Spread the love


Αλλη μια συνεδρίαση ξεκινάει το απόγευμα στις 16:00 στο Eurogroup, που θα γίνει στο Λουξεμβούργο, για το ίδιο ζήτημα: Η Ελλάδα θα δεχθεί τους όρους των δανειστών (δόση, παρουσία ΔΝΤ χωρίς δάνειο, χρέος αργότερα) ή θα αρνηθεί αφήνοντας νέα εκκρεμότητα;

Η κρίση νεύρων δεν κρύβεται από την κυβέρνηση: προκειμένου να κερδίσει τις εντυπώσεις, ο Αλέξης Τσίπρας είναι πιθανόν να αρνηθεί για μια ακόμη φορά την «προσφορά» στο σημερινό Eurogroup και να παραπέμψει τις αποφάσεις για την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής, που θα γίνει στις 22 Ιουνίου.

Μιλώντας πρόσφατα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε πως η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτή την επιλογή της μεταφοράς της εκκρεμότητας στην αξιολόγηση ακόμα και στη Σύνοδο Κορυφής, εφόσον δεν προκύψει λύση στο Eurogroup.

Η αιτιολογία που έδωσε ο πρωθυπουργός είναι σαφής: αν, είπε ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας, αυτό που μας προσφερθεί είναι μια επανάληψη της πρότασης Σόιμπλε που απορρίψαμε στην προηγούμενη συνεδρίαση του Eurogroup, τότε θα την απορρίψουμε εκ νέου και θα μεταφέρουμε το ζήτημα σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, όπου κυβερνήσεις θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη των πράξεών τους.

Η ατζέντα της συνεδρίασης στο Λουξεμβούργο

Με τη συνεδρίαση του EuroWorking Group αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα και θα ολοκληρωθούν με τη συνεδρίαση του κρίσιμου Eurogroup στο Λουξεμβούργο, στις 16:00.

Οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης στη συνεδρίαση του EWG θα εξετάσουν την πρόοδο στην εφαρμογή των 140 προαπαιτούμενων και θα παρουσιαστεί και η σχετική εισήγηση των εκπροσώπων των θεσμών.

Στη βελγική πρωτεύουσα εργάζονταν χθες πυρετωδώς για την προετοιμασία του προσχεδίου της συμφωνίας, ενώ η τελική επεξεργασία θα γίνει σήμερα στο Λουξεμβούργο από τους τεχνοκράτες του ΕWG και στη συνέχεια θα υποβληθεί για συζήτηση και αποφάσεις στο Εurogroup.

Στις 13:30 ώρα Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί η ετήσια σύνοδος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στην έδρα του Μηχανισμού στο Λουξεμβούργο. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο επικεφαλής του ΕSM, Κλάους Ρέγκλινγκ, θα παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης -και μέλη του Συμβουλίου- την ετήσια έκθεση του ESM για τις χώρες της Ευρωζώνης που πέρασαν από πρόγραμμα.

Στις 15:30 ώρα Ελλάδας θα γίνει η συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα συμμετάσχουν, εκτός από τον Κλάους Ρέγκλινγκ, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και η Γερτρούδη Τάμπελ Γκούγκερελ, πρώην μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ από την Αυστρία, η οποία ηγήθηκε της έκθεσης αξιολόγησης των προγραμμάτων στήριξης του EFSM/ESM.

Λαγκάρντ και Ντράγκι παρόντες στο Eurogroup

Η συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά, περί τις 16:00 ώρα Ελλάδος. Στη συνεδρίαση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα εκπροσωπήσει η επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ, μαζί με τον Πολ Τόμσεν. Η στάση του ΔΝΤ είναι ευρέως γνωστή, καθώς έχει αποκλείσει τη συμμετοχή του με χρηματοδότηση στο πρόγραμμα αν δεν αποφασιστούν μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Εχει ωστόσο αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνει θετική εισήγηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση. Εκτός από τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, θα συμμετάσχει και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Σε περίπτωση συμφωνίας, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αναμένεται να υποβάλει πρόταση σχετικά με το ύψος της δόσης που θα εκταμιεύσει στην Ελλάδα.

Εσπασε τα τηλέφωνα ο Τσίπρας

Έντονες διεργασίες στο θέμα της διαπραγμάτευσης παρατηρούνταν μέχρι αργά χθες το βράδυ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε, από τη Θεσσαλονίκη, πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες με ομολόγους του, αλλά και με επικεφαλής των θεσμών.

