Spread the love


Έλληνες της μειονότητας στις αλβανικές εκλογές : Κατεβάζουν και αυτόνομο κόμμα, το «Μέγκα».

Έλληνες της μειονότητας στις αλβανικές εκλογές : Κατεβάζουν και αυτόνομο κόμμα, το «Μέγκα»

Καθώς η Αλβανία έχει μπει στην τελική ευθεία ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιουνίου, η ρητορική στις κομματικές αντιπαραθέσεις ανεβαίνει στα ύψη.

Πολλές φορές η σκληρή αντιπαράθεση ξεφεύγει από τα όρια της κριτικής σε επίπεδο προγραμμάτων, μεταξύ των τριών μεγάλων κομμάτων: Σοσιαλιστικού, Δημοκρατικού και Σοσιαλιστικού Κινήματος Ένταξης (ΣΚΕ).

Ο ηγέτης των σοσιαλιστών και απερχόμενος πρωθυπουργός Έντι Ραμα έχει υψώσει κατακόρυφα τους τόνους, με στόχο την αυτοδυναμία, ενώ και το Δημοκρατικό Κόμμα του Λουζλίμ Μπάσα έχει σκληρύνει τον προεκλογικό πολιτικό του λόγο, απευθύνοντας βαρύτατες κατηγορίες εναντίον του Ράμα.

Εν μέσω των πυρών των δύο «μονομάχων», βρίσκεται το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ένταξης, το οποίο οι δημοσκοπήσεις φέρουν ως τρίτο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων και σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, τότε θα χρειαστεί πιθανότατα η συνδρομή του για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Καθώς οι πιέσεις προς τους ψηφοφόρους του όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης λαμβάνουν χαρακτηριστικά πολιτικής πολιορκίας από τους Σοσιαλιστές και τους Δημοκράτες, ο ιδρυτής του ΣΚΕ, και νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα, (αυτο)επιστρατεύεται, για να οργανώσει την προεκλογική άμυνα, παραβαίνοντας την πάγια αρχή της μη εμπλοκής του ΠτΔ σε πολιτικές και κομματικές διαδικασίες.

Μιλώντας σε εντυπωσιακή συγκέντρωση -οι εκτιμήσεις λένε πως μπορεί να έφτασαν και τους εκατό χιλιάδες εκείνοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα- ο Ιλίρ Μέτα εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση εναντίον των δυο κομμάτων εξουσίας με τα οποία ωστόσο συγκυβέρνησε τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας ότι χρειάζεται νέο “αίμα” στην πολιτική, το οποίο υποστήριξε ότι εκφράζεται μέσα από το κόμμα του.

Σε αυτό το κλίμα, η εκλογική παρουσία της ελληνικής μειονότητας εκφράζεται με υποψηφιότητες στις λίστες των τριών μεγάλων κομμάτων και την αυτόνομη κάθοδο ενός αδύναμου σχηματισμού με την επωνυμία «Μέγκα», που ωστόσο δεν θεωρείται ότι συγκεντρώνει πιθανότητες να εκλεγεί.



Spread the love