισμένες χώρες της Ένωσης, τονίζοντας ότι οι οποίες απειλές είναι κοινές.

Η κυβέρνηση Τραμπ σκέφτεται το ενδεχόμενο να επεκτείνει την απαγόρευση που ισχύει ήδη για πτήσεις από 10 αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και της Τουρκίας, εξαιτίας του φόβου ότι μία βόμβα θα μπορούσε να εγκατασταθεί σε ηλεκτρονικές συσκευές που οι επιβάτες παίρνουν μαζί τους στις καμπίνες, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Ειδικότερα, σε επιστολή προς τον Αμερικανό υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Τζον Κέλι και την υπουργό Μεταφορών Ιλέιν Τσάο, την οποία είδε το Reuters, εκτελεστικό μέλος της ΕΕ αναφέρει ότι είναι σημαντικό μοιράζονται πληροφορίες σχετικά με πιθανές απειλές που αφορούν σε αεροδρόμια της ΕΕ.

«Συνεπώς, επαναλαμβάνουμε την προθυμία μας να διεξαγάγουμε εποικοδομητικό διάλογο και προτείνουμε να διεξάγονται συνεδριάσεις ως επείγουσες τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο, για να αξιολογηθεί από κοινού ο κίνδυνος και να επανεξεταστούν πιθανά κοινά μέτρα», γράφει η Violeta Bulc η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για τις Μεταφορές και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια.

Παρόλο που δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση, οποιοιδήποτε περιορισμοί θα μπορούσαν να πλήξουν μεγάλους ευρωπαϊκούς αερομεταφορείς όπως η Lufthansa, η British Airways, η Air France-KLM. Την ίδια στιγμή, όπως τονίζει ο Guardian, βιομηχανικές πηγές ανέφεραν ότι οι αεροπορικές εταιρείες και οι αερολιμένες έχουν ήδη επεξεργαστεί πιθανά μέτρα έκτακτης ανάγκης.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν την απαγόρευση τον Μάρτιο και στη συνέχεια ακολούθησε η Βρετανία, η οποία επέβαλε περιορισμούς σε ένα ελαφρώς διαφορετικό σύνολο δρομολογίων.

Από την πλευρά τους Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες για την ασφάλεια στις αερομεταφορές συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για να εξετάσουν πιθανές απαντήσεις σε οποιαδήποτε επέκταση της απαγόρευσης. Δύο αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι οι συζητήσεις έχουν επικεντρωθεί μέχρι τώρα στη διατήρηση ενός κοινού μετώπου.

Ο πρεσβευτής της ΕΕ στις ΗΠΑθα συναντηθεί με τον Κέλι τις επόμενες ημέρες για να συζητήσει το ζήτημα, ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους.

Δείτε το site της Ευρωπαικής Ένωσης

 

 

 



Spread the love