Από την ελληνική κυβέρνηση εκτιμούν ότι μπορεί και να υπάρξει «λευκός καπνός» σήμερα. Αλλά, συμπλήρωναν, είναι πολύ νωρίς ακόμη για να είναι κανείς βέβαιος ποια θα είναι η κατάληξη από τη σημερινή διαδικασία.

Νεύρα στο Μαξίμου για τη «γραμμή»

Ακόμη και εσωτερικές γκρίνιες φαίνεται ότι προκαλεί η επιμονή του πρωθυπουργού και στενών συνεργατών του να μεταφερθεί το ελληνικό ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών για ένα θετικό φινάλε απόψε, εξάλλου.

Αν και Γερμανία και  Βρυξέλλες διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι αρμόδιο για το ελληνικό θέμα είναι το Eurogroup, η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να αφήνει να κυκλοφορεί το σενάριο ότι εάν σήμερα δεν πάρει μία θετική λύση για το χρέος από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα πάει την υπόθεση στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 22 Ιουνίου και ότι ήδη ο Αλέξης Τσίπρας έχει έτοιμο το σχετικό αίτημα και έχει ενημερώσει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ειρωνείες Σόιμπλε για τα… τηλεφωνήματα Τσίπρα
Ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πριν από δύο ημέρες έστειλε με… ιδιαίτερο τρόπο το μήνυμα ότι το θέμα είναι αρμοδιότητας του Eurogroup και μόνο, λέγοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφωνεί συνέχεια στην Ανγκελα Μέρκελ και εκείνη του απαντά «Αλέξη, αυτό είναι θέμα των υπουργών Οικονομικών».

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Γιουρκ Βαϊσγκέρμπερ, απαντώντας σχετικά με τη συγκεκριμένη ελληνική πρόθεση, τόνισε ότι ναι μεν «υπάρχει πάντα η τάση να μεταφέρονται ειδικά θέματα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», όμως «αρμόδιος θεσμός για την εκταμίευση είναι το Eurogroup».

Νωρίτερα, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε με νόημα ότι «εάν ο Αλέξης Τσίπρας δεν δεχθεί τη συμφωνία που θα του προσφέρει το Eurogroup την Πέμπτη και επιδιώξει την προσφυγή στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου, τότε οι ηγέτες απλά θα τον παραπέμψουν στο επόμενο Eurogroup, στις 10 Ιουλίου»!

Γκρίνιες  για τη «γραμμή»
Μέσα σε αυτό το κλίμα, υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τηρούν στάση αναμονής. Κατά πληροφορίες του iefimerida, δεν είναι λίγοι εκείνοι (βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη) που έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τους κυβερνητικούς χειρισμούς το τελευταίο διάστημα.
Διαφορετικές γνώμες εκφράστηκαν και για τη στρατηγική επιλογή του Μαξίμου να απειλήσει με Σύνοδο ο πρωθυπουργός, τη στιγμή -όπως  λένε- που σε μια τέτοια περίπτωση οι ηγέτες θα τον παραπέμψουν σε άλλο Εurogroup.

«Αν δεν βγει καλό αποτέλεσμα απόψε, τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ», σχολιάζει βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, εξηγώντας ότι στην παρούσα φάση η κυβέρνηση ποντάρει στη δόση, σε ένα επενδυτικό πακέτο και σε μια λεκτική διατύπωση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Μάλιστα, ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι με τη γραμμή περί αντίστασης και παραπομπής του θέματος στη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία επιμένουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, διαφωνεί ακόμη και το οικονομικό επιτελείο το οποίο τάσσεται υπέρ του να κλείσει η συμφωνία σήμερα στο Eurogroup με βάση τα όσα προτείνουν οι δανειστές και να επιδιωχθούν κάποιες φραστικές βελτιώσεις, σε σχέση με την προηγούμενη πρόταση στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, την οποία είχε απορρίψει τότε η Αθήνα.

Αμηχανία και στο κόμμα

Κατά τα λοιπά, μερίδα βουλευτών που πρόσκεινται στην πτέρυγα των «53» δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για την τακτική που επέλεξε να υιοθετήσει η ηγεσία περί Συνόδου Κορυφής. «Οι δανειστές είναι γνωστό ότι μας θέλουν ίσα ίσα με τη μύτη έξω από το νερό», έλεγε γνωστός βουλευτής στο iefimerida.

Και εκφράζοντας την άποψή του για τον αν τελικά ήταν σωστό ο Τσίπρας να παραπέμψει το θέμα στη Σύνοδο -αν δεν βρεθεί λύση σήμερα- έλεγε ότι δεν θα υπάρξει καμία θεαματική αλλαγή, καθώς πάλι «θα σε παραπέμψουν σε Εurogroup».

 



Spread the love